Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Как ще строим къщи на Марс; Мъск слиза под земята; Робот, донеси ми пица

University of California, San Diego
University of California, San Diego    ©  University of California, San Diego
University of California, San Diego
University of California, San Diego    ©  University of California, San Diego

Робот, донеси ми пица

Може би сте чували за услугата Amazon Prime, при която малък квадрикоптер долита до къщата ви и доставя вашата покупка директно пред входната врата. Съвсем скоро обаче дроновете може да се сдобият с конкуренция в набиращия скорост бизнес с роботизирани доставки.

Става дума за притежаваната от Google компания Boston Dynamics, създала едни от най-съвършените крачещи роботи до момента. Нейният изпълнителен директор Марк Райберт обяви миналата седмица по време на тазгодишното издание на конференцията TED, че създаденото от фирмата роботизирано "куче" на име Spot скоро може да бъде използвано за разнасяне на пратки, прикачени към гърба му. "Справяме се добре, изминали сме около 70 на сто от пътя до крайната цел", твърди той. За момента четирикракият робот разнася предмети само до домовете на инженерите от фирмата.

Boston Dynamics не е първата компания, която има планове да извършва доставки с роботи. Миналия ноември подобни намерения заяви лондонския стартъп Starship Technologies, който си партнира с платформата за онлайн пазаруване на храна Just Eat. Неговите роботи обаче не са ходещи, а 6-колесни, приличат на малък 18-килограмов шкаф и могат да превозват до 10 кг товар със скорост около 5 км/ч.

Мъск слиза под земята

Предприемачът визионер Илън Мъск, дал на света електромобилите Tesla и ракетите за многократна употреба на SpaceX, навлиза в ново, на пръв поглед странно, поприще – копаенето на тунели. Преди седмица, по време на ежегодната конференция TED2017 във Ванкувър, той даде повече подробности за начинанието, иронично наречено The Boring Company.

Идеята на ескцентричния милиардер е да облекчи градския трафик, като изгради триизмерна система от тунели на 10, 20 или 30 нива, която да приюти целия транспорт. Мъск твърди, че неговата градска тунелна мрежа ще позволи на колите да се движат под земята с 200 км/ч, което "ще намали на 6 мин. времето за пътуване от Уестууд, Лос Анджелис, до градското летище". Инициативата ще има ключово значение и за осъществяването на другия му ключов проект, наречен Hyperloop – високоскоростна транспортна система на "магнитна възглавница", която функционира във вакуумна тръба.

По време на TED2017 Мъск за пръв път обяви подробности как според него ще работи въпросната тунелна мрежа. Според него колите ще влизат и излизат в системата чрез асансьори, "вградени" в пътя. Всеки от тях ще бъде с площ колкото едно паркомясто. Когато автомобилът е под земята, "няма да има ограничение на скоростта". Запитан относно разходите по прокопаването, Мъск обяви, че в момента метрото на Лос Анджелис струва по около 2 млрд. долара за 4-километрова отсечка, но той се надява да намали цената поне десетократно. The Boring Company вече е прокопала тестов тунел в частния имот на Мъск в Лос Анджелис, където се намира централата на неговата космическа компания SpaceX.

Как ще строим къщи на Марс

Марсианската почва, изглежда, е изненадващо добра за производството на... тухли. В общи линии всичко, което е нужно, е малко по-голям натиск. Този факт може да реши доста от логистичните проблеми на бъдеща пилотирана мисия до Червената планета, която ще има изключително ограничен капацитет да транспортира екипировка и материали от Земята.

Екип изследователи от университета в Сан Диего, Калифорния, са провели експеримент, при който са смесили различни химични съставки, така че да имитират образците почва, събрани от Mars Rover. Те открили, че почвата на Червената планета съдържа всичко необходимо за построяването на човешки хабитат, без да има нужда тухлите да бъдат изпичани. За направата им просто е нужно повишено налягане, чийто еквивалент е падането на чук с тегло 4.5 кг от височина около един метър. При този процес железният оксид, който придава на марсианската почва характерния червен цвят, започва действа като слепваща субстанция.

За момента това е най-простият метод за създаване на строителни материали на Марс. По време на предишни експерименти изследователите са планирали използването на пещи с ядрено захранване за изпичане на тухли или сложни химични процеси, които да превръщат органичните съединения на Червената планета в залепващи полимери.