Вуду икономиката на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вуду икономиката на Тръмп

Reuters

Вуду икономиката на Тръмп

Дори и голяма доза магия няма как да прикрие факта, че сметките в данъчния план на Белия дом просто не излизат

Светломира Гюрова
16885 прочитания

Reuters

© Reuters


Темата накратко

- Данъчният план на Тръмп съдържа много амбиция и значими промени по двете основни направления - облагането на физическите лица и на бизнеса.

- На първо четене Белият дом се движи в добра посока - опростяване и сваляне на високите ставки.

- Само че уверенията, че данъчните намаления ще се изплатят чрез икономически растеж и няма да доведат до експлозия на дефицита и дълга не звучат убедително.
Автор: Капитал
Автор: Капитал

Една от крилатите фрази на американския президент Роналд Рейгън е, че дори Алберт Айнщайн не е можел да попълни сам данъчната си декларация и e бил докарван до лудост от нея, което обяснява и прическата му. Сега обичащият да се представя като "Новият Рейгън" Доналд Тръмп се заема с кошмарно сложния федерален данъчен кодекс, който заедно с всички приложими правила и регулации според някои изчисления надхвърля 70 000 страници. За сметка на това планът за реформирането му, който Тръмп обяви в края на април, беше дълъг точно една страница.

В нея са събрани много амбиция и значими промени по двете основни направления - облагането на физическите лица и на бизнеса. За първите се предвиждат три нови ставки за данъка върху доходите вместо досегашните седем, удвояване на необлагаемия минимум и премахване на някои видове данъци и облекчения, които усложняват и изкривяват декларирането. За компаниите е най-голямото намаление - корпоративната ставка би трябвало да падне до 15% от сегашните 35%, а принципът на облагането да се промени така, че американските корпорации да престанат да държат трилиони долари в страни с по-благоприятни данъчни режими (по различни оценки сумата варира между 1.2 и 2.6 трлн. долара).

На първо четене Белият дом се движи в добра посока - опростяване и сваляне на високите ставки (корпоративният данък в САЩ например е най-големият сред страните в ОИСР, макар че заради множеството отстъпки и вратички малко компании плащат по номиналната ставка и ефективната за миналата година за фирмите, включени в индекса S&P, е била 29%). Оттук обаче започват въпросите, като най-важният и без убедителен отговор е как ще бъдат финансирани мерките, които в сегашния си вид рискуват да доведат до експлозия на дълга и дефицита. Същевременно критиците не пропуснаха да отбележат, че противно на обещанията за стимулиране на средната класа данъчните съкращения всъщност са така прицелени, че да облагодетелстват най-богатите, включително самия президент Тръмп, който може да си спести милиони долари.

Така или иначе, този план е само отварящ гамбит, който тепърва ще трябва да преплува през дълбоките политически води на Конгреса, успели в миналото да потопят многобройни опити за реформиране на данъчния кодекс. Точно Рейгън бе президентът, който доказа, че това все пак е възможно, но го направи, сключвайки сделка с демократите. Конфронтационният стил на Тръмп и първоначалното фиаско със здравната реформа, показало, че му е трудно да работи дори със собствената си Републиканска партия, не предполагат подобен успех сега.

Съкращения за нас и за вас

Ако има елемент от данъчните закони на САЩ, за който почти всички да са съгласни, че е счупен, това е облагането на компаниите. Сегашната система, според която печалбите на американските корпорации в чужбина не се облагат, докато не бъдат върнати в САЩ, води до това технологичният гигант Apple например да е натрупал близо 250 млрд. долара по сметките си в други държави.

За да се сложи край на данъчните акробатики, практикувани от американските мултинационални компании с цел избягване на облагане, са нужни две неща. Първото, което присъства в плана на Белия дом, е превключване към система на териториално облагане, което означава данъци да се плащат там, където се генерират печалбите. Второто и по-сложно е компаниите да бъдат убедени да репатрират печалбите обратно в САЩ. През 2005 г. например данъчната ваканция не дава очакваните резултати - около 299 млрд. долара са върнати в Америка, но са използвани основно за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции вместо за създаване на работни места и допълнителни инвестиции. Съответно консенсусът е, че налагането на еднократен данък е по-добро решение.

Но предлаганата от републиканците в Конгреса ставка от 8.75% или споменатите от Тръмп в кампанията 10% (в предложението на Белия дом липсва конкретно число) са считани от повечето експерти за твърде ниски. Майкъл Дж. Грец, професор по данъчно право от Columbia University, смята, че понижаването на корпоративния данък на 15% до голяма степен ще реши въпроса. "След като свалите ставката толкова ниско, стимулът за прехвърляне на печалбите в офшорни режими намалява, тъй като ножицата между данъка в САЩ и този в други държави се свива" казва Грец пред в. New York Times.

Има притеснение обаче, че намаляването на корпоративния данък дори за малките семейни компании може да отвори друга дупка. Например хората с високи доходи може да ги прокарат през фирми, за да не плащат най-високата ставка от 35% за физически лица. Точно това е една от грешките на данъчната реформа от 1986 г., която води до бум от близо 500% на регистрираните компании с ограничена отговорност през следващите две десетилетия.

Има ли безплатен данъчен обяд

Бялата салфетка, на която през 1974 г. икономистът Артър Лафер (съветник на Рейгън) рисува прочутата крива, илюстрираща теорията му, че намаляването на данъците генерира достатъчно икономически растеж, за да докара допълнителни данъчни приходи, в момента е изложена в Националния музей на американската история. Години по-късно Джордж Буш нарича това "вуду икономика". Синът му обаче я прилага, а неговият вицепрезидент Дик Чейни обявява: "Рейгън доказа, че дефицитите нямат значение." Сега Тръмп вади старата рецепта, насърчаван публично от същия Артър Лафер.

"Данъчният план ще се изплати чрез икономически растеж", повтаря като мантра финансовият министър Стивън Мнучин, считан за главен архитект на реформата. Само че историята не подкрепя тази теория. Данъчните намаления на администрацията на Джордж У. Буш през 2001 и 2003 г. не водят до икономически бум. Същото важи и за тези по времето на Барак Обама. "Няма и полъх на доказателство, което да подкрепя твърдението на министъра за самоизплащането. Разбира се, значително по-бързият растеж би увеличил приходите. Но просто няма емпирична връзка между намаляването на данъците и растеж, който да е едновременно по-бърз и устойчив", коментира пред в. New York Times Джаред Бърнстейн, икономически съветник на Обама.

Затова пък връзката между увеличаването на дефицита и намаляването на данъците особено когато както в плана на Тръмп то не е компенсирано със съкращаване на разходи или други източници за вдигане на приходи, е доказвана многократно. В предложението на Белия дом отсъстват и предлаганите от републиканците в Конгреса мита върху вноса, които да повишат приходите и да направят данъчните промени "бюджетно неутрални", както настояват фискалните ястреби.

Според изчисления на независимата организация Committee for a Responsible Federal Budget вероятната цена на плана на Тръмп в следващите 10 години е 5.5 трлн. долара, като изчисленията варират от 3 до 7 трилиона в зависимост от детайлите, които към момента остават неясни. Сходни са изчисленията на Tax Policy Centre, според които в бюджета на САЩ ще се отвори дупка от 6.2 трлн. долара, а дългът ще набъбне с 20 трлн. долара до 2036 г. Така дори и голяма доза вуду магия няма как да прикрие факта, че сметките на Белия дом просто не излизат.

Основните елементи на плана на Тръмп

- намаляване на корпоративната ставка от 35% на 15%

- ставките за доходи на физически лица се намаляват от сегашните седем на три - 10%, 25% и 35%. Така най-високият данък се понижава с близо 5%. За момента не е ясно къде започват и къде свършват трите категории доходи

- в момента физическите лица могат да приспадат 6350 долара от облагаемите си доходи, а брачните двойки - 12 700 долара. Планът на Тръмп удвоява тези суми

- отмяна на алтернативния минимален данък, който засяга хората с високи доходи, които правят много приспадания и се възползват от облекчения. Той е струвал на Тръмп през 2005 г. 31 млн. долара

- отмяна на данък наследство

- намаляване на данъка върху капиталовите печалби от 23.8% на 20%

- премахване на много от данъчните облекчения, но запазване на тези за ипотеки и благотворителност.

Темата накратко

- Данъчният план на Тръмп съдържа много амбиция и значими промени по двете основни направления - облагането на физическите лица и на бизнеса.

- На първо четене Белият дом се движи в добра посока - опростяване и сваляне на високите ставки.

- Само че уверенията, че данъчните намаления ще се изплатят чрез икономически растеж и няма да доведат до експлозия на дефицита и дълга не звучат убедително.
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  При сегашния вреден за устойчивия обществен просперитет подход за прилагане на долара, в САЩ е невъзможно сполучливо данъчно облагане.
  При условия на допусканата държавна грешка, колкото „по-добро данъчно облагане се прилага“, толкова по-добри са условията за нарастващ потенциал за дългови кризи с болезнени щети
  В съответна държава, за устойчив обществен просперитет със сполучливо данъчно облагане е необходим полезен за устойчивия обществен просперитет подход за прилагане на парите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK