Към колапс на демокрацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Към колапс на демокрацията

Водещият на шоу по бTV Слави Трифонов намекна, че може да се опита да влезе със сила в сградата на Народното събрание, ако депутатите не приемат предложената от него мажоритарна система.

Към колапс на демокрацията

Рисковете при въвеждане на мажоритарната система в постсоциалистически, неконсолидирани демокрации

Мартин Димитров
17464 прочитания

Водещият на шоу по бTV Слави Трифонов намекна, че може да се опита да влезе със сила в сградата на Народното събрание, ако депутатите не приемат предложената от него мажоритарна система.

© Надежда Чипева


Темата накратко

- ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарна система, предложена в референдума на Слави Трифонов.

- Разпределението на силите "за" и "против" в парламента показва, че нещата отново зависят от ДПС

- Примерът на Унгария, Молдова и Грузия сочи концентрация на властта и бетониране на статуквото.

В продължение на вече над седмица водещият на "Шоуто на Слави" Слави Трифонов сяда на столче върху жълтите павета пред Народното събрание, обграден от сценаристи и симпатизанти на референдума за нови изборни правила, който той и екипът му инициираха преди около година и половина. Въпреки че допитването не успя да достигне нужния брой гласове, за да стане задължително за Народното събрание да го приеме без корекции, около 2.5 млн. души подкрепиха въвеждането на мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство.

Тогава сценаристите на шоуто по бTV заплашиха, че ако предложенията им не бъдат приети без редакция, ще съберат всички гласували за тях пред парламента. Това засега, изглежда, се отлага, а Трифонов даде да се разбере, че самият той може да се опита да влезе със сила в сградата на Народното събрание, ако депутатите не изпълнят искането му. "Човек може да влезе (в парламента - бел. ред.) като избраник, насилствено и доброволно, да го разгледа – мога и по трите", каза той миналата седмица.

Това изпълнение ще му бъде спестено, след като управляващите от ГЕРБ с първото си законодателно предложение внесоха проект за мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Какво ще каже ДПС

Очакването е по-скоро той законопроектът да не бъде приет, поне в този вид. "Обединените патриоти", коалиционният партньор на ГЕРБ, многократно се обявиха срещу промяната, която ще маргинализира по-малките партии. БСП също са твърдо срещу изцяло мажоритарния вот, а Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще внесат алтернативен проект за въвеждане на смесена система - част от мандатите да се избират на пропорционален принцип, а останалите - мажоритарно.

Дори за предложението на ГЕРБ да гласуват и депутатите на Веселин Марешки, който заяви, че подкрепя изцяло мажоритарната система, за приемането й ще са нужни и гласовете на ДПС.

Движението досега изпраща смесени сигнали по темата. В миналия парламент първоначално бяха напълно против предложената в референдума система, а след това смениха позицията си на 180 градуса и поискаха мажоритарен избор за всички 240 депутати. Което означава, че окончателната позиция на ДПС традиционно ще се базира на задкулисни договорки и в крайна сметка ще реши съдбата на законопроекта.

Всички прилики не са случайни

По отношение на референдума, който се проведе с президентските избори, политолози, социолози и експертите изразиха множество аргументи за вредните въздействия, които изцяло мажоритарната система ще окаже върху политическия процес и демокрацията в България. Като възможни последици те посочиха в парламента да влязат само две или три партии, което рязко ще ограничи политическото представителство, или чрез избора на местни "феодали" парламентът силно да се раздроби, което ще отвори още по-широко вратите на политическата корупция.

За практическия резултат от такава промяна можем да съдим по страни, които са близки до България, бидейки също все още неконсолидирани демокрации, като Унгария, Молдова и Грузия например. Унгария и Грузия наскоро въведоха изборни системи с по-голяма степен на мажоритарност и положението, до което са стигнали като резултат, не е розово. В Молдова това предстои с голяма степен на сигурност. И в трите страни и мотивите, и резултатите водят към концентрация на властта и бетониране на статуквото.

Унгария: Мрачният пример на Орбан

Може би най-успешно "превзетата" чрез увеличаване на мажоритарността в избирателната система в Централна и Източна Европа е Унгария. След корупционен скандал и провал на две от трите големи партии в страната - социалдемократическата и либералната, на изборите през 2010 г., кормилото поема "Фидес" на Виктор Орбан, и то с невиждано мнозинство от 227 депутати (от общо 386).

Преди следващите избори Орбан прекроява избирателната система почти по същия начин, по който референдумът на Слави Трифонов щеше да го направи автоматично, ако КС не беше отменил някои от предложените изменения и беше събрал необходимата подкрепа за останалите. За това разказва бившият министър на образованието Балинт Мадяр, който скоро публикува и на български книгата си "Посткомунистическата мафиотска държава: случаят Унгария".

Премиерът Виктор Орбан трансформира избирателната система в Унгария с промените, които екипът на Слави Трифонов предложи за референдума в България.
Фотограф: FRANCOIS LENOIR

С приетите промени местата в Националната асамблея на Унгария намаляват от 386 на 199, изборите от "мажоритарни в два тура" стават first past the post (един рунд, кандидатът с най-много гласове печели), избирателните райони се окрупняват и се създава "избирателен ландшафт", благоприятен за управляващите. Ограничават се правата на унгарците в чужбина, които могат да гласуват само в посолствата. За същото настояват и т. нар. патриоти в България, които сега управляват в коалиция с ГЕРБ.

Мадяр описва и други лостове, които бетонират "Фидес" във властта: "избирателна намеса на прокуратурата преди избори, монополът на пресата, който се разви в последното половин десетилетие, бизнес партиите, които се нароиха всичко това доведе до олигопол във властта". По думите му макар в Унгария все още да провеждат фасадни избори, те не могат да доведат до промяна. Тази ситуация е характерна и за България.

Бившият министър има мрачно предупреждение за страните, които ударно искат да въведат мажоритарна система. "Непропорционалната система може да доведе до колапс на демокрацията. Смятам, че до един-два избора след въвеждането на мажоритарен модел тези страни ще развият истинска автокрация и мафиотска държава." Според него няма значение дали тази власт ще се представя като лява или дясна, защото тя ще работи на принципа на неформалните мрежи за влияние и разпределение на властта.

Молдова: най-лошото предстои

"В Молдова нещата стоят далеч по-просто", започва Михай Попсой, независим политически анализатор от страната, който пише триезичния политически блог "Moldovan Politics". Според него изненадващо зародилият се ентусиазъм по мажоритарната система в Кишинев е плод на тънките сметки на силите на деня - избраният през януари президент Игор Додон и лидерът на управляващата Демократическа партия и медиен магнат Влад Плахотнюк. Първия иска смесена система, вторият - изцяло мажоритарна, но на първо четене в парламента подкрепи и предложението на Додон. Общо 74 от 101 депутати гласуваха "за" законопроекта, който бе внесен извън редовната законодателна процедура и мина през парламентарната комисия бързо и без обсъждане (и тази картинка е добре позната в българския й вариант).

Причината? Наближаващите през 2018 г. парламентарни избори и намаляващата популярност на Плахотнюк. "Той иска да запази властта си, след като заради коалиционната си политика партията му загуби напълно доверието на избирателите си", посочва Попсой. "Популярността на Плахотнюк се срива заради безпринципната коалиционна политика на демократите (те практически управляват в коалиция на малцинството и сами имат само 20 депутати), които на практика тушираха опозицията в молдовския парламент, като просто я задушиха в прегръдката си. Две трети от 21 депутати на комунистическата партия в момента де факто подкрепят демократите, други 21 депутати от социалистическата и либералдемократичната партия също гласуват с тях парламентът в момента няма легитимност да приеме смяна на избирателната система, а вероятно ще го направи", казва Попсой.

Докато влизането в парламента на управляващата Демократическа партия в Молдова е несигурно по сегашните правила, лидерът й и медиен магнат Влад Плахотнюк вероятно ще си осигури повечето мажоритарни места в парламента след смяната на системата.
Фотограф: PDM

Без критична парламентарна опозиция, без достъп на извънпарламентарната опозиция до медиите, контролирани от Плахатнюк, и благодарение на силно едностранчивото представяне на мажоритарните избори като панацея за проблемите на страната, промяната най-вероятно ще се случи - в полза на статуквото."Ако системата се промени, ще спечелят двете най-големи и доминиращи в момента сили. Благодарение на медийния комфорт силната организация на управляващата Демократическа партия по места и контролът над административния апарат, който Плахотнюк изгради по време на управлението си, партията му най-вероятно ще спечели повечето мажоритарни места. А в момента е под въпрос дали изобщо би влязла в следващия парламент по сегашните изборни правила", смята Попсой.

Според молдовския анализатор това означава, че страната ще продължи да се рее между ЕС и Русия според желанията и бизнес интересите на Плахотнюк, ще изглежда проевропейски настроена, но няма да въведе нужните реформи, за да стане част от съюза - всичко това под претекста за "стабилност".

Грузия: обратно към еднопартийната власт

Смесената мажоритарна система в Грузия също доведе до пълна доминация на една политическа сила - партията "Грузинска мечта". Тя спечели 48 от 73-те мажоритарни места в парламента в края на 2016 и още 67 в пропорционален рунд на изборите. Това й осигури конституционно мнозинство, с което управляващите не се забавиха с опита си да разрушат съществуващата политическа система. Чрез специална парламентарна комисия за конституционни промени, създадена броени дни след изборите, в момента се подготвя премахването на прекия избор на президент - Грузия е президентска република, подобно на Франция, и прехвърлянето на правомощията му в изпълнителната власт на парламента, контролиран от "Грузинска мечта".

Особеното в случая е, че "Грузинска мечта" иска да прокара изцяло пропорционална система, която обаче да забранява на партиите да се коалират, а остатъчните гласове (на малките партии, неуспели да преминат 5-процентовата бариера за влизане в парламента) да се превръщат в мандати за партията победител.

Автор: Капитал

Общото между Унгария и Грузия след въвеждането на повече мажоритарност в изборите е това, че много хора спират да гласуват. На първия кръг от грузинските избори активността е 51,6%, а на втория - 37,5%, което е най-ниската активност в демократичната история на страната. Така управляващата "Грузинска мечта" си осигури конституционно мнозинство с по-малко от половината гласове на изборите и само с 25% от гласовете на всички избиратели.

Същото важи и за Унгария. Ако на изборите по старата смесена система през 2010 г. "Фидес" взима 59% от местата в парламента с 52,7% от вота, то през 2014 г. с изцяло мажоритарния вот партията на Орбан печели 66,8% от депутатските места само с 43,6% от гласовете.

Особеният вариант

Разбира се, сама по себе си избирателната система не може да бъде обвинявана за провалите на държавното управление. Но опитът все пак е извел поуките - днешните европейски страни прилагат различни варианти на пропорционална или смесена система.

Според експертите това, което предлагат "Шоуто на Слави" и ГЕРБ, е особен вариант на мажоритарния избор - с абсолютно мнозинство в два тура. Миналия ноември над 30 университетски преподаватели от Българската асоциация по политически науки излязоха с позиция по въпроса за промяна на избирателната система. Те предупредиха, че за разлика от Франция например, където на втори тур на парламентарните избори отиват всички кандидати, събрали 12.5% от гласовете в даден едномандатен район, според предложението на референдума, ако никой не събере абсолютно мнозинство на първи тур, до втори тур се допускат само двамата кандидати с най-много гласове.

"Въвеждането на такава избирателна система би направило България единствената съвременна демокрация, която избира по този начин своя законодателен орган. Дори и този факт би трябвало да е достатъчен, за да ни накара да сме особено внимателни", заявиха експертите.

Темата накратко

- ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарна система, предложена в референдума на Слави Трифонов.

- Разпределението на силите "за" и "против" в парламента показва, че нещата отново зависят от ДПС

- Примерът на Унгария, Молдова и Грузия сочи концентрация на властта и бетониране на статуквото.

В продължение на вече над седмица водещият на "Шоуто на Слави" Слави Трифонов сяда на столче върху жълтите павета пред Народното събрание, обграден от сценаристи и симпатизанти на референдума за нови изборни правила, който той и екипът му инициираха преди около година и половина. Въпреки че допитването не успя да достигне нужния брой гласове, за да стане задължително за Народното събрание да го приеме без корекции, около 2.5 млн. души подкрепиха въвеждането на мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-?
  Da be.. da..

  Мажоритарни избори за главен и окръжни прокурори - като шерифи.
  Пропорционална система с преференции за 151 местен парламент.
  Мажоритарни за 29 местен сенат. Предварителна регистрация за участие в избори
  Образователен ценз както за шофьорска книжка..

 • 2
  pag avatar :-|
  pag

  Статията е ОК, ама е "малко" закъсняла.
  Тези работи трябваше да се кажат ПРЕДИ референдума.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от " pag ": Тези неща се казваха и преди референдума, но нямаше кой да ги чуе - това очевидно се отнася и за Вас.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от " pag ": Тези неща се казваха и преди референдума, но нямаше кой да ги чуе - това очевидно се отнася и за Вас.

 • 5
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Уважаеми читатели и гласоподаватели, проблема на избирателните системи не е в начина на избиране. Проблема е в ЛИПСАТА на процедура за УВОЛНЯВАНЕ на избраните. От тук трябва да се започне!

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Дори имам приятели, които не разбраха в какво блато искат да ни напъхат чрез учиндолеца и гласуваха на този референдум! Срам ме е! И още един плюс за Президента Плевнелиев, че не допусна раферендума в първоначалниа му вид и сезира КС!

 • 7
  plebs avatar :-|
  plebs

  [quote#2:"pag"]Статията е ОК, ама е "малко" закъсняла.
  Тези работи трябваше да се кажат ПРЕДИ референдума.[/quote]
  До коментар [#2] от "pag":

  Вероятно говорите за референдума "на Слави", а сагата започна с референдума "на Плевнелиев". Първото предложение за "повече мажоритарност" беше много удобно за политиците. Можеха да въведат както 40, така и 60 или 120 мажоритарни мандата и да си измият ръцете. Предпочетоха да скопят демонстративно идеята за референдум изобщо. Направиха го БСПДПС, подкрепени мощно от РБ. Същите, които тогава поляризираха дебата, сега се молят да кандисаме на немска система.

  ДПС и Слави, или Слави и ГЕРБ? - На "референдума на Слави" може да се гледа както като общи действия на Слави и ГЕРБ /мейнстрийма сега/, така и като продължение на тактиката на ДПС, които първи предложиха въпроса за мажоритарен избор за всички - поляризирай до край дебата за да изолираш мислещия и/или съмняващ се център. Вторият вариант се основава на убеждението, че активността на референдума ще е ниска и така ще се постигне първичната цел - провал на идеите и за референдуми, и за мажоритарност. От където и липсата на дебат преди последния референдум. Мейнстрийма мощно сгреши и затова сега е виновно "и международното положение" -"референдум+избори", "тикане в ръцете на бюлетини" и т.н. Но най вече виновни са ГЕРБ и гласувалите.

 • 8
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#1] от "Da be.. da..":

  абе направо гласувайте Пеевски да ви е Цар той ще ви оноде най-добре. Човека ви обяснява накъде води мажоритарният вот в България - към автокрация, фасадна демокрация от руско-съветски тип (защото точно такава е изборната система и в Русия - смесена мажоритарна, Путин печели ВСИЧКИ мажорирани места).

 • 9
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Анализът предложен в статията на Мартин Димитров е отличен. Искам да прибавя и примера на Русия, където избиорната система е смесена с мажоритарен елемент (предложението на Нинова). В тази държава мажоритарните места се печелят почти на 100% познаыте от кого ? Познахте : от партията на Путин? Изборите са нещо като бягане с препятствия, в което управляващите имат една мажоритарна обиколка напред. Па вие си тичайте...

 • 10
  todoreus avatar :-?
  todoreus

  Така, значи мажоритарната система = на мафия, катастрофа, провал, авторитариъм и какво ли още не?
  А да ви попитам драги съфорумци сегашната система на какво е равна???
  за един приятел питам...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK