С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 12 май 2017, 12:50, 16811 прочитания

Към колапс на демокрацията

Рисковете при въвеждане на мажоритарната система в постсоциалистически, неконсолидирани демокрации

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарна система, предложена в референдума на Слави Трифонов.


- Разпределението на силите "за" и "против" в парламента показва, че нещата отново зависят от ДПС

- Примерът на Унгария, Молдова и Грузия сочи концентрация на властта и бетониране на статуквото.

В продължение на вече над седмица водещият на "Шоуто на Слави" Слави Трифонов сяда на столче върху жълтите павета пред Народното събрание, обграден от сценаристи и симпатизанти на референдума за нови изборни правила, който той и екипът му инициираха преди около година и половина. Въпреки че допитването не успя да достигне нужния брой гласове, за да стане задължително за Народното събрание да го приеме без корекции, около 2.5 млн. души подкрепиха въвеждането на мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство.

Тогава сценаристите на шоуто по бTV заплашиха, че ако предложенията им не бъдат приети без редакция, ще съберат всички гласували за тях пред парламента. Това засега, изглежда, се отлага, а Трифонов даде да се разбере, че самият той може да се опита да влезе със сила в сградата на Народното събрание, ако депутатите не изпълнят искането му. "Човек може да влезе (в парламента - бел. ред.) като избраник, насилствено и доброволно, да го разгледа – мога и по трите", каза той миналата седмица.Това изпълнение ще му бъде спестено, след като управляващите от ГЕРБ с първото си законодателно предложение внесоха проект за мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Какво ще каже ДПС

Очакването е по-скоро той законопроектът да не бъде приет, поне в този вид. "Обединените патриоти", коалиционният партньор на ГЕРБ, многократно се обявиха срещу промяната, която ще маргинализира по-малките партии. БСП също са твърдо срещу изцяло мажоритарния вот, а Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще внесат алтернативен проект за въвеждане на смесена система - част от мандатите да се избират на пропорционален принцип, а останалите - мажоритарно.

Дори за предложението на ГЕРБ да гласуват и депутатите на Веселин Марешки, който заяви, че подкрепя изцяло мажоритарната система, за приемането й ще са нужни и гласовете на ДПС.

Движението досега изпраща смесени сигнали по темата. В миналия парламент първоначално бяха напълно против предложената в референдума система, а след това смениха позицията си на 180 градуса и поискаха мажоритарен избор за всички 240 депутати. Което означава, че окончателната позиция на ДПС традиционно ще се базира на задкулисни договорки и в крайна сметка ще реши съдбата на законопроекта.

Всички прилики не са случайни

По отношение на референдума, който се проведе с президентските избори, политолози, социолози и експертите изразиха множество аргументи за вредните въздействия, които изцяло мажоритарната система ще окаже върху политическия процес и демокрацията в България. Като възможни последици те посочиха в парламента да влязат само две или три партии, което рязко ще ограничи политическото представителство, или чрез избора на местни "феодали" парламентът силно да се раздроби, което ще отвори още по-широко вратите на политическата корупция.

За практическия резултат от такава промяна можем да съдим по страни, които са близки до България, бидейки също все още неконсолидирани демокрации, като Унгария, Молдова и Грузия например. Унгария и Грузия наскоро въведоха изборни системи с по-голяма степен на мажоритарност и положението, до което са стигнали като резултат, не е розово. В Молдова това предстои с голяма степен на сигурност. И в трите страни и мотивите, и резултатите водят към концентрация на властта и бетониране на статуквото.

Унгария: Мрачният пример на Орбан

Може би най-успешно "превзетата" чрез увеличаване на мажоритарността в избирателната система в Централна и Източна Европа е Унгария. След корупционен скандал и провал на две от трите големи партии в страната - социалдемократическата и либералната, на изборите през 2010 г., кормилото поема "Фидес" на Виктор Орбан, и то с невиждано мнозинство от 227 депутати (от общо 386).

Преди следващите избори Орбан прекроява избирателната система почти по същия начин, по който референдумът на Слави Трифонов щеше да го направи автоматично, ако КС не беше отменил някои от предложените изменения и беше събрал необходимата подкрепа за останалите. За това разказва бившият министър на образованието Балинт Мадяр, който скоро публикува и на български книгата си "Посткомунистическата мафиотска държава: случаят Унгария".
Премиерът Виктор Орбан трансформира избирателната система в Унгария с промените, които екипът на Слави Трифонов предложи за референдума в България.

[Reuters]

С приетите промени местата в Националната асамблея на Унгария намаляват от 386 на 199, изборите от "мажоритарни в два тура" стават first past the post (един рунд, кандидатът с най-много гласове печели), избирателните райони се окрупняват и се създава "избирателен ландшафт", благоприятен за управляващите. Ограничават се правата на унгарците в чужбина, които могат да гласуват само в посолствата. За същото настояват и т. нар. патриоти в България, които сега управляват в коалиция с ГЕРБ.

Мадяр описва и други лостове, които бетонират "Фидес" във властта: "избирателна намеса на прокуратурата преди избори, монополът на пресата, който се разви в последното половин десетилетие, бизнес партиите, които се нароиха всичко това доведе до олигопол във властта". По думите му макар в Унгария все още да провеждат фасадни избори, те не могат да доведат до промяна. Тази ситуация е характерна и за България.

Бившият министър има мрачно предупреждение за страните, които ударно искат да въведат мажоритарна система. "Непропорционалната система може да доведе до колапс на демокрацията. Смятам, че до един-два избора след въвеждането на мажоритарен модел тези страни ще развият истинска автокрация и мафиотска държава." Според него няма значение дали тази власт ще се представя като лява или дясна, защото тя ще работи на принципа на неформалните мрежи за влияние и разпределение на властта.

Молдова: най-лошото предстои

"В Молдова нещата стоят далеч по-просто", започва Михай Попсой, независим политически анализатор от страната, който пише триезичния политически блог "Moldovan Politics". Според него изненадващо зародилият се ентусиазъм по мажоритарната система в Кишинев е плод на тънките сметки на силите на деня - избраният през януари президент Игор Додон и лидерът на управляващата Демократическа партия и медиен магнат Влад Плахотнюк. Първия иска смесена система, вторият - изцяло мажоритарна, но на първо четене в парламента подкрепи и предложението на Додон. Общо 74 от 101 депутати гласуваха "за" законопроекта, който бе внесен извън редовната законодателна процедура и мина през парламентарната комисия бързо и без обсъждане (и тази картинка е добре позната в българския й вариант).

Причината? Наближаващите през 2018 г. парламентарни избори и намаляващата популярност на Плахотнюк. "Той иска да запази властта си, след като заради коалиционната си политика партията му загуби напълно доверието на избирателите си", посочва Попсой. "Популярността на Плахотнюк се срива заради безпринципната коалиционна политика на демократите (те практически управляват в коалиция на малцинството и сами имат само 20 депутати), които на практика тушираха опозицията в молдовския парламент, като просто я задушиха в прегръдката си. Две трети от 21 депутати на комунистическата партия в момента де факто подкрепят демократите, други 21 депутати от социалистическата и либералдемократичната партия също гласуват с тях парламентът в момента няма легитимност да приеме смяна на избирателната система, а вероятно ще го направи", казва Попсой.
Докато влизането в парламента на управляващата Демократическа партия в Молдова е несигурно по сегашните правила, лидерът й и медиен магнат Влад Плахотнюк вероятно ще си осигури повечето мажоритарни места в парламента след смяната на системата.

Фотограф: PDM

Без критична парламентарна опозиция, без достъп на извънпарламентарната опозиция до медиите, контролирани от Плахатнюк, и благодарение на силно едностранчивото представяне на мажоритарните избори като панацея за проблемите на страната, промяната най-вероятно ще се случи - в полза на статуквото."Ако системата се промени, ще спечелят двете най-големи и доминиращи в момента сили. Благодарение на медийния комфорт силната организация на управляващата Демократическа партия по места и контролът над административния апарат, който Плахотнюк изгради по време на управлението си, партията му най-вероятно ще спечели повечето мажоритарни места. А в момента е под въпрос дали изобщо би влязла в следващия парламент по сегашните изборни правила", смята Попсой.

Според молдовския анализатор това означава, че страната ще продължи да се рее между ЕС и Русия според желанията и бизнес интересите на Плахотнюк, ще изглежда проевропейски настроена, но няма да въведе нужните реформи, за да стане част от съюза - всичко това под претекста за "стабилност".

Грузия: обратно към еднопартийната власт

Смесената мажоритарна система в Грузия също доведе до пълна доминация на една политическа сила - партията "Грузинска мечта". Тя спечели 48 от 73-те мажоритарни места в парламента в края на 2016 и още 67 в пропорционален рунд на изборите. Това й осигури конституционно мнозинство, с което управляващите не се забавиха с опита си да разрушат съществуващата политическа система. Чрез специална парламентарна комисия за конституционни промени, създадена броени дни след изборите, в момента се подготвя премахването на прекия избор на президент - Грузия е президентска република, подобно на Франция, и прехвърлянето на правомощията му в изпълнителната власт на парламента, контролиран от "Грузинска мечта".
Особеното в случая е, че "Грузинска мечта" иска да прокара изцяло пропорционална система, която обаче да забранява на партиите да се коалират, а остатъчните гласове (на малките партии, неуспели да преминат 5-процентовата бариера за влизане в парламента) да се превръщат в мандати за партията победител.

Общото между Унгария и Грузия след въвеждането на повече мажоритарност в изборите е това, че много хора спират да гласуват. На първия кръг от грузинските избори активността е 51,6%, а на втория - 37,5%, което е най-ниската активност в демократичната история на страната. Така управляващата "Грузинска мечта" си осигури конституционно мнозинство с по-малко от половината гласове на изборите и само с 25% от гласовете на всички избиратели.

Същото важи и за Унгария. Ако на изборите по старата смесена система през 2010 г. "Фидес" взима 59% от местата в парламента с 52,7% от вота, то през 2014 г. с изцяло мажоритарния вот партията на Орбан печели 66,8% от депутатските места само с 43,6% от гласовете.

Особеният вариант

Разбира се, сама по себе си избирателната система не може да бъде обвинявана за провалите на държавното управление. Но опитът все пак е извел поуките - днешните европейски страни прилагат различни варианти на пропорционална или смесена система.

Според експертите това, което предлагат "Шоуто на Слави" и ГЕРБ, е особен вариант на мажоритарния избор - с абсолютно мнозинство в два тура. Миналия ноември над 30 университетски преподаватели от Българската асоциация по политически науки излязоха с позиция по въпроса за промяна на избирателната система. Те предупредиха, че за разлика от Франция например, където на втори тур на парламентарните избори отиват всички кандидати, събрали 12.5% от гласовете в даден едномандатен район, според предложението на референдума, ако никой не събере абсолютно мнозинство на първи тур, до втори тур се допускат само двамата кандидати с най-много гласове.

"Въвеждането на такава избирателна система би направило България единствената съвременна демокрация, която избира по този начин своя законодателен орган. Дори и този факт би трябвало да е достатъчен, за да ни накара да сме особено внимателни", заявиха експертите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

NASA тества първия частен космически кораб след седмица NASA тества първия частен космически кораб след седмица

Crew Dragon на SpaceX ще извърши безпилотен полет до Международната космическа станция на 2 март

23 фев 2019, 645 прочитания

Изборите за президент в САЩ може да се превърнат в състезание за милиардери 3 Изборите за президент в САЩ може да се превърнат в състезание за милиардери

Очертава се на предстоящия вот този тип кандидати да са най-много в историята

23 фев 2019, 869 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
САЩ и Китай обират "първата реколта" от търговските преговори

Сделката дава достъп на американски компании за онлайн разплащания и износители на пилешко и телешко до Китай и носи символична стойност за отношенията между Пекин и Вашингтон

Министерство на околната вреда

Под надзора на Нено Димов, МОСВ губи смисъла на съществуването си, а вътре тече свирепа битка за територия и влияние между ВМРО и ГЕРБ

Ерик Рубин: Ако една държава контролира енергията ви, тя има огромна власт над вас

Американският посланик пред "Капитал" за активизирането на САЩ срещу Русия и Китай на Европа и Балканите

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

30 something

"30" на Симона Костова беше представен на Международния филмов фестивал в Ротердам и в Берлин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете