Как Г-20 трябва да промени подхода си към миграцията и развитието в Африка

Как Г-20 трябва да промени подхода си към миграцията и развитието в Африка

Европа се нуждае от стратегия за поне две десетилетия напред, за да може да се справи с мигрантския натиск от Африка

8217 прочитания

© Reuters


Г-20 наскоро обърна поглед към Африка. Финансовите министри на организацията стартираха инциативата Compact with Africa ("Договор с Африка" - бел. ред.), целяща да съдейства за икономическото развитие в континента и да засили връзките с него. Заради близостта си Африка е от особено значение за Европа.

Г-20 и европейският политически елит засилиха интереса си към континента заради страха, че постоянно увеличаващата се миграция притеснява обществото. Нелегалната миграция към ЕС, осъществявана предимно с лодки, се е повишила значително от 2008 г. насам. Но това е едва малка част от цялостната имиграция, която остава стабилна величина и възлиза на около 500 000 души годишно.

В момента годишната миграция от Африка към ЕС се разнява на едва 0.1% от населението на съюза, но се очаква това число да нарасне в бъдеще. Според проучвания, населението на Африка ще се увеличи повече от два пъти до 2050 г., достигайки 2.5 млрд. души. Демографският натиск е най-силен в Субсахарска Африка, където фертилността е изключително висока (пет деца на жена), а средният доход на глава от населението е под 3 500 долара годишно по паритет на покупателната способност (ППП). Поради това миграцията няма да спре, а Европа ще продължи да бъде привлекателна дестинация.

Мнозина обясняват този процес с голямата разлика в доходите между двата континента. Това кара хората да вярват, че икономическото развитие е най-добрият начин да се намали миграцията. За съжаление това заключение е твърде опростено предвид множеството различни начини, по които си взаимодействат миграцията и икономическото развитие. Всъщност, в изключително бедните държави миграцията често се увеличава с ръста на БВП на глава от населението. Това е лесно обяснимо, тъй като първоначално икономическото развитие предоставя ресурси за миграция от все още сравнително бедната държава. Емпирично погледнато, проучванията сочат, че миграцията започва да намалява едва когато доходът на глава от населението достигне 7 000 - 9 000 долара по ППП годишно.

Измежду 47 държави от Субсахарска Африка, едва седем имат среден БВП на глава от населението над 9 000 долара, а 39 имат БВП под 7 000 долара. Дори с ръст на БВП на глава от населението от 2% годишно, 35 държави ще бъдат под това ниво през 2030 г. Междувременно, населението на тези държави ще е достигнало 1.05 млрд. души. Не всички, които могат да емигрират, ще го направят, но това все пак представлява голям брой потенциални емигранти.

Тези числа действат отрезвяващо и от тях могат да бъдат направени три основни заключения. На първо място, икономическото развитие в Субсахарска Африка е критична точка в битката за изкореняване на бедността. Г-20 правилно набляга върху нуждата от частни инвестиции, тъй като единствено помощите за развитие нито са подходящи, нито са достатъчни за финансирането на това начинание. Но частните инвестиции изискват като предварително условие политическа стабилност и функциониращи институции. Без тяхното наличие, частните инвеститори ще продължават да странят от континента, а потенциалът му ще бъде пропилян. Институции като Световната банка и Европейската инвестиционна банка могат да изиграят важна роля в установяването на добро управление, но крайната отговорност е в ръцете на политиците в съответните държави. Същевременно Европа има и търговски интерес. Континент с население от 2 млрд. души представлява близък пазар за европейските производители.

Второ, макар развитието да е критично важно, само по себе си не е панацея за миграцията. Всъщност ще отнеме няколко десетилетия, докато държавите достигнат нива на доходи, позволяващи нивото на миграцията да спадне. Това ще доведе до огромно напрежение и предизвикателства в европейските общества. Изводът е, че Старият континент се нуждае от стратегия за поне две десетилетия напред, за да може да се справи с мигрантския натиск от Африка. Нуждаем се от правилния микс от легални и директни миграционни пътища в комбинация със социоално-икономически интеграционни политики и строг граничен контрол. Голяма част от това трябва да се координира на европейско ниво, което със сигурност ще бъде труден и противоречив процес.

Последно, но не и по значение, трябва да се съсредоточим върху ролята на жените. Бяхме изненадани да открием, че Compact with Africa не обръща внимание на овластяването на жените в континента. Има ясни доказателства, че по-доброто образование и застъпването за правата на жените водят до понижаване на раждаемостта, като по този начин редуцират демографския натиск. Овластяването на жените също така помага за равно разпределение на доходите при растящите икономики. Финансовите министри на Г-20 трябва да приемат фокуса върху правата на жените и подобряването на тяхното образование като съществена част от политиката за развитие в Африка. План, игнориращ този аспект, пропуска очевидно важното.

* Гунтрам Волф е директор, а Мария Демерцис е заместник-директор на аналитичния център Bruegel. Текстът е предоставен на "Капитал" от Bruegel.

Compact with Africa е проект на Г-20, който цели да създаде подходящи условия за частни инвестиции, инвестиции в инфраструктурата и повишаване на заетостта на континента. Проектът е иницииран от германското федерално правителство и министърът на финансите Волфганг Шойбле.

Г-20 наскоро обърна поглед към Африка. Финансовите министри на организацията стартираха инциативата Compact with Africa ("Договор с Африка" - бел. ред.), целяща да съдейства за икономическото развитие в континента и да засили връзките с него. Заради близостта си Африка е от особено значение за Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  lustmord avatar :-|
  lustmord

  Препоръчвам книгата на замбийката Дембиса Мойо - Dead aid по темата за проблемите на Африка и защо милиардите помощи отпускани на континента всъщност се оказва, че спъват развитието му и стимулират корупцията.

 • 2
  knb avatar :-|
  Кнб

  Проблемът е прираста на населението. И демогафията брои само кравите, бикове винаги се намират. Единственият фактор при индустриализирания капитализъм за контрол на раждаемостта е "заплатена заетост вън от дома". Трябва да се инвестира и да се дават пари само за проекти в които да могат да работят предимно жени, ако не и изключително жени и всичко ще си дойде на мястото. Ако се изискв и квалификация -- още по-добре, по-дълго време ще учат и няма да се женят. Жените сами няма да тръгнат да емигрират. Да не говорим че става дума за мюсулмански страни, така че жените сами са безгласна буква. По същия начин, по който беше унищожена раждаемостта в Европа, ще се унищожи и там. Проблема е само че тези Г20 може и да нямат интерес, защото не им пука дали Европа ще се унищожи -- за тях тя е само конкурент.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Compact with Africa не се превежда така.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ако договорите за предоставяне на заеми от МВФ включваха ограничаване на раждаемостта по подобие на Китай, нямаше да си говорим за този проблем.

  При положение че се разрастват експоненциално, как очакват да имат добри доходи?! Нигерия е най-голямата икономика в света, а по ППП на глава от населението е под Свазиленд...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Най-голямата икономика в Африка*

 • 6
  pfh24383707 avatar :-|
  Йоан Каратерзиян

  До коментар [#1] от "lustmord":

  Както в България с еврофондовете.

 • 7
  pfh24383707 avatar :-|
  Йоан Каратерзиян

  Основната вина е във Франция и Великобритания с поделянето на света след Втората световна война.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход