Бизнесите в ЕС заменят британски доставчици заради Brexit

Изследване сред 2000 мениджъри показва прекрояване на снабдителските вериги

Британските бизнеси отбелязват по-малък напредък в заменянето на европейските доставчици
Британските бизнеси отбелязват по-малък напредък в заменянето на европейските доставчици    ©  Reuters
Британските бизнеси отбелязват по-малък напредък в заменянето на европейските доставчици
Британските бизнеси отбелязват по-малък напредък в заменянето на европейските доставчици    ©  Reuters
Мениджърите в Обединеното кралство не са оптимисти относно търговските преговори.

Почти половината от европейските бизнеси са започнали да заменят британски доставчици с конкуренти от страни от Европейския съюз (ЕС) заради притеснения относно по-високите мита след Brexit. Това показва проучване на Института по снабдяване и доставки, цитирано от Financial Times, което изследва над 2000 мениджъри в сектора.

Над една четвърт от мениджърите на европейски снабдителски вериги възнамеряват да преместят изцяло или частично своите мрежи за доставки в Европа, а 46% очакват по-голяма част от техните снабдителски вериги да бъдат изтеглени от Великобритания.

"Дипломатите и от двете страни на масата едва са решили какви да бъдат принципите им в преговорите, а мениджърите на мрежите за доставки вече са навлезли надълбоко в своята подготовка за Brexit. Както европейските, така и британските бизнеси ще бъдат готови да пренасочат веригите си за снабдяване през 2019 г., ако търговските преговори се провалят, и не губят време, за да видят какво ще стане", казва Дънкан Брок от Института по снабдяване и доставки.

По-малък напредък

Британските бизнеси отбелязват по-малък напредък в заменянето на европейските доставчици. Почти една четвърт от компаниите на Острова не са предприели никакви действия, за да се подготвят за Brexit. Докато някои са започнали да планират стратегиите си във връзка с ефектите от новите мита върху вноса, които вероятно ще бъдат въведени, ако Великобритания напусне единния пазар, само една трета заявяват, че активно търсят алтернативни доставчици, базирани на британска територия, които да заменят техните настоящи от ЕС.

Институтът по снабдяване и доставки твърди, че заменянето на мрежите за доставки от страна на британските компании би могло да представлява съществена възможност за малките бизнеси, търсещи нови договори. Но допълва, че цената на Brexit за бизнеса, дали заради по-слабия паунд или заради митата върху вноса, вероятно ще бъде прехвърлена върху малките доставчици и в крайна сметка върху потребителите. Ефектът от обезценяването на паунда вече се чувства както от компаниите, така и от клиентите. В резултат някои фирми намаляват размера на стоките или увеличават цените.

Почти две трети от британските компании, които са изследвани в проучването, заявяват, че техните снабдителски вериги са се оскъпили заради поевтиняването на паунда от референдума миналото лято насам. Близо една трета са били принудени да предоговорят някои договори.

Липса на оптимизъм

Британските мениджъри не са оптимисти относно изгледите за търговските преговори. Около 40% заявяват, че според тях Великобритания е в по-слабата позиция в разговорите, а 33% са загрижени за липсата на експертиза в областта на мрежите за доставки в страната.

Същевременно правителствата в ЕС затягат позицията си в преговорите по Brexit на фона на подготовката на разговорите с Обединеното кралство относно излизането му от блока, пише Вloomberg. Брюксел ще втвърди тона във връзка с бъдещото преходно споразумение, което ще помогне на компаниите да се адаптират към новия статут на Великобритания, и със специфичните искания за правата на европейските граждани.