Как глобализацията да работи за всеки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как глобализацията да работи за всеки

Как глобализацията да работи за всеки

Брюксел опитва да установи повече политически контрол над свободната търговия, за да противостои на популизма на Льо Пен и протекционизма на Тръмп

Марина Станева
14773 прочитания

ЕК представи доклад, в който наред с позитивите от глобализацията признава, че тя е създала "неравни последици".
Ако не се вземат мерки за ограничаване на недостатъците й, това ще доведе до допълнително задълбочаване на социално разделение.

Крайнодясната Марин льо Пен може и да не спечели президентските избори във Франция, но загубата на работни места, затварянето на фабрики и неравенството все още са тук и продължават да подхранват подкрепата за европейските популисти и протекционистките тенденции в световен мащаб. И докато позитивите на глобализираните и отворените общества са безспорни, то все повече си пробива път идеята, че трябва да се работи усилено за преодоляването на негативите.

С тази цел Европейската комисия (ЕК) представи доклад, чиято амбициозна задача е да даде насоки как глобализацията да работи за всеки. В него се признава, че тя е създала "изключително неравни последици" и трябва да се даде началото на дебат за преструктурирането й. Брюксел настоява за общи правила по икономическите въпроси, за гъвкавост чрез развиване на професионалните умения на гражданите и за фокусиране върху проблема със застаряващото население, което прави настоящата социална система неустойчива.

Същевременно ЕК защитава своя търговски подход, отхвърля изолационизма на американския президент Доналд Тръмп и посочва връзката между отвореността в търговията и равенството в обществата. Според Брюксел глобализацията е позитивна сила, която води до икономически растеж, стимулира благосъстоянието и помага за запазване на конкурентоспособността. Но ползите от нея са разпределени неравномерно и това предизвиква социално разделение. Тя ще доведе до допълнително задълбочаване на неравенството, ако не се вземат мерки за ограничаване на недостатъците й. Протекционизмът обаче не може да бъде решение, тъй като затварянето на Европа за търговия ще накара други да направят същото, което ще застраши още повече работни места, ще навреди на производството и ще увеличи разходите и цените за потребителите.

Позитиви и негативи

"Да бъдеш европеец също така означава да бъдеш отворен и да търгуваш с нашите съседи, вместо да влизаш във война с тях. Това означава да бъдеш най-големият търговски блок в света със споразумения, които са в сила или се договарят, с над 140 партньора в глобален мащаб. А търговията означава работни места – за всеки 1 млрд. евро, които получаваме от експорт, се създават още 14 000 работни места из ЕС. В момента над 30 млн. работни места – едно от седем от всички работни места в ЕС, зависят от износа към останалата част от света", заяви неотдавна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

И наистина – много европейци, особено младите, са категорични, че връзката им с хората в другите страни им носи ползи. В световен мащаб глобализацията е помогнала за изваждането на стотици милиони души от бедността, а дигиталните технологии и електронната търговия увеличават трансграничните възможности дори за най-малките компании.

Но не са малко и европейците, които са загрижени, признава докладът на ЕК. За тях глобализацията е отговорна за загубата на работни места, за социалната несправедливост, за заличаване на традициите и идентичността и за занижените екологични, здравни и други стандарти. Ползите от нея са разпределени неравно сред населението и регионите, някои от които са по-малко приспособими към промяната и конкуренцията. Компаниите, които не са в състояние да се състезават с по-продуктивните или по-евтините чуждестранни съперници, са принудени да фалират.

Същевременно някои чужди фирми и правителства използват нечестни търговски практики, а големи корпорации могат да се възползват от "вратичките" в международните правила и да преместват печалби на места с ниски данъци, вместо да бъдат облагани там, където произвеждат и продават. Комбинацията от глобализация и технологична промяна увеличава търсенето на опитни професионалисти, но намалява работните места за тези с ниска квалификация, особено в производството. И докато неравенството в Европа е по-малко явно, отколкото другаде, най-заможният 1% от гражданите все още притежава 27% от общото богатство.

Какво да се направи

"За да обуздаем по-добре глобализацията, се нуждаем от повече глобални правила и глобално управление. Трябва да подкрепим това с вътрешни политики, които да насърчат нашите конкурентоспособност и издържливост", посочва докладът. За тази цел ЕК предлага основаването на Международен инвестиционен съд, който ще създаде прозрачен механизъм и ще гарантира, че членките на ЕС не са лишавани от своя индустриален и конкурентен потенциал. Освен това Европа призовава САЩ и Китай към въвеждането на по-строги глобални правила и институции, които "да стимулират справедливостта в търговските отношения", включително чрез твърди антидъмпингови мерки.

Ключова задача за ЕС ще са иновациите в стратегически технологии и помощта за работниците да придобият правилните умения, за да се избегне разрастването на пропастта в трудовия пазар заради автоматизацията. Адекватните социални и образователни политики са жизненоважни за гарантирането на гъвкавостта и справедливото разпределение на благосъстоянието.

Това са предизвикателства, които Брюксел не може да си позволи да неглижира. Въпреки загубите на популистите в Австрия, Холандия и Франция, ЕС продължава да е уязвим от настроенията срещу статуквото, които печелят поддръжка заради яростните си атаки срещу свободната търговия и отворените пазари. И както казва висш представител на ЕС, цитиран от в. Financial Times: "Това движение все още е тук. Ако не успеем да изпълним очакванията, то ще се върне за нас."

Реална помощ

- Европейският фонд за приспособяване към глобализацията е основан през 2007 г.

- Целта е да помага на работниците, уволнени заради променящата се търговска среда, да получат обучение, да намерят нова работа или да започнат нов бизнес.

- Досега е осигурил 600 млн. евро и е помогнал на 139 227 съкратени работници и на 3069 младежи.

- Водещите три сектора, които са се възползвали, са автомобили и други превозни средства, компютри и електроника, машини и оборудване.
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
ЕК представи доклад, в който наред с позитивите от глобализацията признава, че тя е създала "неравни последици".
Ако не се вземат мерки за ограничаване на недостатъците й, това ще доведе до допълнително задълбочаване на социално разделение.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  kamendc avatar :-|
  Камен

  "Същевременно ЕК защитава своя търговски подход"
  Много ясно, че ще го защитава - нали затова е назначена. Чудя им се на французите как не им писна вече - който е ходил в Париж, знае какво е.
  Средна класа хора почти не са останали - или разни стари аристократи, или разни музиканти и артисти, студенти, туристи, и бизнесмени/администратори. Всичкият обслужващ персонал е от имигранти - съгласни са да работят за по-малко от местните (нали затова са ги докарали, всъщност). Тъй като доходът им не стига да живеят достойно, дават им се социални жилища в предградията. Естествено, за тях плаща пак средната класа чрез данъците си.
  Така богатите си осигуряват безплатно квази-роби, платени предимно от средната класа, и въобще не ги е грижа че предградията са се превърнали в гета - те нали си живеят в именията...
  Много им се чудя как не избраха ЛьоПен да разчисти малко тази каша.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Камен":

  Те отдавна са се заредили с африканци от всякакъв тип, че точно ЕС и глобализацията да са им виновни. Имигрантите във Франция са още от колониални времена и са си абсолютно тяхна вина. Още от времената, в които средна класа е нямало.

  Впрочем, имигрантите от ЕС изобщо не взимат лоши пари. Ако не във Франция, поне в Германия. Така че няма какво да говорим за модерно робство и неволи.

  Ако искат растящото световно население да живее нормално с почти същите ресурси, да траят и да търпят изчезването на средната класа. Ако искат да си останат богати, трябва да ограничат растежа на световното население. Имат предостатъчно влияние.

 • 3
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  "За да обуздаем по-добре глобализацията, се нуждаем от повече глобални правила и глобално управление. Трябва да подкрепим това с вътрешни политики, които да насърчат нашите конкурентоспособност и издържливост", посочва докладът.
  -----
  Има просто решение за това и то се нарича МИТО.
  Наскоро ЕС изпляска на китайците мита за внос на стомана. Понеже правели дъмпинг. А може би защото полека-лека в Брюксел схванаха, че след 10-ина години в Европа нямаше да е останало и едно металургично предприятие. Дори да се абстрахираме от факта, че стотици хиляди европейци биха останали без работа, е малко нелепо Старият континент да загуби капацитета си да произвежда точно материала, който е в основата на просперитета му през вековете и който макар и на пишлеметата да изглежда архаичен, е все пак доста по-стратегически от чантите Луи Вуитон.
  Същото се случи и със соларните панели - една от технологиите на бъдещето, която дори и може би невинаги рентабилна, Европа е длъжна да пази и развива.
  Едно от малкото позитивни последствия от Брекзит ще бъде, че ОК вече няма да може да налага вето на всяко решение, което е в ущърб на свободната търговия (и в полза на европейците, 99-те процента имам предвид).
  Ако зелките скоро не осъзнят, че безконтролната глобализация е зло за богатите общества, т.е. такива като това, на което те са избрани да служат, ще имат ядове с т.нар. популисти. И то с основание.
  Между другото е крайно време да се въведат наказателни мита за всички отровители на планетата. Това че тук не смърди на дим, амоняк и лайна, съвсем не значи, че и нашето качество на живот на страда от това, че някой си ги произвежда някъде си.
  Лично аз бих започнал с Индонезия. По принци на всички ни се ***, но ми се струва малко прекалено, че за 20 години населението там се е увеличило с 30%. Нека си му се радват, но не бих искал аз и децата ми да им дишаме гнусотиите. http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/palm_oil/environmental_impacts/air_pollution/

 • 4
  yhu32523263 avatar :-|
  yhu32523263

  "И докато позитивите на глобализираните и отворените общества са безспорни"

  Това са глупости. Научете се да не започвате статиите с пропагандни лозунги и внушения (в случая остарели). Ясно е че ви се плаща от друга държава да насочвате общественото мнение, но поне се старайте да не е толкова явно. Безспорни ама друг път. Това го измислиха големите и силни държави за да пият кръвчицата на такива като България. Резултатът го виждаме всички. Но сега и Европа пропищя от глобализацията, защото други се оказаха по-хитри.
  Истината е че Европа нема никаква полза от свободна търговия със САЩ, Източна Азия и други икономически агресивни и развити региони. Това води до безработица, бедност и унищожаване на дребния бизнес. Европа има полза от свободна търговия само с държави, богати на природни ресурси, от които да купува суровини, и да им продава готови продукти и технологии. Такива са Русия, Украйна, Централна Азия, Африка. С тях Европа трябва да се "глобализира" икономически за да е богата. С определени условия разбира се, които да запазят производството тук. За другите - тежки мита. Русия беше идеалният търговски партньор - Европа купуваше от нея суровини и изнасяше технологии, храни и луксозни стоки, а като бонус привличаше и милиони руски туристи, които са и най-платежоспособните. Взаимна изгода. Вместо да задълбочи сътрудничеството, да отвори пазарите, да махне визите за туристи и бизнесмени, Европа се поддаде на американския натиск. Но така е като си окупирана територия ...
  Това са основните икономически приоритети пред Европа - определяне на правилните търговски партньори, прекъсване монопола на американските корпорации (включително онлайн такива), борба с данъчните убежища, борба с изтичането на работни места и вноса на азиатски стоки, силна подкрепа за дребния бизнес (който е несъвместим с глобализацията, налагана от САЩ).

 • 5
  yhu32523263 avatar :-|
  yhu32523263

  Глобализацията нема как "да работи за всеки". Не може и вълкът да е сит, и агнето цяло. Винаги по-силният изяжда слабият, ако са в една кошара, т.е. ако пуснеш вълка при агнето. Но има ситуации, при които се получава симбиоза между два организъма, какъвто е и случаят между ЕС и Русия - две различни и допълващи се икономики, имат полза една от друга. ЕС и САЩ не се допълват, ЕС и Китай също.

 • 6
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#4:"yhu32523263"]Истината е че Европа нема никаква полза от свободна търговия със САЩ, Източна Азия и други икономически агресивни и развити региони. Това води до безработица, бедност и унищожаване на дребния бизнес.[/quote]

  А така - за дребния бизнес е зле, но не можеш да кажеш, че никой в Европа няма полза от глобализацията. Капиталът има - получава евтина работна ръка (мигранти), евтина база за изнасяне на производството си, безмитна търговия, и много други ползи.
  Така че една част от европейците - тези, които държат капитала - имат голяма полза. Именно те са и тези, които налагат политиците и въобще дърпат конците.

 • 7
  tco31523313 avatar :-|
  hrx24524395

  До коментар [#6] от "Камен":

  Това с евтината работна ръка и изнесеното производство е един балон и има само временен ефект. Не може да вземеш само евтината им работна ръка, требва и нещо да дадеш - технологии, инженери, обучение. Всичко това после се обръща срещу теб. Падат производствените разходи, падат цените, но и качеството. После идва конкуренцията с още по-ниски цени и ти приключваш. Европейските корпорации вече са или изместени или погълнати от азиатските. Европейските мозъци пък са напълно изтекли към САЩ. Всичко това благодарение на глобализацията.

 • 8
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  До коментар [#7] от "yhu32523263":

  Така е, но в момента източна Европа е новия Китай.. и заплатите са китайски..Тука местните изнесоха фабрики в Полша, Литва, Латвия.. плашат им като в Суджоу.. В Русе е по-евтино и от там..
  Също масово се съкращава и то инженери и техници.. 15% и има поръчки само по нови проекти.. Масовото е в Полша..
  Големите босове каканижат роботизация, автоматизация.. вече внедриха един като символ на прогреса..
  В последния брой на Техническа седмица са изредили почти всички масови професии като изчезващи - от строителство през продажби и склад, индустрия до банка, транспорт, здраве и хигиена..
  Требе да се ориентираме към изкуство.. литература.. Хехе..
  Маа им китайска.. индонезийска..
  Ама първо американците повлякоха крак.. Сега са една .. странна чаймерика..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK