По света, но не и у нас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По света, но не и у нас

Владимир Жириновски е любимият националист на Кремъл

По света, но не и у нас

Кремъл активно се заиграва с крайнодесни партии в Европа. Но у дома ги преследва, опасявайки се от евентуален техен съюз с други опозиционни групи

11831 прочитания

Владимир Жириновски е любимият националист на Кремъл

© Reuters


- На президентските избори догодина националистите отново ще бъдат представени от Жириновски, удобен спаринг партньор за Путин.

- Събитията в Украйна изиграха лоша шега на руските националисти и доведоха до разкол в редиците им.

Когато лидерът на партията Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски се появява в намиращата се в павилион на "Мосфильм" зала, тя се взривява от аплодисменти. В ефира на един от руските тв канали върви шоуто "Поединок" и в него Жириновски се изправя срещу политолога и американист Николай Злобин. Двамата спорят за САЩ, Доналд Тръмп и руската политика. Разбира се, по законите на телевизията Жириновски, един от най-познатите политици в Русия след президента Владимир Путин, побеждава. И активно използва тв предаването, за да обяснява как ще победи на президентските избори през март 2018 г.

"Какви ще са първите ви стъпки като президент", пита седящият в залата кореспондент на "Капитал". "Ще подпиша указ за арестуване на комунисти и членове на партията "Яблоко"(ляволиберална опозиционна формация - бел. ред.), отговаря Жириновски под одобрителните възгласи на привържениците си. Неотдавна той заяви публично, че ще "разстрелва" членове на партията "Единна Русия", ръководена от премиера Дмитрий Медведев.

В Кремъл обаче гледат на изблиците на Жириновски с усмивка. Политикът, когото на Запад през 90-те години наричат "фашист", днес е единственият в Русия, на когото официално е позволено да експлоатира темата национализъм. Макар Кремъл активно да се заиграва с крайнодесни партии в Европа, у дома ги преследва, опасявайки се от евентуален техен съюз с други опозиционни групи. На президентските избори догодина националистите отново ще бъдат представени от Жириновски, удобен спаринг партньор за Путин.

Национализъм по руски

Президентът, който в едно от интервютата си се самоопределя като "националист в добрия смисъл на думата", действително изглежда като приемлива фигура за части от умерения патриотичен електорат. При това дори противниците му признават, че за него са чужди антисемитизмът и расизмът, характерен за мнозина националисти. Макар още да не е обявил, че ще се кандидатира за следващите президентски избори, никой не се съмнява, че ще го направи до края на годината. А Жириновски отново ще бъде предпочитаният противник на Кремъл.

Партията на Жириновски издига популярни лозунги от типа "Ние сме за бедните" и "Ние сме за руснаците", но самата тя се опасява от радикалните националистически настроения в обществото, макар да усеща техния подем. "Ние често общуваме с младежи и виждаме, че линията за защита на руснаците намира силен отклик", казва пред "Капитал" депутатът от ЛДПР Алексей Диденко. Но прави уговорката, че той лично е против използването на "руския въпрос" от радикалните националисти, тъй като това може да разпали сепаратистки настроения.

В момента такива по-скоро няма, но идеите на крайните националисти за това, че властта "унижава руснаците" в полза на други националности, често могат да бъдат чути в разговори с патриотично настроени противници на настоящия режим. Лозунги като "Путин е против руснаците" и "Путин е враг на руския народ" циркулират из интернет и набират популярност в средите на декласирани младежи от малките градове.

"За Русия най-опасен е национализмът от типа "Русия за руснаците". Като се има предвид, че руснаците в страната са много, е някак странно, че национализмът печели. Когато в държавата 82% от населението са руснаци, изглежда необяснимо да залагаш политически на това, че те са аутсайдери в собствената си страна", отбелязва пред "Капитал" публицистът Семен Новопрудски.

Как "бяло-кафявото" замени "червено-кафявото"

Макар навън да вижда в европейски националисти като Марин льо Пен или партията "Йоббик" в Унгария временни съюзници против единството в ЕС, Кремъл активно преследва техните аналози у дома. В момента в руските затвори се намират няколко десетки националисти, като сред тях е и лидерът на някога популярното "Движение против нелегалната имиграция" Александър Белов. През миналата година той получи присъда за финансови престъпления, макар защитниците му да са убедени, че обвиненията са политически мотивирани. По време на протестите срещу Путин през 2011 г. Белов можеше често да бъде видян на митингите, където тонът беше задаван от опозиционните либерали. Към тях Белов не изпитва особени симпатии. "Те трябва да отвържат лодката, после ще действаме ние", обясняваше тогава Белов пред кореспондента на "Капитал".

На протести срещу Кремъл с участието на либерални политици може да бъде видян и друг ултранационалист и популярен блогър с антисемитски позиции - Вячеслав Малцев. Включването му в листите на партия "Парнас" миналата година предизвика остри реакции срещу лидера й - либералния опозиционер и бивш премиер Михаил Касянов. В тв ефир Малцев е призовавал Путин не само да бъде отстранен от поста, но и да бъде "побит на кол".

В листите на "Парнас" се озова и още един националист - Дмитрий Дьомушкин, който през 90-те години е бил член на профашистката група "Руско национално единство", оглавявана от Александър Баркашов. Любопитното е, че по онова време Баркашов и хората му подпомагат комунистите, противопоставящи се на президента Борис Елцин. Благодарение на това тогавашната опозиция срещу Елцин получава етикета "червено-кафява" - обединение на леви и ултрадесни.

По същата аналогия британският специалист по Русия Марк Галеоти сега нарича съюза между либерали и националисти "бяло-кафяв". Изведнъж дългогодишните разпри между двете групи са забравени. И един от либералните политици не се смущава, когато "Капитал" го пита за съюза с Дьомушкин. "Съвсем нормален човек", казва той и добавя, че опитът на Дьомушкин може да бъде полезен, "когато се стигне до улична борба". Намекът е за събитията в Украйна през 2013 г., когато националистическите групи станаха тарани на опозиционните сили, противопоставящи се на президента Виктор Янукович.

Лошите и добрите националисти

В Русия тв пропагандистите активно използват образа на "профашистките групи" на Майдана. Но премълчават, че част от родните ултранационалисти се отправиха да воюват в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти.

Събитията в Украйна изиграха лоша шега на руските националисти и доведоха до разкол в редиците им. Части от руските крайнодесни застанаха на страната на Киев и се записаха в доброволчески батальони от типа на "Азов", а други отидоха да воюват заедно с проруските сепаратисти в Донбас.

Това прави съюза с други части от опозицията още по-сложен. Известният писател и лидер на радикалната "Национална болшевишка партия" Едуард Лимонов, който преди време се опита да изгради алианс с либералите против Путин, днес открито ги нарича "врагове". "Когато в Донбас се пролива руска кръв, да ходиш в Москва на демонстрации под руски флаг е престъпление", обяснява Лимонов пред "Капитал".

Новопрудски обяснява разкола в крайнодесните среди така: "Някои от тях са за руска република, а други за империя и искат Русия да се разпростира на територията на други държави. Кремъл може да се възползва от това раздвоение на национализма. При това имперските руски националисти може и въобще да не са руснаци - такъв например е чеченският лидер Рамзан Кадиров." Според публициста опасността за властта е в това, че тя може "сама да тласне нещата към крайност, да залитне силно в полза на някой вид национализъм".

Изглежда, в Кремъл разбират, че рискът за системата идва не от далечните "фашисти" в Киев, а от съвсем близките такива. Ето защо руските власти не позволяват на отиващите в Донбас националисти да направят свои политически структури. Управляващите се опасяват, че получилите боен опит руски крайнодесни могат да го използват срещу властта, ако се стигне до наподобяващи революция събития.

Опасност за Кремъл представлява и опозиционерът Алексей Навални, който сам се нарича "руски националист" и не се притеснява да прибягва до патриотичния речник и да говори за ограничаване на миграцията. "В Кремъл много се боят от националистите, защото те използват същата имперска реторика, която използва и Путин. Но го правят по-добре от него", посочва Навални в свое интервю за британския в. Guardian от миналата година. В същото време радикалните националисти не обичат Навални и го смятат за "агент на Запада". Така или иначе той едва ли ще бъде допуснат да се кандидатира за президентските избори.

Така да се "бори" с Путин на полето на национализма ще се падне единствено на 70-годишния Владимир Жириновски, който при слизане от сцената се налага да бъде поддържан от свои привърженици. На фона на влошаващата се икономика и надигащия се национализъм не е изключено в тази ниша да се появи и друг политик. Но е малко вероятно Кремъл да допусне това да се случи с избори.

*Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru и "Капитал"

- На президентските избори догодина националистите отново ще бъдат представени от Жириновски, удобен спаринг партньор за Путин.

- Събитията в Украйна изиграха лоша шега на руските националисти и доведоха до разкол в редиците им.

Когато лидерът на партията Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски се появява в намиращата се в павилион на "Мосфильм" зала, тя се взривява от аплодисменти. В ефира на един от руските тв канали върви шоуто "Поединок" и в него Жириновски се изправя срещу политолога и американист Николай Злобин. Двамата спорят за САЩ, Доналд Тръмп и руската политика. Разбира се, по законите на телевизията Жириновски, един от най-познатите политици в Русия след президента Владимир Путин, побеждава. И активно използва тв предаването, за да обяснява как ще победи на президентските избори през март 2018 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Кремъл е най-голямaта мафия на планетата.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Темата е пълна с противоречия и двусмислици. Уж Кремъл мрази националистите, пък едни от тях се оказват "удобна опозиция". Хайде малко по-сериозно!

  Очевидно тези, които са в затвора и репресирани са заслужили съдбата си по друг начин. Най-удобното за Путин е да прибере под крилосто си Х националисти и да продължи пропагандната си борба със Запада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.