Македония опитва да започне начисто

Правителството на СДСМ и две от албанските партии заяви проевропейски курс и борба с корупцията

Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство    ©  Reuters
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство    ©  Reuters
Един от спорните проекти на предишното правителство, който ще бъде преустановен, е "Скопие 2014" - опитът за необароково възстановяване на центъра на столицата.

"Ще бъда премиер, който ще работи за всички. Обявявам създаването на отговорно, реформистко, европейско правителство!"


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 9

  Ей-й, не мина без фейк нюз и този път!

  Президентът Георге Иванов връчва мандата на Заев на 17.5, а на посещение в Москва е С Л Е Д една седмица - на 24.5. Това е точно обратното на твърдението в дописката, че Иванов е бил на "набързо организирана визита в Москва в дните П Р Е Д И даването на мандата ..."
  Внушението е елементарно. Също толкова елементарен е и отговорът защо се прави облъчването.

  Всъщност остава привкусът, че профанирането на някои теми си е редакционна политика.

  Какво е най-същественото нещо, което авторът очаква от новото правителство и което е повторил два пъти? Това е ангажиментът за прекратяването на остиропорчването на Скопие! Този проект е само смешен и тъжен едновременно и говори за една нация без корени, която се опитва да си ги изреже от стиропор, но съвсем не е възелът на проблемите в Македония.

  Г-н Дмитров е видимо омаян от втръсналото дори и на македонците празно политическото говорене на Заев за "евроатлантическите ценности". Вероятно това му е било достатъчно, за да загърби търсенето на причините за разделението в македонското общество.

  Тълпата не нахлу в Собранието, защото е водена от сръбски шпионин.

  Тълпата не нахлу в Собранието, защото Заев налага министри етнически албанци. Министри албанци има без изключение във всяко македонско правителство от 1990 г насам.

  Тълпата нахлу в Собранието, защото бе премината границата на търпението й. Според мен - напълно целенасочено:
  - трите албански етнически партии подписват в Тирана (забележете: в Тирана!) т.н. Албанска платформа, в която ултимативно поставят искания за конституционни промени;
  - за председател на парламента бе издигнат етнически албанец, който е участвал с оръжие в метежите от 2001 г срещу същата държава;
  - изборът му е направен в нарушение на правилника на парламента. Световният македонски конгрес е завел дело за незаконността на избора, ако, че американския посланик в Скопие твърди обратното;
  - Талат Джафери произнася в парламента встъпителната си реч на албански;
  - депутатите абланци след това запяват в парламента македонския химн на албански;
  - на бюрото на Джафери допреди няколко дни се мъдреше и албанския национален флаг.

  Какво представлява Албанската платформа? Ще обясня с аналогичен пример, който няма как да не разберете:

  Турският министър-председател Бинали Йълдъръм привиква в Анкара лидерите на турските етнически партии в България - ДПС, ДОСТ и НПСД. Оттам тримата се връщат с т.н. Анкарска платформа, в която са залегнали искания за промени в българската конституция:
  - статут на турския език като втори официален език в страната, което означава, че в органите на държавната и местната власт трябва да се говори и на турски, Държавен вестник трябва да излиза и на турски, всички официални документи трябва да са на двата езика, вестници, лични карти, нотариални актове, табели на улици и магазини - всичко! Дори и словата пред паметниците на 3 март, 18 февруари, 6 май и на 2 юни ще трябва да се произнасят и на турски! Мархаба, аскер...
  - смяна на имено на държавата;
  - смяна на знамето на държавата;
  - смяна на химна на държавата.
  С една дума - смяна на държавата. И никой не пита какво мисли мнозинството от българите.

  Всъщност част от македонците показаха какво мислят за Албанската платформа и за пълзящата албанизация, нахлувайки в Собранието.

  Има и още един пропуснат факт: ДСИ на Али Ахмети крепеше и правителството на Груевски допреди няколко месеца. Допреди Албанската платформа...

  Голем европски стабилитет, нема що...
  Нередност?
 • 2
  beky avatar :-|
  beky
  • - 2
  • + 7

  До коментар [#1] от "D-r D":

  И аз да добавя: за вицепремиер, отговарящ за връзките между македонските общности, албанският Демократичн съюз за интеграция предложи бившия полеви командир на Армията за национално освобождение Хазби Лика, който е подозиран за извършване на военни престъпления в хода във въоръжения конфликт през 2001 г.

  Нередност?
 • 3
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • - 7
  • + 5

  Не знам какво всички са се вторачили в тая Република Македония, за "държавчето" както подигравателно я наричат тамошните българи става дума.
  Ами какво е Македония та всички грачат колко важно било какво става там ? София-град + София окръг. Толкоз, 2 млн. души. От тях "македонствующите" "антички" идиотите и нормалните местни българи, които продължават да бъдат подлагани на всевъзможен тормоз са колкото София-град. Република Македония никому не е интересна, просто защото няма с какво. С изграждането на магистрала "Струма" и разширението на пътя Ботевград - Видин (приоритетно!!!!) значителна част от трафика (ако не и целия) от коридора Солун-Скопие-Белград-Загреб-Виена ще се преориентира по паралелния коридор от Солун за Централна Европа през България и Румъния защото ще се пътува СИГУРНО изцяло по територия на ЕС-държави и по коридор минаващ изцяло през държави членки на НАТО. Така Македония, Сърбия, Косово и Босна ще си останат един апандисит на Европа, вярно неприятен защото е населен с някакви странни популации , част от които продължават да мислят с категориите на 19 век.
  И сега се замислете върху два независими един от друг факта:
  1. Защо китайците напират да купят пристанището в Пирея?
  2. Защо и кой целенасочено забавя строежа на магистрала "Струма" - която е от стратегическо значение за България? Кой идиот реши да гради 10 км. естакада вместо тунел (по-сигурното съоръжение) на магистрала "Струма". ДАНС няма ли да се поинтересува от разните "външни лица", които крадат !!!??? документация с което практически забавят изграждането на стратегически за България обект? Това въпрос само на конкуренция ли е между частни фирми или има и нещо друго.
  Най-силно заинтересовани "Струма" да се забави или провали са сърбите и подлогите им в Македония. А зад тях кой стои ? И напоследък все по-заинтересовано си бута гагата в региона ни и ровичка тук ? Това не са параноидни теории, а само храна за размисъл.
  И да не я приемаме на сериозно тази Република Македония, "държавчето". Ако искат да подписват договора за добросъседство - да го подписват. Ако не щат - да духат супата и деа правят вятър в платната на платнохода, който са плеснали в оная бара Вардар.

  Нередност?
 • 4
  vaticana avatar :-?
  vaticana
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#3] от "gosho3":

  Нещо конспирология, а?

  Нередност?
 • 5
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx
  • - 5
  • + 5

  До коментар [#2] от "beky":

  Същия тоя човек е бил министър на отбраната при Груевски и кмет на тетово, не е като сега да е влязъл в политиката


  До коментар [#1] от "D-r D":

  Така е, другарю, лошите европейски ценности са проблема на БЮРМ. И тая тълпа не беше подбуждана към насилие от про-сръбски медии, неее...

  Нередност?
 • 6
  beky avatar :-P
  beky
  • - 1

  До коментар [#5] от "smotlixx":

  Заформя се дискусия като в детската градина - всеки казва каквото е чул у дома, без значение за какво си говорят останалите...
  Ако ти се сливат албанските имена, Талат Джафери и Хазби Лика не са едно и също лице. Първият е председател на парламента, а вторият е вицепремиер. И двамата са се били срещу държавата си в АНО през 2001 г. Талат е бил военен министър в предишно правителство на Груевски, защото ДСИ тогава е била в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, а сега ДСИ и останалите две албански партии играят със СДСМ.
  Какво неясно има? Освен темата за политическата нечистоплътност.

  Нередност?
 • 7
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • - 1

  До коментар [#4] от "peevski":

  Никаква конспирология няма тук. Става въпрос за интереси. И пари.
  Вие какво си мислите ? Че влияние, което е било установявано с кръв, насилие и погроми над българите в Македония от сръбска страна 70 години, ще се даде ей така ? Я погледнете икономиката на "държавчето" - кой кой е на властови икономически позиции. Ако сте запознат с въпроса. Я погледнете нашата мила България - над 30% от икономиката се контролира пряко от руска страна къде пряко, къде с подставени лица. Навсякъде, на всички равнища. Та ние сме се превърнали в една Задунайска губерния отвсякъде и всеки що-годе нормален човек го вижда и знае. Че и вътрешния ни модел на обществено развитие е "копи пейст" на руския. А за майтап Наказателния ни кодекс е 100% по Вишински. Чудете се след това защо прокуратурата не е защитник на държавния интерес , а бухалка в ръцете на разни политици, и част от съдиите ни строят хотели по морето с незнайно от къде дошли пари и никой копче не им казва.
  Що се отнася до китайския интерес към пристанището в Пирея - хич не е случаен. Те в Черно море, в този руско-турски гьол интерес нямат. И затова нямат никакъв интерес към Бургас или Варна или Констанца. Затова се пробват за Пирея и промотират отделно сухоземния "път на коприната". Просто искат да съкратят времето за транспорт до Централна и Изпочна Европа сравнено с морския транспорт. Въпрос на числа.

  Нередност?
Нов коментар