Германия се оттегля от базата "Инджирлик" след спор с Анкара

В турската база има 6 самолета и 250 военни на Бундесвера

Доброто настроение на пресконференцията не прикри трупащите се неразрешени проблеми.
Доброто настроение на пресконференцията не прикри трупащите се неразрешени проблеми.    ©  Reuters
Доброто настроение на пресконференцията не прикри трупащите се неразрешени проблеми.
Доброто настроение на пресконференцията не прикри трупащите се неразрешени проблеми.    ©  Reuters

Германия няма друг избор, освен да оттегли военните си части от "Инджирлик", след като и при визитата на външния министър в Анкара двете страни не успяха да разрешат спора за достъпа до турската база. "Турският колега ми обясни, че в сегашната ситуация поради вътрешни причини не могат да позволят всяко посещение на германски депутати", заяви в турската столица Зигмар Габриел.

Това допълнително влошава отношенията между Анкара и Берлин, включително защото този въпрос бе обсъждан на 25 май на среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и канцлера Ангела Меркел, но това е останало без резултат. Още тогава Меркел каза, че алтернативата може да е Йордания и че германски технически екипи вече оглеждат летищата там.

"Съжалявам за това. От своя страна искам турската страна да разбере, че поради наши вътрешнополитически причини трябва да изведем войниците си от "Инджирлик", защото германският парламент има парламентарна армия и цени възможността депутатите да могат да посещават по всяко време служителите на Бундесвера", допълни Габриел на пресконференция с Мевлют Чавушоглу.

Малко след това в последния момент бе отменена планираната среща на Габриел с премиера с обяснение, че графикът на Бинали Йълдъръм бил претоварен. Германската делегация се срещна по-късно с президента Ердоган и турски официални лица.

Спорът за достъпа до "Инджирлик" ескалира преди седмици, когато на германски депутати бе отказан от турска страна не само възможността да посетят своите военни, но и транспорт, ескорт и охрана. Според анализатори от двете страни така се прави демонстрация от страна на Анкара на несъгласие с приютяването в Германия на издирвани от турските власти на заподозрени и обвинени за участие в опита за преврат и мрежата на Фехтуллах Гюлен. Базата, използвана за въздушни удари срещу ислямисти в Сирия и Ирак, бе блокирана дни наред след пуча, защото бе смятана за едно от гнездата на бунта.

В "Инджирлик" има 6 германски разузнавателни Tornado и около 250 военни като част от коалицията срещу "Ислямска държава" Десетки военни от Бундесвера са в базата край Коня, където в мисия на НАТО има разузнавателен самолет AWACS. Чавушоглу каза на Габриел, че са предложили германските парламентарни визити да започнат от Коня.

Двете страни продължават да спорят за забраната турски политици да водят агитация на германска територия, за настояването на Анкара да бъдат екстрадирани всички заподозрени от Германия и да спре дейността на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК) в германските градове.

Не бе разрешен и казусът с арестувания през февруари германски журналист от турски произход Дениз Юджел по обвинения, че разпространявал терористична пропаганда. Чавушоглу каза в понеделник по този повод, че имало тенденция в Европа журналисти да бъдат използвани като агенти от разузнавателните служби.