Британските избори: "Много шум за нищо" или грешен залог на Мей
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Британските избори: "Много шум за нищо" или грешен залог на Мей

Джеръми Корбин, който бе смятан за неподходящ лидер както на партията си, така и на страната, успя да проведе силна кампания, която да резонира сред младите и разочарованите от Торите

Британските избори: "Много шум за нищо" или грешен залог на Мей

На 8 юни вечерта ще стане ясно дали опитът на британския премиер да спечели пълно мнозинство в Уестминстър не е бил грешен ход

Мартин Димитров
5847 прочитания

Джеръми Корбин, който бе смятан за неподходящ лидер както на партията си, така и на страната, успя да проведе силна кампания, която да резонира сред младите и разочарованите от Торите

© Darren Staples


От изхода на изборите зависи много, както за бъдещата посока на вътрешното управление на Великобритания, така и за преговорите на страната за излизането ѝ от ЕС.

В четвъртък британските гласоподаватели ще дадат вота си на предсрочните парламентарни избори, свикани в края на април от премиера на страната Тереза Мей. Когато тя взе това решение, победата ѝ изглеждаше вързана в кърпа - тя водеше пред основните си опоненти от Лейбъристката партия с над 20% в проучванията на общественото мнение, а липсата на силна алтернативна позиция относно воденето на Brexit преговорите с Брюксел даваше на консерваторите допълнителен бонус.

След кратката, но изпълнена с трагични терористични атентати и смени в обществените нагласи кампания обаче пълната ѝ победа далеч не е толкова сигурна. Според последните проучвания сред гласоподавателите на Острова консерваторите имат само 4 процентни пункта преднина пред лейбъристите и надеждата на Мей за "landslide" (пълна) победа, в която тя да осигури мнозинство от над 80 души на партията си в долната камара на 650-членния парламент в Уестминстър, намаля значително.

Какви са залозите

От изхода на изборите зависи много, както за бъдещата посока на вътрешното управление на Великобритания, така и за преговорите на страната за излизането ѝ от Европейския съюз. Ако въпреки социологическите прогнози залогът на Мей се отплати и партията ѝ спечели голямо мнозинство, тя може да се върне на масата на преговорите в Брюксел с претенциите за много по-солиден обществен мандат. Ако обаче значителна част от гласовете за партията ѝ дойдат от разочаровани бивши привърженици на националистическата и антиевропейска партия UKIP, това би означавало допълнителен натиск за "втвърдяване" на и без това "твърдата" позиция на премиера в оставка. В малко вероятния вариант, при който лейбъристите успеят да обърнат резултата и лидерът им Джеръми Корбин заеме мястото на Мей, неизвестните - и във вътрешнополитически, и в международен план, стават още повече.

Дотук се стигна, след като въпреки атентатите в Лондон и Манчестър и голямата тема за условията по напускане на ЕС лейбъристите успяха да изместят фокуса на дебата към икономически и социални въпроси. Въпреки че в програмата си (виж карето) консерваторите се обърнаха наляво и заявиха, че "отхвърлят егоистичния култ на индивидуализма" и "не вярват в неограничената свобода на пазара", основният елемент от манифеста им, който беше забелязан от избирателите им, беше този за "данък деменция", който трябваше да задължи пенсионерите да използват активите си, включително стойността на домовете си, за да платят за социалните си грижи (до последните 100 хил. паунда, които са защитени). Въпреки почти моменталната смяна на позицията от страна на Мей общественото мнение се наостри срещу нея. Освен това твърдата ѝ реакция срещу тероризма беше обърната срещу самата нея от опоненти както сред лейбъристите, така и сред близки до собствената ѝ партия, които я обвиниха в неадекватно управление на вътрешното министерство в последните шест години преди да стане премиер.

Социологически екстраполации

В последните дни преди вота се вижда все по-ясно увеличаването на популярността на лейбъристите и стагнацията при очаквания резултат на торите (виж графиката). Агенция YouGov например отчита, че при намеренията за гласуване към 6 юни консерваторите ще загубят мнозинството си в парламента и с 42% ще спечелят 304 места - с 26 по-малко, отколкото в последния парламент. С 38% от вота лейбъристите пък ще вземат 266 места, което е с 37 повече от предишните избори. Актуални прогнози по едномандатни региони можете да видите на сайта на YouGov.

Ако тези проекции се окажат верни, на консерваторите ще им се наложи да управляват с правителство на малцинството, понеже нито шотландските националисти от SNP (които се позиционираха като твърда опозиция на торите и алтернатива на лейбъристите в Единбург), нито либералните демократи (чийто лидер Тим Фарън заяви, че няма да се коалира с торите, както направи предшественикът му Ник Клег през 2010 г.) ще подкрепят Мей.

Автор: Капитал

Трябва да се има предвид обаче, че въпреки подобренията в социологическия модел на YouGov и други агенции те не успяха да познаят с точност изхода на последните два вота във Великобритания. На изборите през 2015 г. социолозите предполагаха паритет между лейбъристите и консерваторите, но в крайна сметка консерваторите надделяха със солидно мнозинство и получиха 330 депутати. Преди Brexit вота пък социолозите предвещаваха много близък резултат, а в крайна сметка гласовете за излизане от ЕС бяха с 4%, или 1.250 млн. повече от тези за "оставане".

Сега обаче YouGov използва сложен социологически метод, при който всеки ден се интервюират поне 7000 души, а данните се сравняват с демографски показатели, предишни тенденции за гласуването по възраст и географско място. Според специалистите от агенцията най-значителният фактор при предстоящия вот ще бъде дали младите хора ще идат да гласуват. Рекорден брой от тях се регистрираха за изборите в последния възможен ден (22 май), но пък на Brexit референдума само 36% от хората под 25 г. пуснаха бюлетина за сметка на 80% от тези над 55 г. Ако тази тенденция се повтори, това ще изиграе лоша шега на Джеръми Корбин, който разчита основно на гласовете на младежи, които не са гласували досега.

Четири основни сценария след изборите

В зависимост от изхода на изборите британците ги чакат четири основни сценария. Първо, ако Мей успее да спечели желаното мнозинство от 40 до 80 нови депутати, това би довело до консолидиране на партията ѝ, заглушаване на вътрешната опозиция и премахване на неудобните конкуренти (Борис Джонсън и Филип Хамънд например). От друга страна, пълната победа би й дала твърд мандат за Brexit и възможност да се противопостави както на анти-, така и на про-ЕС лобитата в партията. Лейбъристите и либералните демократи от своя страна ще бъдат "смазани" и най-вероятно ще се разделят с лидерите си, а SNP ще засили позициите си като опозиция на торите и най-вероятно скоро ще заговори отново за референдум за независимост на Шотландия.

Из Великобритания могат да се забележат плакати, гласящи: "Силни и стабилни, ама друг път", които иронизират мотото на Консерваторите
Фотограф: Darren Staples

Вторият сценарий е, ако Мей успее едва да задържи позициите си от предишния парламент. Това ще засили вътрешната ѝ опозиция, която ще я обвини в ненужни маневри и забавяне на преговорния процес с Брюксел. Джеръми Корбин ще може да претендира, че е консолидирал подкрепата за партията си, особено ако негови кандидати успеят да надвият ключови министри от кабинета на Мей.

Третият сценарий е загуба на консервативното мнозинство, което ще доведе до почти сигурен крах на Мей като лидер, допълнителни трудности при преговорите за Brexit и най-вероятно нови избори или сдаване на управленския мандат на лейбъристите.

Това е и последният сценарий - премиер става Джеръми Корбин. Дори това да се случи, лейбъристите също ще управляват кабинет на малцинството и ще трябва не само бързо да влязат в ритъм по отношение на преговорите с ЕС, но и да започнат да изпълняват програмата си. Държавната администрация, която на Острова е силно деполитизиран орган, ще трябва бързо да си припомни как се национализират индустрии, а Брюксел ще трябва да се адаптира към един потенциално много по-разбран, но и напълно нов преговарящ в лицето на Джез (както феновете галено наричат Корбин).

Какво обещават двете големи партии

Мотото на консерваторите за тези избори е за "Силна и стабилна" Великобритания


- Те обещават да преговарят за "дълбока и специална връзка" между Лондон и ЕС след изборите, но и си оставят вратичка за продължаване на преговорите отвъд двегодишния срок.

- Засилване на миграционния контрол, но и специални правила за пътуване между Ирландия и Северна Ирландия, които да не нарушат мирното споразумение от 1997 г.

- Искат да намалят миграцията "до устойчиви нива" от десетки хиляди на година вместо стотици, както в момента. Въпреки че това не се случи в последните седем години консервативно управление.

- В икономически план обещават повече пари за иновации, икономии, които да затворят дупката в публичния дълг на страната, увеличаване на минималната работна заплата и въвеждането на таван на цената на електричеството за хората в нужда.

- Торите искат още да намалят корпоративния данък на 17%, да поддържат програмата за ядрени подводници "Трайдънт" и да достигнат до 2% разходи от БВП за отбрана.

- Обещават да инвестират 8 млрд. паунда в Националната здравна каса (NHS) в следващите пет години и да накарат хората, които не са британски граждани, да плащат за ползването на медицински услуги.

- В образователната сфера предвиждат безплатни закуски (освен безплатните обеди) за учениците в начална форма на обучение и завръщане на селективните гимназии в страната.

Лейбъристите искат политика "В полза на мнозинството, не на малцината"

- Залагат на скромни обещания за воденето на Brexit преговорите (все пак сред избирателите им има както либерални младежи от градовете, така и антиевропейски настроени хора от провинцията), но и на гарантиране на правата на европейците в Обединеното кралство.

- В икономиката обещават национализация на жп транспорта и енергийната система, създаване на инфраструктурна инвестиционна банка, увеличаване на данъците на хората с доходи над 80 хил. паунда и леко увеличение на корпоративния данък.

- За социалистите NHS е приоритет и те обещават да увеличат бюджета на здравеопазването с 30 млрд. паунда през следващите пет години.

- Искат да премахнат университетските и училищните такси в страната.

- Не казват много за подхода към миграцията, като позициите им за създаване на система от визи, спонсорски схеми и разрешителни за работа напомнят тези на торите.

- Във външнополитически аспект обещават нов подход в международните отношения, базиран на мироопазването и разрешаването на конфликти, но и също така ще продължат "Трайдънт" и увеличаването на бюджета за въоръжаване.
От изхода на изборите зависи много, както за бъдещата посока на вътрешното управление на Великобритания, така и за преговорите на страната за излизането ѝ от ЕС.

В четвъртък британските гласоподаватели ще дадат вота си на предсрочните парламентарни избори, свикани в края на април от премиера на страната Тереза Мей. Когато тя взе това решение, победата ѝ изглеждаше вързана в кърпа - тя водеше пред основните си опоненти от Лейбъристката партия с над 20% в проучванията на общественото мнение, а липсата на силна алтернативна позиция относно воденето на Brexit преговорите с Брюксел даваше на консерваторите допълнителен бонус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK