Гръм в Залива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гръм в Залива

Най-вероятно Катар силно ще ограничи подкрепата си за "Мюсюлмански братя", движението "Хамас" ще бъде помолено да напусне Доха. Но едва ли ще спрат Al Jazeera

Гръм в Залива

Как се достигна до изолацията на Катар и какво ще последва от нея

Мартин Димитров, Светломира Гюрова
19412 прочитания

Най-вероятно Катар силно ще ограничи подкрепата си за "Мюсюлмански братя", движението "Хамас" ще бъде помолено да напусне Доха. Но едва ли ще спрат Al Jazeera

© Reuters


Темата накратко:

- За броени часове Катар бе изолиран от всичките си съседи заради обвинения, че подкрепя тероризма и групировки като "Хамас" и "Мюсюлманско братство".

- Блокадата може да се разчете като опит на Саудитска Арабия да "вкара в правия път" Доха, която се опитваше да води дръзка и амбициозна външна политика.

- Амбивалентната американска позиция и намесата на Турция и Иран могат да доведат до опасни сътресения в и без това взривоопасния регион.

Всичко се случи за по-малко от 36 часа. Добре оркестрираната операция на съседите на Катар - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн, подкрепена от Египет, започна в 6 ч. сутринта местно време в понеделник с блокада на морските пътища и единствената наземна граница на малката арабска държава в Персийския залив. Дипломатическите отношения на четирите държави с Доха бяха прекратени, а полетите на Qatar Airways, преминаващи през техните въздушни пространства и летища - отклонени или отложени. Чуждестранните граждани, живеещи в Катар, бяха уведомени от саудитските власти, че няма да получат входна виза на граничните пунктове.

До вторник вечерта още няколко страни, между които Йемен, Либия и дори Малдивите, също обявиха, че ще прекъснат отношенията си с Катар. Официалната причина, по думите на външния министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр пред репортери в Париж, бе следната: "Искаме да видим Катар да приложи на практика обещанията си отпреди няколко години и да сложи край на подкрепата си за екстремистки групировки, враждебни медии, както и на намесата си в работите на трети страни." Идващо от Рияд, който трудно крие връзките си с (най-често различни от финансираните от Доха) екстремистки групировки, това звучи като смело обвинение.

Но, изглежда, Саудитска Арабия е решила, че може да си позволи да го направи. И не е съвпадение, че това се случва толкова скоро след посещението на американския президент Доналд Тръмп в страната в края на май - неговото първо в чужбина. Сега Рияд се чувства достатъчно уверен, за да се заеме със задачата да озапти и "вкара в правия път" на общата арабска линия дръзкия и водещ собствена политика Катар.

Линиите в пясъка бързо бяха очертани. От една страна, в сряда Иран заяви готовността си да снабди страната с най-нужните продоволствия чрез доставки през Персийския залив. По-късно Революционната гвардия на страната обвини Саудитска Арабия за атаките в Техеран същия ден. Включи се и турският президент Реджеп Ердоган, който заяви, че изолирането на Доха няма да реши никакви проблеми, докато в същото време парламентът в Анкара скоростно прие проектозакон, позволяващ изпращането на турски войски в Катар. Анкара вече има поне 150 войници, разположени във военна база на територията на Катар. Израелският военен министър Авигдор Либерман пък обясни, че раздорът с Кувейт "отваря възможности за общи антитерористични действия" между страната му и останалите арабски държави.

От всичко това могат да произтекат неочаквани и взривоопасни последствия. Първо, ефективността на анти ИДИЛ коалицията, водена от САЩ, може да пострада най-малкото защото основното военновъздушно командване на американците е в Катар. Второ, готовността на Турция за намеса променя баланса на военните сили в региона. Това е директно предупреждение към Саудитска Арабия – "Стойте надалеч или ние също ще влезем". Трето, заради факта, че Катар е най-големият доставчик на втечнен газ и има масирани инвестиции в множество страни - от Великобритания, през Германия до Япония - потенциалното ѝ неутрализиране e възможно да резонира сериозно върху глобалните икономика, финанси и енергийни доставки.

Катарският проблем на саудитите

Въпреки внезапния начин, по който блокът, воден от ОАЕ и Саудитска Арабия, прекъсна отношенията си с Катар, проблемите с малкия им съсед не са от вчера. "Това е хроничен проблем, който тлее от 1995 г. насам, откогато всъщност Катар излезе от орбитата на влияние на Рияд", казва пред "Капитал" дипломатически източник, базиран в Близкия изток.

Според специалиста по Катар д-р Дейвид Робъртс от King's College причината ударът да дойде точно сега е насъбралото се напрежение срещу Доха. "Катар е трън в очите на другите страни от Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив (GCC) и особено на Саудитска Арабия заради амбициозната си и автономна външна политика", посочва той пред "Капитал". И добавя, че вероятно останалите страни сега се опитват да "сложат Катар на мястото му".

Най-вероятно Катар силно ще ограничи подкрепата си за "Мюсюлмански братя", движението "Хамас" ще бъде помолено да напусне Доха. Но едва ли ще спрат Al Jazeera
Източник: Reuters

Катар от години поддържа нормални отношения с Иран, което никак не се харесва на сунитските съседи на емирството. Освен това Рияд и Доха по-често подкрепят различни страни в конфликтите, които раздират арабския свят. В Египет например Катар поддържаше ислямската политическа групировка "Мюсюлманско братство" и президента Мохамед Мурси, а саудитите подкрепиха преврата на генерал Абдел Фатах ал Сиси. Трета разделителна линия между Катар и останалия арабски свят е държавно финансираната медия Al Jazeera, която често критикува авторитарните владетели в региона (освен катарските, разбира се).

Конкретният повод за блокадата обаче бе публикуваното през май предполагаемо изказване на емира на страната Тамим бин Хамад Ал Тани, в което той възхвалява Израел и Иран, двата най-сериозни регионални противника на Саудитска Арабия. Правителството в Доха бързо отрече емирът да е правил такова изказване и обвини хакери за публикуването му. За да влоши нещата още повече, няколко дни по-късно Ал Тани се обади да поздрави Хасан Рухани за преизбирането му на президентския пост в Иран.

Икономическият коз на Катар

"Поведението, което дразни много хора и в случая доведе до този сериозен разкол, е част от разбирането на катарците за това, че колкото са по-активни външнополитически и икономически, в толкова по-релевантен фактор в международните отношения се превръщат", казва дипломатът от Близкия изток. Това е и гаранция за сигурността й. Заради богатството си, придобито от продажбата на LNG и петрол, най-вече на азиатските пазари, Катар можеше да си позволи да води независима политика. Страната има 34 млрд. долара в резерва си, а държавният ѝ инвестиционен фонд управлява активи за 300 млрд. долара, като в портфолиото му са дялове от Volkswagen, "Роснефт", Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse. Но сега зависимата от внос на почти всички хранителни продукти страна може бързо да бъде поставена на колене заради наложената блокада - почти всички контейнеровози, пристигащи в Катар, първо спират в Дубай или Абу Даби.

Конкретният повод за блокадата обаче бе публикуваното през май предполагаемо изказване на емира на страната Тамим бин Хамад Ал Тани, в което той възхвалява Израел и Иран, двата най-сериозни регионални противника на Саудитска Арабия
Източник: Reuters

Всъщност опити за изолацията на Катар от почти същия състав държави вече имаше веднъж - през 2014 г. Саудитска Арабия изведе посланика си от страната и бе последвана от други страни от GCC, но тогава отношенията не бяха напълно прекъснати. Причината е, че тогава международната ситуация не позволяваше подобни радикални мерки - САЩ бяха в последните фази от подписването на ядрената сделка с Иран, а и ИДИЛ излезе на сцената с превземането на Мосул. Сега обаче "Катар няма много козове в по-голямата игра", отбелязва Дейвид Робъртс.

Ефектът "Тръмп" в Близкия изток

"Това, което наблюдаваме сега, е ефектът "Тръмп" в Близкия изток. Американският президент отиде в Рияд, държа реч и допусна огромна грешка", смята дипломатът. Резултатът е, че възгледите на Вашингтон за региона изглеждат в унисон с тези на Саудитска Арабия и срещу Иран по разделителната линия сунити - шиити. "Саудитска Арабия и ОАЕ се почувстваха окуражени от подкрепата на Тръмп и от намеците, че оставя сигурността на Залива в техни ръце. Това бе интерпретирано като зелена светлина за блокадата срещу Катар", смята Дейвид Робъртс.

Ефекти и рискове

От една страна, Катар винаги е играл двойствена роля в борбата срещу тероризма, като често е финансирал групировки с различни интереси от американските. От друга, страната е служила като медиатор между ислямистите и американците и е домакин на 11-хиляден американски контингент, включително на Централното военновъздушно командване на САЩ в региона, което координира въздушните удари срещу ИДИЛ от база "Ал Удеид".

"Сега един от възможните сценарии е Катар да излезе от GCC, което ще разбие един проамерикански алианс, тъй като тази организация е създадена с американска подкрепа с цел да се държи Иран далеч от претенции в Персийския залив. И разбиването на този алианс ще бъде голям удар срещу американските интереси", отбелязва дипломатът. А също и срещу интересите на всички, които искат стабилен Близък изток.

Неориентираната американска политика вече води до своеобразен "вакуум" на влиянието в страната, а желаещи да се намесят има - в лицето на Турция например. Ако този дисбаланс на силите се утвърди, това може да доведе до конфликт между основните държави, а не между техните проксита, както се случва в момента в Ирак, Сирия и Йемен, предупреждава дипломатът.

Без съмнение Катар ще промени поведението си и ще направи част от необходимите компромиси. "Най-вероятно силно ще ограничи подкрепата си за "Мюсюлмански братя", движението "Хамас" ще бъде помолено да напусне Доха. Но няма да се съгласят на всички условия. Например едва ли ще спрат Al Jazeera", прогнозира дипломатическият източник. Според Дейвид Робъртс Рияд "ескалира напрежението, защото иска конфликтът да свърши бързо след прилагането на силен натиск срещу Катар. Може би ще продължи седмица-две". След резките маневри и на Турция, и на Иран обаче е под въпрос дали цикълът на бърза ескалация-деескалация ще приключи толкова бързо и мирно, колкото блокиращите са се надявали.

Автор: Капитал

Ще има ли ефект за България

"Ние нямаме отношения с Катар. Те са със затихващи функции след поредица от грешки. Нещо, което го няма, не може да бъде повлияно от случващото се сега", смята базиран в Близкия изток дипломат. Аферата между София и Доха беше бурна, но кратка. В продължение на около седем години, между 2008 и 2014 г., България се опита да капитализира добрите политически връзки, създадени с Катар покрай ролята на арабската държава в освобождаването на българските медици в Либия. Страната ни предложи десетки проекти, които катарският инвестиционен фонд да финансира - от магистрала Русе - Свиленград, през износ на агнета до терминал за втечнен газ. Заради лошо бизнес планиране, непоследователна дипломация, липса на производствен капацитет и административна неефективност обаче амбициозните планове умряха още в зародиш. Така отвъд евентуалния ефект върху скромния ни износ към Катар при продължителна блокада (виж графиката) България може да бъде само индиректно повлияна при ескалация на конфликта в региона.

Изглежда Саудитска Арабия е решила, че може да си позволи да обяви блокадата скоро след посещението на американския президент Доналд Тръмп в страната в края на май
Източник: Reuters
Темата накратко:

- За броени часове Катар бе изолиран от всичките си съседи заради обвинения, че подкрепя тероризма и групировки като "Хамас" и "Мюсюлманско братство".

- Блокадата може да се разчете като опит на Саудитска Арабия да "вкара в правия път" Доха, която се опитваше да води дръзка и амбициозна външна политика.

- Амбивалентната американска позиция и намесата на Турция и Иран могат да доведат до опасни сътресения в и без това взривоопасния регион.

Всичко се случи за по-малко от 36 часа. Добре оркестрираната операция на съседите на Катар - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн, подкрепена от Египет, започна в 6 ч. сутринта местно време в понеделник с блокада на морските пътища и единствената наземна граница на малката арабска държава в Персийския залив. Дипломатическите отношения на четирите държави с Доха бяха прекратени, а полетите на Qatar Airways, преминаващи през техните въздушни пространства и летища - отклонени или отложени. Чуждестранните граждани, живеещи в Катар, бяха уведомени от саудитските власти, че няма да получат входна виза на граничните пунктове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Неориентирана американска политика?
  Не, точно по отношение на БИ политиката на Тръмп се оказва изключително ориентирана. Бакалска, но ясна: събрани са прокси-съюзниците, посочен им е врагът, изфукал им се е с Барби-то си, поискана и получена е запис на заповед за 380 млрд долара. Което някои погрешно схванаха, че СА е избраната за наместник на хегемона в Персийския.
  Никой вече – за съжаление - не си спомня опита на Обама в последните месеци на управлението си да прокара антисаудитски закон, заради подкрепата на СА за ИДИЛ в Сирия и Ирак. Саудитите веднага в прав текст го известиха, че "тръгне" ли този законопроект, ще изтеглят милиардните си инвестиции от САЩ. Идеята за закон спря на часа.
  Тръмп направи нещо скандално за дипломацията, но – оказва се – безотказно: приложи (успешно засега) на Ер Риад тактиката си, че сигурността и американската подкрепа имат висока цена и тя трябва да се плаща. Така бе сключен космическият „договор за продажба“ на пясъчното кралство на американско въоръжение за 380 млрд долара за 10 г. Повече от ясно е, че това не е сделка за оръжие, а такса "сигурност". Тръмп не ги принуждава да ограничат подкрепата за тероризма, а просто им налага такса заради нея.
  Кралството просто няма какво да прави с толкова оръжие: това са няколко самолетоносача, десетки ескадрили изтребители, стотици ракетни комплекси! Няма и толкова обучени да си служат с тях. Все пак в СА 80% от населението е неграмотно. Там има десетки религиозни университети, но нито един светски: хуманитарен, медицински, технически, икономически, военен, ако щете - нито един!
  Чудно е и откъде саудитите ще намерят тия пари, след като бюджетът им е на дефицит с по 20% втора година, но това да го мисли Тръмп.
  Младият принц Салман и компания, обаче разчетоха това като карт бланш, че под сянката на САЩ могат да решат всичките си досегашни проблеми. И организираха две "смели" акции, с които си отвориха сериозни проблеми със сериозни играчи, чиито последици може наистина да преначертаят границите в БИ и да изтрият от картата СА.
  Катар финансира ислямистки движения откакто съществува. СА прави абсолютно същото. Но координираната акция на арабските монархии срещу Катар засяга болезнено интересите на изнервената като габонска усойница Турция. Катар от години е най-големият инвеститор там. Налял е милиарди. Затова и реакцията на Анкара бе еднозначна: незабавно изпращане на 3 хил. войници в единствената турска военна база извън страната - в Катар... Несмислените действия на СА ще притиснат Ердоган още по-близо до Техеран, освен насилственото им съюзничество в Сирия. Катар финансира Мюсюлмански братя навсякъде по света, а Ердогановата управляваща ПСР е нещо като техен клон. Освен това се приказва, че черната каса от далаверите на клана Ердоган е в Доха...
  Показната атака срещу парламента в Техеран и мавзолея на аятоллах Хомейни е оскверняване на двата стълба - политическия и религиозния - на ислямската република. И като прибавим към това и вековната конфесионална вражда сунити-шиити, работата на СА върви на зле.
  Да не говорим за Китай, чийто стратегически план за новия път на коприната ще се спъне в близкоизточното тресавище, доразкиснато от манията за величие на саудитите.

  Ех, Салман! Какви бели може да си докара човек...

 • 2
  mkk45523961 avatar :-|
  mkk45523961

  А защо ЕС не изолира Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Турция и пр. режими, разпространяващи и финансиращи радикална идеология и тероризъм? С едната ръка избиват децата им по концерти и площади, с другата ги подкупват с петродолари, а те перверзните лицемери се ослушват и само бълват заучени дипломатически мантри.

 • 3
  hammerstrikebg avatar :-?
  Nikolay Rayanov

  И какво ще правят СА като турците и иранците се разберат за Сирия?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "Nikolay Rayanov":

  Много точен въпрос. Почитания. Смятам, че те вече са се разбрали, защото онзи ден иранският външен министър помоли и веднага бе приет в Анкара.
  Бай Тръмп не мисли, че има теми, по които неминуемо се сближават интересите на иначе конфронтиращите се по дефиниция държави като Турция и Иран, например. В неговата комиксова подредба има сама потенциални врагове по една ос, които той гледа да противопостави.

  Първата ос на съгласие между Турция и Иран са кюрдите.

  Стара американска идея, овеществена в разработената от подполк. Питърс карта преди 20 г. е появата на Велик Кюрдистан на откъснати територии от Турция, Сирия, Ирак и Иран. Чисто механично Питърс изрязва етническите територии на кюрдите и ги прави нефела национална държава тип Косово: етнически чиста, но нежизнеспособна като Франкенщайн, защото освен въглеводороди (които я Ексон, я Стандарт ойл се гласят да гепят) няма нищо друго.
  Прозрачно е, че американската идея цели да дестабилизира района трайно. Но не виждам силата, която ще принуди Турция, Иран или Сирия да изоставят свои територии. Просто няма как да стане.
  Още повече в района интереси имат и Русия, и Китай. Тях кой ще ги прескочи?

  Втората ос на съглание е оцелаването и на Турция, и на Иран.

  Конфронтационният демарш на Тръмп в СА и опитът му да сбере с метлата някакво сунитско НАТО, насочено срещу Иран няма как да проработи. Елементарното му залагане на историческата ос на противопоставяне сунити срещу шиити не е безотказна, защото освен религиозни различия има и кълбо от интереси. Катар, СА, ОАЕ, Кувейт, Египет, Турция и пр. наистина са сунитски държави, но Катар и СА се сблъскаха в Египет: Катар заложи на Мюсюлмански братя и президента Мурси, а СА финансира преврата срещу него на ген. ас Сиси през 2014 г. и хладнокръвните разстрели на протестиращите. Катар и Иран разработват от изток и запад едно и също газово находище. Катар миналата година придоби 19% от Роснефт и днес Лавров се срещнал с катарсия си колега. Посланикът на ОАЕ във Вашингтон водел абсолютно недопустими според статута му преговори в еврейски мозъчен център.

  Третата от са интересите на Русия и Китай в Близкия изток.

  Русия не воюва в Сирия, само за да я забелязва западната преса. Тя демонстрира сила, решимост и доби незаобиколим авторитет. Помня времето, когато в лъскавите техерански хотели след ислямската революция на входовете бяха постлани изтривалки със съветското и американското знаме и всеки гост - иска или не - трябваше да си изтрия обувките в тях. Сега такова продължава да бъде отношението само към САЩ.

  Иран има проблеми със САЩ. Турция има проблеми със САЩ, Катар има проблеми със САЩ. Сирия има проблеми със САЩ. Русия има проблеми със САЩ. Китай има проблеми със САЩ.

  Въпрос за 1 лв: Какво обединява тези страни?

 • 5
  kvg08393766 avatar :-|
  kvg08393766

  До коментар [#1] от "D-r D":
  Фантастичен анализ, много Ви благодаря.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "kvg08393766":

  Благодаря за оценката.
  Като насложите голите факти и неглижирате талаша, с който ви ги сервират медиите, истината блесва: за съжаление логиката показва, че Тръмп е просто един рекетьор. Четох, че по време на арабското му турне само Катар - най-големият световен износител на втечнен газ - е отказал да "инвестира" в САЩ 30% от печалбите си и чули сте какво се случи с него.

  Каква е целта на Тръмп? Да осигури на САЩ паразитни печалби от евтиния добив на въглеводороди в Залива, което неминуемо ще повиши цената им. Така над определен праг мъченият в Америка добив на шистов газ ще стане рентабилен.
  Между другото част от този добив е изключително нещадящ природата, защото става дума за открит способ - с булдозери. Може би това е далечната причина за излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Подрежда си с перспектива нещата...

 • 7
  qwp29435364 avatar :-|
  Dimitar Mihov

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Добър ден!
  От друга страна сунитите сега започват да се обединяват срещу шиитите и тъй като са много повече и по-силни икономически, представляват голяма опасност за Иран и Асад и поддържащата ги Русия. Между тях има противоречия, които бих нарекъл технически. С течение на времето и с взаимни отстъпки те биха могли да се изгладят. И да не забравяме, че зад сунитите в случая стоят не кой да е, а най-голямата икономика и армия в света, както и регионалния политик мейкър Израел. Тук вече загубата на шиитите и само въпрос на време. Турция с удоволствие би се включила в сунитския съюз, но не може, заради кюрдите. Струва ми се обаче,че тези които са против създаването на кюрдска държава са малцинство и са по-слаби в политически, във военен и икономически план.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "qwp29435364":

  Привет. Благодаря и на вас за споделеното.

  В разсъжденията си опитвам да надзърна зад първосигналното. Да, има сунити, има и шиити, има и още доста течения в исляма, които гравитират около едните или другите. Да, векове мюсюлманите са се избивали заради приематено от едни и неприемането от други на четвъртия халиф Али. И това ли ще ни изправи пред Трета световна?
  Не. Там ще ни прати петролът и газът, които бликат в Бл.И.и страхотния интерес към тях от страна на САЩ.

  Противопоставянето сунити-шиити е почвата, върху която се насипват всички останали противопоставяния. БИ е много тънка тема и последните събития показват множеството подводни камъни. На първо място сложността идва от близката история от началото на ХХ в., когато цялата тази терирория е била нечия колония.
  След разпада на колониалните империи, БИ е разкроен на нови държави като от пиян моряк – без никаква логика. И точно там е заровена мината: навсякъде са заложени потенциални конфликти чрез присъствието в новите държави на мощни етнически и религиозни вграждания: компактни кюрдски маси има в Турция, Азербайджан, Сирия, Ирак и Иран. Таджики има и в Афганистан, и в Иран, и в Пакистан. Сунитски по-големи или по-малки малцинства има във всички преобладаващо шиитски държави и обратното: в югозападната провинция на Саудитска има компактна шиитска общност, също и в източните, богати на петрол повинции. В Бахрейн шейхът и царедворците са сунити, а населението е шиитско. Същото е и в Ливан, в Сирия, в Йордания, даже в Иран.
  Сегашната ситуация не предвещава, че конфликтът около Катар ще прескочи във военна фаза. Не забравяйте, че газопреносната структура в Катар е собственост на Ексон, а доскоро днешният държавен секретар Тилърсън беше там изпълнителен директор. САЩ едва ли имат интерес от разрушаването й. По-скоро ще опитат да си вземат рекета от там.
  Ако младият престолонаследник в Риад Салман си е загубил ума и измислената му войска навлезе в Катар, тове ще доведе до неминуем военен конфликт на СА с Турция и Пакистан. И ако саудитската армия не може да се справи с едно племе в Йемен, то турските и пакистанските части няма да оставят камък върху камък от уахабитската му династия.
  Вашингтон засега няма интерес от разкол сред арабите. Те са му нужни единни срещу Иран. Очертава се, че основната прокси война за Тръмп е саудитите да нанесат удар в Иракски Кюрдистан. Масуд Барзани онзи ден обяви, че на 25 септ. ще се проведе референдум за независимост от арабски Ирак. Саудитите чрез консулството си в Ербил мощно финансират това начинание.
  С какво е опасно то? С пръскане на вируса на кюрдската независимост и в Турция, и в Иран, и в Сирия. Дестабилизация на тези държави. Това цели САЩ. А държавата на саудитите ще е първата жертва на тия трусове, защото действията й са абсолютно осветени като на гладиаторска арена и всеки вижда с коя ръка на кого за какво плаща...Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Светът през 2021

Светът през 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK