Голямото по-Мей-ване за Brexit
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото по-Мей-ване за Brexit

Тереза Мей ще бъде притисната между изтичащото време за преговори и "шумните малцинства" в парламента, които ще я разпъват на кръст всеки път, когато нещо не им се хареса.

Голямото по-Мей-ване за Brexit

Преговорите с ЕС след британските избори

Мартин Димитров
7929 прочитания

Тереза Мей ще бъде притисната между изтичащото време за преговори и "шумните малцинства" в парламента, които ще я разпъват на кръст всеки път, когато нещо не им се хареса.

© Reuters


- Загубата на консервативното мнозинство в Уестминстър може да струва на Тереза Мей поста ѝ, а на Великобритания - ценно време да започне преговорите за напускане на ЕС.

- Оттук нататък британският премиер ще бъде податлива на натиска както на крайните анти-ЕС крила в парламента, така и на твърдите бримейнъри (поддръжници на оставането в ЕС).

- Резултатът вероятно ще бъде тежки и непродуктивни преговори с Брюксел, много недоволни и проблеми за Великобритания и ЕС.

19 юни е зает ден за кралица Елизабет II - тогава тя по традиция посещава престижните конни надбягвания в Роял Аскът. Това лято в запълнения график на Нейно Величество за тази дата ще трябва да се намери място и за кралската реч пред парламента. В нея тя, т.е. суверенът, трябва да прочете и легитимира програмата на следващия премиер.

Проблемът е, че дори да намери време да отскочи до Уестминстър, има вероятност кралицата да няма какво да прочете. Първо, защото дотогава мастилото може да не е засъхнало по пергамента, на който се пише речта - процесът отнема няколко дни. И второ, защото следващият премиер може да няма готова програма. Тереза Мей, която побърза да заяви, че се е разбрала да се коалира с Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия (DUP) още в деня след изборите, изглежда, не го бе съобщила на самите DUP. В началото на седмицата те отрекоха да са се договорили с консерваторите, а това означава, че управленска програма все още няма.

Всичко това се случва в момент, в който ценното време на Великобритания да излезе с ясна преговорна позиция относно Brexit, изтича стремглаво. Преговорите с ЕС трябваше да продължат в същия този понеделник, в който кралицата даде началото на новия парламент. Но те няма как да доведат до каквото да било, ако британските преговарящи нямат ясен мандат какво искат да постигнат. "Не мога да си преговарям сам", заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Всеки вече е фактор

Британският премиер оттук нататък ще бъде притиснат между намаляващото време за преговори и "шумните малцинства" в парламента, които ще я разпъват на кръст всеки път, когато нейна позиция не им се хареса. Това важи както за про-ЕС крилата в собствената ѝ партия, които са близки до прогресивните й опоненти с исканията си за "мек" Brexit (комбинация от оставане в общия пазар и частични ограничения върху миграцията от ЕС), така и за твърдите евроскептици, чиито гласове торите обраха на изборите миналата седмица.

Голямото неизвестно в уравнението на новата управленска коалиция ще бъде северноирландската DUP.

"Очакват ни трудни времена, затова нека се обединим в дух на национално единство", призова с помирителен тон Мей в парламента, но шансът това да се случи е минимален. Бившият финансов министър Джордж Озбърн, който защитаваше оставането на Великобритания в ЕС, нарече Мей "ходещ мъртвец", загатвайки за безперспективното ѝ политическо бъдеще. Други вътрешнопартийни опоненти като настоящия финансов министър Филип Хамънд се готвят ако не за преврат, то поне за прокарване на по-"меката" версия на Brexit, която да остави Обединеното кралство в митническия съюз на ЕС. В понеделник двама бивши премиери - наследникът на Маргарет Тачър Джон Мейджър и предшественикът на Мей Дейвид Камерън, я призоваха да изостави идеята си за "твърд" Brexit и да потърси подкрепа от парламента, включително от опозицията.

И докато собствените ѝ съпартийци точат ножовете, противниците ѝ не си поплюват. Лидерът на лейбъристите и един от най-големите печеливши от изборите, Джеръми Корбин, вече заплаши, че ще опита да блокира предаването на мандата на торите в понеделник и да предложи собствена, прогресивна програма. Макар да е слабо вероятно да се случи - всички други партии и независими депутати в Уестминстър имат само 315 гласа, а за да отхвърлят предаването на мандата, са нужни 326 - това е ясен сигнал за намеренията на Корбин да атакува яростно правителството и при първа възможност да го свали. Дори да се стигне дотам, възможността евентуална прогресивна коалиция, оглавявана от Корбин, да оттегли молбата за напускане на ЕС, е малка - повечето гласоподаватели са приели излизането като свършен факт и сега търсят най-добрия начин, по който това да се случи (виж карето).

Новите разделения в британското общество

Изборите в Обединеното кралство, и особено подробните социологически данни от екзитполовете, публикувани от агенцията на лорд Ашкрофт и YouGov, показват няколко интересни тенденции. Първата е, че принадлежността към определена социална прослойка все по-малко определя партийните предпочитания на местните гласоподаватели за разлика от образованието и възрастта. Според представителната извадка на YouGov лейбъристите печелят убедително вота сред младите (66% срещу 19% за торите) и образованите (49% срещу 32% за консерваторите). Единственият сегмент, сред който торите печелят убедително, са пенсионерите (63% срещу 24%). Друг любопитен извод от социологията е, че идеята за напускане на ЕС вече е приета от три четвърти от британците - 45% от гласувалите са заявили, че са подкрепили Brexit и още смятат решението си за правилно, други 23% са гласували "против" миналата година, но сега са приели мнението на мнозинството. Само 22% все още са твърдо убедени, че излизането от ЕС е грешка.

Тъмната и светлата страна на детелината

Голямото неизвестно в уравнението на новата управленска коалиция е DUP. От една страна, малката партия е известна със социално консервативната си платформа срещу абортите, правата на хомосексуалистите и с желанието си да увеличи пенсиите - все политики, които я правят труден партньор за торите и техните по-прогресивни английски избиратели. Освен това откритата коалиция с протестантската партия може да се счете за намеса на британските управляващи в ирландския помирителен процес.

От друга страна, DUP иска да се запази статуквото по северноирландската граница с Република Ирландия. Това означава, че партията ще се опита да склони Мей да ревизира позицията си, че "без сделка е по-добре от лоша сделка", защото без такава границата се връща, а с нея - страховете за възобновяване на конфликта от средата на миналия век, отнел живота на над 3500 души. А ако това не е достатъчна заплаха, границата би нарушила и веригата за доставки на един от основните ирландски символи - марката бира Guinness, която използва съставки от целия остров и има производствени бази и в Дъблин, и в Белфаст. Търговията през границата е на стойност $3.4 млрд. на година, а 30 хил. души прекосяват над 300-та формални гранични пункта помежду им. Без сделка всичко това е под риск.

Макар европейски политици като френския президент Еманюел Макрон и германския финансов министър Волфганг Шойбле да показаха добра воля, като заявиха, че биха приели промяна на решението на британските управляващи относно Brexit, такава е малко вероятна. Проблемът за Лондон е, че след като години наред се опитваше да раздели ЕС отвътре, сега с излизането си успя да го обедини. И срещу силната обща позиция Лондон разполага с все по-слаба ръка.

Печеливши и губещи от изборите

+ Социолозите които изработиха по-сложни модели за предвиждане на изхода от 650-те индивидуални състезания за мандати и посочиха резултати, много близки до финалните.

+ Джеръми Корбин който ще заглуши вътрешната си опозиция в Лейбъристката партия и тепърва ще изгради лидерския си потенциал. Преди изборите само 16% от гласоподавателите го смятаха за подходящ лидер, срещу 49% за Тереза Мей. Сега доверието в тях е равно - 39% на 39%.

+ Шумните малцинства които ще имат много по-голяма възможност да влияят на събитията - както северноирландските националисти, чиито 10 депутати ще са сред най-важните в Уестминстър, така твърдите про- и анти-Brexit крила сред торите, които ще дърпат чергата на преговорите в своя посока

– Проевропейски настроените сили и преговорите за излизане от ЕС защото се оказа, че съжаляващите за Brexit вече не са 48%, а 22%, а началото на диалога с Брюксел ще се забави и затрудни заради смените в кабинета и липсата на твърдо мнозинство.

– Консерваторите които трябваше да спечелят пълна победа, но под неумелото и нехаризматично лидерство на Тереза Мей загубиха мандата си да водят преговорите за Brexit. Вероятно в партията ще се надигнат гласове за преврат срещу премиера и твърдите анти-ЕС крила ще приемат всяка отстъпка на Мей в Брюксел за измяна.

– Шотландските националисти на които ще им се наложи - поне за известно време - да отложат плана си да напуснат Великобритания.

Важните неща за Brexit

Ще остане ли Великобритания част от митническия съюз и общия европейски пазар - ако да, запазва безмитен достъп до основния си търговски партньор, ЕС, но не може да прави свои собствени международни търговски договори с трети страни, да контролира миграцията от ЕС, трябва да продължи да плаща вноска в бюджета на ЕС и да остане под юрисдикцията на Съда на ЕС. Ако напусне, ще може да се договаря свободно със страни извън ЕС, но без сделка с Брюксел средните мита върху британските стоки, влизащи в Европа, ще са 40% според правилата на Световната търговска организация.

Паралелни преговори за търговска сделка, или първо плащате сметката - досега Лондон настояваше разговорите за следразводната търговска сделка между Обединеното кралство и ЕС да се случват едновременно с уговарянето на условията по излизането и най-вече - на сумата, която страната трябва да внесе в бюджета на ЕС (между 40 и 100 млрд. евро). Брюксел обаче отхвърля напълно този вариант и заплашва, че ако Лондон не отстъпи, ще отложи разговорите с поне година, за да може главният преговарящ на ЕС Мишел Барние да се подготви за двойни преговори.

Ирландският граничен въпрос - когато Великобритания напусне ЕС, единствената наземна граница между нейната територия и тази на съюза ще е тази между република Ирландия и Северна Ирландия. С евентуалното влизане на Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия в управляващата коалиция в Уестминстър въпросът с границата ще стане от първостепенно значение, защото за всички регионални партии отвореният достъп между двете страни е ключов за бъдещото мирно съжителство.

Времето - то тече бързо и вече два месеца и половина от двете години за преговори изминаха, а все още не са постигнати дори базови договорки относно правата на имигрантите след напускането на ЕС - въпрос, по който всъщност няма особени различия.
- Загубата на консервативното мнозинство в Уестминстър може да струва на Тереза Мей поста ѝ, а на Великобритания - ценно време да започне преговорите за напускане на ЕС.

- Оттук нататък британският премиер ще бъде податлива на натиска както на крайните анти-ЕС крила в парламента, така и на твърдите бримейнъри (поддръжници на оставането в ЕС).

- Резултатът вероятно ще бъде тежки и непродуктивни преговори с Брюксел, много недоволни и проблеми за Великобритания и ЕС.

19 юни е зает ден за кралица Елизабет II - тогава тя по традиция посещава престижните конни надбягвания в Роял Аскът. Това лято в запълнения график на Нейно Величество за тази дата ще трябва да се намери място и за кралската реч пред парламента. В нея тя, т.е. суверенът, трябва да прочете и легитимира програмата на следващия премиер.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Убийствено заглавие!
    По-нататък в сламата сте го убили, обаче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK