Италия заплашва да затвори пристанищата си за мигранти

Само за тази година повече от 73 хил. души са пристигнали в Италия по море

През 2016г. на бреговете на Италия акостираха над 180 хил. мигранти, а над 5000 загубиха живота си при пресичането на морето
През 2016г. на бреговете на Италия акостираха над 180 хил. мигранти, а над 5000 загубиха живота си при пресичането на морето    ©  Reuters
През 2016г. на бреговете на Италия акостираха над 180 хил. мигранти, а над 5000 загубиха живота си при пресичането на морето
През 2016г. на бреговете на Италия акостираха над 180 хил. мигранти, а над 5000 загубиха живота си при пресичането на морето    ©  Reuters

Италианското правителство заплаши да спре достъпа до пристанищата си за чуждестранни лодки, превозващи мигранти до бреговете на държавата. През миналата година повече от 180 хил. мигранти бяха спасени от Средиземно море и откарани до италианския бряг, а данните за първите шест месеца на тази година сочат ръст от 14% спрямо същия период през 2016 г. Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че другите страни - членки на Европейския съюз (ЕС), трябва да поемат отговорност в най-скоро време, пише Financial Times (FT).

Рим настоява за помощ от страните в ЕС

"Трябва да си споделим бремето, мигрантите трябва да бъдат откарвани и до пристанищата на други държави", коментира министърът по европейски въпроси на Италия Сандро Гоци пред FT и подчерта, че държавата достига лимита си.

На среща тази седмица с европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос представителят на Италия в ЕС Маурицио Масари е заявил, че ситуацията в страната изисква по-решителни действия, съобщават служители на комисията.

Само за първите шест месеца на годината повече от 73 хил. мигранти са достигнали бреговете на Италия, по данни на италианските власти.

Заплахата на италианското правителство, изглежда, е насочена към няколко чуждестранни неправителствени организации (НПО), които организират спасителни акции в Средиземно море. "Следваме насоките, които получаваме от италианската брегова охрана", коментира говорителка на хуманитарната организация SOS Mediterranee Матилде Аувилиан, цитирана от FT. "Винаги спазваме закона, а най-важният закон, който трябва да бъде спазван в случая, е Женевската конвенция по морско право, според която хората в беда трябва да бъдат спасявани", допълни тя.

Заради нарастващия брой акостиращи лодки премиерът Паоло Джентилиони свика извънредна среща с министъра на вътрешните работи Марко Минити, който отмени плануваното си посещение във Вашингтон.

Отговорът на ЕС

Аврамопулос обяви, че комисията е готова да "увеличи значително финансовата подкрепа към Италия", пише FT. Според него Италия е в правото си да иска подкрепа от страни - членки на съюза, и ги призова към спешно действие. И докато средиземноморската страна се огъва под мигрантския натиск, европейската квотна система, която трябваше да облекчи ситуацията на граничните страни в ЕС, които посрещат най-много търсещи убежище, така и не може да заработи.

Причината за това е нежеланието или невъзможността на голяма част от източноевропейските страни да приемат своята част от квотата - Унгария проведе неуспешен референдум миналия октомври, който трябваше да реши дали страната да приема мигранти. Заедно със Словакия и Полша Унгария даде квотите на съд в Люксембург преди няколко седмици. Дори и да влязат в действие, квотите от 160 хил. души, предложени през 2015 г., вече са морално остарели и не могат да отговорят на засилващия се миграционен натиск през Средиземноморието. Досега европейските държави не са открили работещ вариант, който да балансира между защитата на външните граници на ЕС, без да нарушава Женевската конвенция.


"Сега е моментът да бъде осигурена помощ и ще изискаме това да се случи", коментира Аврамопулос. Растящият брой мигранти в Италия вече повлия на настроенията сред избирателите. На провелите се този месец местни изброи дясноцентристките партии успяха да отбележат напредък и поставиха под натиск управляващата Демократическа партия от център - ляво. Популисткото движение "Пет звезди" поиска пристигането на нови мигранти в Рим да бъде прекратено.

Откъде идват мигрантите

Най-голям брой мигранти към Италия през средиземноморския маршрут идват през Либия. Те бягат от авторитарните режими в Северна и Централна Африка, бедността и насилието в региона и преминават през северноафриканската страна, в която се води на практика гражданска война от 2011 г. Липсата на централизирано правителство и присъствието на множество кланови и ислямистки групировки подклаждат бизнеса с трафик на хора и каналджийство. Според множество доклади на организации за защита на човешките права, включително Human Rights Watch, по пътя си към Европа мигрантите стават жертви на изнасилване, побой и принудителен труд. Основните групи мигранти, акостиращи по бреговете на Италия, идват от Гвинея, Нигерия, Еритрея и Бангладеш. Над 13 хил. души са загубили живота си в опит да пресекат Средиземно море от 2014 г. насам според проекта Missing Migrants на Международната организация по миграцията. 2016 г. е била най-смъртоносната - 5143 загинали, а до края на юни 2017 г. 2108 души са се удавили при пресичането.