Русия спира вноските си в Съвета на Европа до връщане на гласа ѝ в ПАСЕ

Конфликтът се изостри особено след отстраняването на Педро Аграмунт от председателския пост на асамблеята

Русия спира финансирането на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), което е около 11 млн. евро годишно и е една трета от общата вноска на Руската федерация в бюджета на Съвета на Европа. Спирането на парите е придружено с ултиматум за прекратяване на санкциите, наложени на страната в рамките на организацията още през 2014 г. като реакция на анексирането на Крим.

Решението

В съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация от вторник се казва, че Русия обвързва спирането на плащането на вноските си в бюджета на Съвета на Европа с настоятелната необходимост за търсене на изход от дълбоката криза "вътре и около ПАСЕ". Това е заявил заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков на среща с генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд на 3 юли в Страсбург. На нея Мешков подробно е разяснил позицията на Русия да спре плащанията, се казва в съобщението.

Русия е един от петте големи платци в бюджета на СЕ, като общата годишна вноска е около 40 млн. евро и е неделима за финансирането на асамблеята, Комитета на министрите, Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и другите органи на ЕС. По изчисления на Москва около една трета от общата сума е за ПАСЕ.

Изостряне на отношенията

Взаимоотношенията на Русия с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в последните години рязко се изостриха, след като в периода 2014-2015 г. ПАСЕ прие редица резолюции заради анексирането на Крим, с които лиши Русия от право на глас на сесиите – чрез "замразяване на правата за гласуване" на руската делегация от 18 парламентаристи. Също така беше замразено и правото на Русия да бъде представена в някои ръководни органи на асамблеята, както и участие в наблюдателни мисии на организацията за изборите.

Стана известно, че още на 30 юни в телефонен разговор външният министър на Русия Сергей Лавров е уведомил Ягланд за решението на руската страна да спре изплащането на вноските си в бюджета на СЕ за 2017 г. до възстановяване в пълен обем на пълномощията на руската парламентарна делегация в ПАСЕ.

В изявлението на руското външно министерство от същата дата се казва още, че отстраняването на руските парламентаристи от участие в предстоящото утвърждаване в ПАСЕ на високопоставените длъжностни лица в СЕ като генералния секретар, неговия заместник, комисаря по правата на човека и съдии в ЕСПЧ поставя под въпрос тяхната легитимност в цялостния контекст на отношенията на Русия със Съвета на Европа.

Руската връзка в скандала с председателя на ПАСЕ

Русия отдавна заплашва да спре плащанията, преди това тя изтегли парламентаристите си от участие в асамблеята и спря да подава документи за акредитация. Сегашната остра реакция на Русия към ПАСЕ обаче се коментира по-скоро през призмата на отстраняването на председателя на ПАСЕ Педро Аграмунт (Испания) след скандал заради негово посещение през март в Сирия, организирано от депутати от Руската дума. По време на това посещение Аграмунт се срещна с Башар Асад.

След като скандалът ескалира, Аграмунт се опита да обясни, че това е била частна визита, а новината за нея била раздута от руските медии, но пък същите тези медии му противопоставиха снимка как слиза от самолет на руското Министерство на отбраната в Дамаск.

По време на априлската сесия на ПАСЕ председателският съвет на асамблеята съобщи, че сваля доверието си от председателя Педро Аграмунт, като на него повече не е позволено да предприема официални пътувания, да участва в срещи или да прави публични изявления от името на ПАСЕ в качеството на председател. Председателството на ПАСЕ заяви, че стандартите и принципите на организацията са по-важни от всеки отделен член на ръководството, както и че трябва да бъде защитена почтеността на асамблеята. Към този момент регламентът на организацията не предвиждаше механизъм на оставка от изборна дължност, създаването на такава процедура бе задвижено именно по този повод.

Председателският съвет на ПАСЕ се състои от председател и 20 заместници, ръководители на политически групи и председатели на комисии, осигурява международните отношения на организацията и съгласува работата на комисиите.

Само преди седмица Педро Аграмунт, все още в качеството си на председател, беше изключен от състава на фракцията на Европейската народна партия. Същевременно ПАСЕ одобри с голямо мнозинство процедура, която позволява отстраняването от длъжност на председателя й. Въпросът ще се реши на октомврийската сесия.

"Русофобско лоби се опитва да управлява ПАСЕ, за това свидетелстват опитите да бъде освободен г-н Аграмунт от длъжността председател", заяви във вторник председателят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко, цитирана от ТАСС. "Защо да плащаме пари, за да наблюдаваме русофобска истерия всеки ден? Това е неправилно", казва още тя.

В същото време Русия засега запазва участието си в останалите органи на СЕ, включително и в ЕСПЧ.