Букурещ е голям и спасение дебне отвсякъде
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Букурещ е голям и спасение дебне отвсякъде

Румънското гражданско общество все по-често излиза на масови протести по теми като корупцията, лошото управление и опазване на околната среда - все теми, които резонират с програмата на "Спаси Румъния"

Букурещ е голям и спасение дебне отвсякъде

От движение, което се противопоставя на разрушаването на исторически сгради, "Спаси Букурещ" пораства в национална партия, трета сила в румънския парламент

Мартин Димитров
15803 прочитания

Румънското гражданско общество все по-често излиза на масови протести по теми като корупцията, лошото управление и опазване на околната среда - все теми, които резонират с програмата на "Спаси Румъния"

© Reuters


"Липсва им силно и харизматично лидерство, особено според стандартите на балканския политически живот" Раду Деликоте, политически анализатор от SmartLink Communication

На 43 години французойката Клотилд Арман може да бъде наречена успешна жена. Завършила инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT), с впечатляваща кариера като управител на румънските филиали на няколко големи френски компании, между които GDF Suez и Egis, майка на четири деца. Какво повече?

Е, може би и да стане кмет на централния "Район 1" в Букурещ например. Чужденка, при това от частния сектор, без капка политически опит - шансовете й за успех на вота през юни 2016 г. не изглеждат големи. Зад гърба й обаче е новият играч на политическата сцена в Румъния - съюзът "Спаси Букурещ" (Uniunea Salvaţi Bucureştiul).

"Да си върнем столицата"

Четири години по-рано, през 2012 г., математикът и граждански активист Никушор Дан, който създава "Спаси Букурещ", печели 8.5% от кметския вот в столицата като независим кандидат и е класиран на трето място. Разочарован от резултата, той решава да промени тактиката си и да изгради мрежа от успешни в областите си, разпознаваеми хора, които обаче не носят политически багаж. Една от тях е именно Клотилд Арман, съпруга на близкия приятел на Дан - Сергиу Морояну, също като него френски възпитаник и научен работник.

"Ние сме идеалисти и ентусиасти, млади хора с успешни кариери, образовани в добри училища, с опит в чужбина. Хора, които са се върнали отвън, защото обичат страната си и искат да я променят", описва физиономията на организацията Арман. На изборите през 2016 г. тя губи от кандидата на социалдемократите само с няколкостотин гласа, но "Спаси Букурещ" получават сериозна инерция.

Резултатът на Никушор Дан в кметската надпревара се увеличава повече от трикратно и той печели 30% от вота в столицата. "Спаси Букурещ" решават да яхнат тази успешна вълна и да се пробват и на парламентарните избори, вече като национална партия - Съюз "Спаси Румъния" (USR). Според репортаж на телевизията Digi24 зад Дан и движението стоят няколко големи румънски предприемачи от IT сектора като създателя на Bitdefender Флорн Талпеш, управителя на онлайн магазина eMAG Юлиян Станчу и сина на известния румънски дисидент от времето на тоталитаризма Йон Рациу - Николае.

Благодарение на силното си присъствие в интернет и социалните мрежи те успяват да достигнат до основната си целева група - млади хора, румънската диаспора извън страната и представители на градската средна класа, за които въпроси като добро управление, справедливост и антикорупция, са водещи. "За шестте седмици по време на кампанията ми за депутат аз се появих по телевизията веднъж за две минути. За сметка на това обаче достигнах до близо 100 хил. души във Facebook и до поне 10 хил. по време на живи срещи", разказва Клотилд Арман.

Французойката (вече с румънско гражданство) Клотилд Арман е успешна жена. Завършила инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT), с впечатляваща кариера като управител на румънските филиали на няколко големи френски компании, между които GDF Suez и Egis, майка на четири деца. И един от перспективните млади политици в страната

В крайна сметка "Спаси Румъния" печелят 630 хил. гласа, което ги прави третата най-голяма партия в Народното събрание и им дава 30 места в долната и 13 в горната камара на румънския парламент. Поради постоянните работни ангажименти извън Румъния, Арман избира да остане в общинския съвет на "Район 1" на Букурещ и да не преследва парламентарна кариера.

Букурещ не е построен за ден

За да се стигне до този привидно бърз успех, на Дан и "Спаси Букурещ" са им били необходими десет години неравни борби с неадекватните решения на местната власт и скептицизма на румънци към възможността да се постигне промяна в начина, по който се управлява столицата им. Началото е през 2006 г., когато Никушор Дан се завръща от Франция със своята докторантура по математика и дава начало на неправителствената организация "Спаси Букурещ", която има за цел да се противопостави на разрушаването на исторически сгради и зелени пространства в града.

Дан и екипът му започват да водят съдебни дела срещу общината и частни инвеститори, които се опитват да прокарат интересите си, без да се съобразят с обществени принципи като запазване на културното наследство на града например. "Успяха да спрат спорен план за построяването на аквапарк в центъра на най-големия столичен парк, предотвратиха унищожаването на някои стари сгради в Букурещ", разказва журналистът от най-големия румънски онлайн новинарски портал Hotnews.ro Кристиан Пантаци. "От общо 300 дела, които организацията повдигна, спечелихме близо 100. Но много от решенията на съда не бяха приложени от изпълнителната власт", казва Клотилд Арман.

Политическият консултант от румънската агенция за политически PR SmartLink Communication Раду Деликоте смята, че успешният старт на "Спаси Румъния" се базира на борбата на отделни доброволци и членове на движението по конкретни казуси като разпределянето на публичните средства и правилата за кандидатстване за обществени поръчки. "Когато и където се случваше нещо важно в Букурещ, обикновено "Спаси Букурещ" беше на място", дава пример той.

Лека-полека от "Спаси Букурещ" разбират, че за да успеят да постигнат системна промяна, се нуждаят от инструментите на местното самоуправление. "Загубихме твърде много ценно време, за да "узреем" за идеята, че трябва да станем политическа партия - близо четири години", смята Клотилд Арман. Положителната страна на "бавното" влизане в политиката, според нея, е че са имали време да убедят повечето си симпатизанти в необходимостта от това "Спаси Букурещ" да стане политическа сила.

Когато "няма ляво, няма дясно" работи...

Излизането им на сцената е приветствано от активната част на румънското общество, която с нетърпение очаква появата на партия, идваща извън статуквото. "Рецептата беше проста", казва журналистът Кристиан Пантаци. "Нови лица, антикорупционен дневен ред, отказ от компромис със съществуващите партии." Новата политическа формация се опитва да се фокусира върху качественото разпределение на публични ресурси вместо върху идеологическата си принадлежност по линията "ляво-дясно", в която самата Клотилд Арман не вярва - поне що се отнася до румънския контекст. Във френския тя се поставя в десния, пробизнес спектър.

"Ние трябва да се фокусираме върху истинските проблеми на града и страната, не върху тези, разтръбявани от големите партии. Трябва да убеждаваме хората чрез действията и резултатите си, а не чрез идеология", казва Арман и добавя, че според нея вече никой не вярва в идеологии. "Милионери, които изпращат децата си в частни училища и карат лимузини, твърдят, че са леви. Тази парадигма е мъртва не само в Румъния, но и в Европа".

...и когато не работи

Въпреки че досега партията е можела да си позволи да бяга от идеологизиране, това няма да продължи вечно. Особено след включването ѝ в политическия мейнстрийм на страната, където витаят други демони освен корупцията. Един от тях е въпросът дали "бракът трябва да бъде между мъж и жена", който скоро ще бъде поставен на национален референдум.

Тази тема вече раздели другите две либерални партии в страната преди последните парламентарни избори, а наскоро се превърна в проблем и за "Спаси Румъния". Националният съвет на партията реши, че трябва да се произнесе по този въпрос, което доведе до оставката на Никушор Дан като лидер. Според него формацията не трябва да се произнася по този въпрос, защото той е поставен "от хора, които крадат, докато се правят, че защитават традициите".

Но не това е единствената пречка пред "Спаси Румъния". Откакто са в парламента, те сякаш не могат да отговорят на високите очаквания на електората си (или поне не успяват да преведат на достъпен език успехите си). "Липсва им силно и харизматично лидерство, особено според стандартите на балканския политически живот", казва Раду Деликоте. Според него партията не успява да формулира няколко ясни приоритети, които да преследва и защитава. "В краткосрочен план "Спаси Румъния" успя да се позиционира като смислена алтернатива. Но към момента не успява да се покаже като водещата опозиционна партия в парламента, което поставя пред тях колосалния риск да разочароват избирателите си", смята политическият консултант.

Но енергията на последните им успехи кара "Спаси Румъния" да бъдат оптимисти за бъдещето. "Ние ставаме все повече и все по-зрели. След три години аз ще стана кмет на "Район 1" в Букурещ и ще покажа как може да изглежда най-голямото кметство в страната, когато гражданите му се грижат за него", уверено заключава Клотилд Арман.

"Липсва им силно и харизматично лидерство, особено според стандартите на балканския политически живот" Раду Деликоте, политически анализатор от SmartLink Communication

На 43 години французойката Клотилд Арман може да бъде наречена успешна жена. Завършила инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT), с впечатляваща кариера като управител на румънските филиали на няколко големи френски компании, между които GDF Suez и Egis, майка на четири деца. Какво повече?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Краят на черния Златен век

Краят на черния Златен век

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK