"Нема правда, нема мир!"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Нема правда, нема мир!"

"По време на Шарената революция работих като журналистка във вестника "Свободен печат" и правих интервю с активиста Павле Богоевски. В интервюто го питах за неговия опит с полицията и заглавието на текста беше "Моята криминална кариера започна и ще завърши с Шарената революция". Интервюто го направихме в четвъртък, беше обявено в неделята около 19 часа, а той беше арестуван в 21 часа. Сякаш съм била Баба Ванга за да предвидя ареста му" – шегува се Искра

"Нема правда, нема мир!"

Масовите протести, които свалиха режима на Груевски в Македония, започнаха като ярък и цветен бунт срещу мегаломанския проект "Скопие 2014"

11178 прочитания

"По време на Шарената революция работих като журналистка във вестника "Свободен печат" и правих интервю с активиста Павле Богоевски. В интервюто го питах за неговия опит с полицията и заглавието на текста беше "Моята криминална кариера започна и ще завърши с Шарената революция". Интервюто го направихме в четвъртък, беше обявено в неделята около 19 часа, а той беше арестуван в 21 часа. Сякаш съм била Баба Ванга за да предвидя ареста му" – шегува се Искра

© Искра Манойловска


"Во еден миг полицијата почна да се доближува кон толпата, луѓето почнаа панично да бегаат, полицијата приведуваше демонстранти, луѓето си помагаа едени на други, ако некој не можеше да трча друг му помагаше. Мојот издавач го изгубив во толпата, околу мене беа луѓе кои не ги познавав, но имав впечаток како да ги знам цел живот, сите имавме иста цел – правда!"

Така си спомня първия ден от "Шарената революция" на Скопие македонският писател Петър Андоновски.

На 12 април 2016 г. президентът на Македония Георге Иванов обяви амнистия за 56 осъдени политици от т.нар. специализирана прокуратура. Те бяха осъдени след започналата близо година по-рано афера със серия уличаващи записи, пуснати от лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев.

Сутринта на фаталния 13 април протестът, започнал под прозорците на специализираната прокуратура, се пренесе като буен поток към канцеларията на президента. Впоследствие тя бе опожарена, а прозорците на Министерството на правосъдието – потрошени. С лозунга си "Няма правда, няма мир" македонските граждани започнаха серия протести, които се оказаха най-мащабните в историята на младата македонска държава. Общественото негодувание даде простор на таените с години емоции срещу управлението на страната. Смесиха се страхът от репресии, отчаянието от икономическата безперспективност (23% безработица в началото на 2017 г.), както и гневът срещу широко разпространената корупция във властта.

Тази експлозия бе видяна от целия свят. Но началото й беше дадено далеч по-рано от... строителството на църква. "Всичко започна още през 2009 г. с решението да се построи църква на градския площад в Скопие, което пък провокира цял дебат какво да правим с публичното пространство", разказва Александър Донев, 34-годишен участник в движението "Протестирам". "Ние нямахме нищо против да се построи църква или джамия, но не и точно по средата на площада - все пак това е публично място. Група мои приятели протестираха, но бяха нападнати от предварително организирани хора - най-вероятно от управляващите ВМРО, и бяха грубо бити на площада посред бял ден. Този случай ни накара да се замислим сериозно. Оттам се започна с протестите и организираните прояви", спомня си той.

"По време на Шарената революция работих като журналистка във вестника "Свободен печат" и правих интервю с активиста Павле Богоевски. В интервюто го питах за неговия опит с полицията и заглавието на текста беше "Моята криминална кариера започна и ще завърши с Шарената революция". Интервюто го направихме в четвъртък, беше обявено в неделята около 19 часа, а той беше арестуван в 21 часа. Сякаш съм била Баба Ванга за да предвидя ареста му" – шегува се Искра
Източник: Искра Манойловска

Искра Манойловска, студентка по право от Скопие и участничка в редица граждански движения, също споделя, че началото на "Шарената революция" трябва да се търси 7-8 години по-рано. "През 2009 г. студентите се надигнаха срещу задължителното участие на всички македонски студенти в организация, наречена "Студентски парламент". Членството в нея струваше около 300 динара (около 10 лева - бел. авт.). Не беше много ясно за какво се дават тези пари и това на нас ни приличаше на рекет", разказва Искра. Тогава студентите се разбунтуват и задължението е премахнато. "Но това бе първата наша малка победа. Тогава аз бях на 18 и така започнах да участвам в ред други инициативи", споделя Искра.

Как боята покри страха

Продължението на тази гражданска енергия е и по-голямото движение - срещу мегаломанския проект "Скопие 2014", който засипва македонската столица със статуи и паметници в стил "македонски барок". "Те се опитваха да построят история, която не притежаваме. Самият проект трябваше да струва 80 млн евро, но досега е надхвърлил над 650 млн. евро", казва Александър Донев. Искра Манойловска добавя, че "Скопие 2014" се превръща в болна за обществото тема, защото едно решение за публичните пространства в Скопие де факто се превръща в символ на режима, който е на власт. "Докато хората в Македония гладуваха, ВМРО, без да пита никого, потроши много пари за грозни паметници", възмущава се тя.

"Имаше един ден, когато времето беше много лошо – дъжд, вятър и гръмотевици, а ние бяхме пред Сградата на Правителството. Бяхме уморени, защото протестирахме всеки ден вече седмици и месеци наред... Но все пак пазехме духа си жив и вървяхме, въпреки лошото време. Тогава внезапно чухме много, много шумен звук, като от срутване на сграда. Едно от скелетата върху правителствените сгради се бе срутило. Това за мен и моите приятели се оказа много силен момент. На следващия ден си принтирахме тениски на които пишеше "Аз бях там, когато то падна". Беше само скеле, но за нас бе цялото правителство. Когато се бориш, а шансовете не са на твоя страна, тези малки неща са знаците за които се хващаш, за да продължиш да вярваш." - припомня си активиста Александър Донев
Източник: Александър Донев

Десетки младежи споделят мнението на Александър и Искра, че проектът е "ужасен кич". И както те простичко казват: "Затова и го боядисахме." Акцията, която покрива с боя паметниците на Груевски, за тях е креативен начин да посочат какво е грешно и грозно и да внесат цвят в иначе бледия си град.

Българският писател Петър Денчев, който е бил наблюдател на събитията в Македония, вижда в боядисването желанието на македонците да отстояват себе си: "Това беше ценностен бунт. Беше и творчески бунт, който малко или много се опитваше да промени дневния ред на Македония. Това беше по някакъв начин и идентичностен избор", убеден е той.

Всички участвали в протестите на Шарената революция споделят обаче и за една емоция, която пряко или не е имала влияние върху тях – страхът. "По време на режима на ВМРО хората бяха много наплашени – беше ги страх да говорят", разказва Искра. За активисти като Донев този страх има и съвсем конкретно измерение: "Един французин от мисията на ООН в Скопие, с когото бяхме работили заедно, ми сподели, че телефонът ми се подслушва. Следяха ме постоянно и хора от специалните служби. Всеки ден след протестите се сменяха и нови двама започваха да ме следят. На няколко от тях дори им предлагах да дойдат с мен на по бира." И добавя, че е благодарен за подкрепата, която получава тогава от служителите от западните посолства в страната: "Американският и холандският посланик ми предложиха закрила, защото тогава имаше и заплахи срещу мен."

"Не, никога." Oтговорът на активиста Александър Донев на въпроса дали българските дипломати в Македония са предлагали закрила или подкрепа на него или на други протестиращи срещу режимът на Груевски.

Успехът на революцията

Започнала като градоустройствен протест и прераснала постепенно в нещо повече, Шарената революция в крайна сметка свали правителството на Никола Груевски. В пика на протестите през 2016 г. хората по улиците бяха около 30 хиляди.

Според писателят Петър Денчев тази форма на протест е "естествено оформила се артистична съпротива".
Източник: Reuters

"В първите дни се събирахме без никаква организация. Но докато времето вървеше, започнахме да създаваме структура на протеста. Щом успяхме да го удържим да остане мирен, започнахме да съставяме списък с политически искания", разказва Павле Богоевски, ЛГБТ активист и вече независим депутат в новия македонски парламент. "Структурата на протеста бе хоризонтална и без лидер – общо гласуване, в което всеки можеше да бъде изслушан. Защото Шарената революция принадлежеше на всеки."

Според Искра Манойловска в крайна сметка куражът и упорството на хората са свалили правителството на Груевски. "Ще дам всичко от себе си никога повече това (режимът на Груевски) да не се повтаря", казва тя. На въпрос какво се е променило лично за нея, тя добавя: "Моят живот си остана същият, но сега живеем в свободна република и се надявам да имаме икономически растеж."

Мнения:

Петър Денчев:

" Македонската икономика е силно нереформирана, с голямо държавно участие и фирми близки до властта. Това което мнозина казват е, че, намирането на работа е свързано с партийната принадлежност към ВМРО. Дори съм чувал разкази за семейни разриви, защото някой формално взима партийна подкрепа, за да намери работа, но дори и това е повод за скандал."

"Големият дебат всъщност е между една квази-национална консервативна култура, която прилича по-скоро на закъснял национализъм от 19 век и съвременнна либерална идеология за свободата на личностния избор"
BBC отразиха демонстрациите Македония през 2016 със заглавие: "Протестиращите свалят правителството с плясък."
Източник: Reuters
Младите хора и студентите бяха ключов фактор за успеха на "Шарената революция" според мнозина от участниците в протестите.
Източник: Reuters
Протестите срещу правителството на Никола Груевски впечатлиха чуждите наблюдатели с креативноста и цветовете си.
Източник: Reuters
Въпреки силното гражданско недоволство, успехът на протестите дойде трудно. Президентът на Македония Георге Иванов оттегли предложената амнистия близо месец след като бе предложена. Правителството на Груевски сдаде властта си чак в края на 2016.
Фотограф: Reuters

"Во еден миг полицијата почна да се доближува кон толпата, луѓето почнаа панично да бегаат, полицијата приведуваше демонстранти, луѓето си помагаа едени на други, ако некој не можеше да трча друг му помагаше. Мојот издавач го изгубив во толпата, околу мене беа луѓе кои не ги познавав, но имав впечаток како да ги знам цел живот, сите имавме иста цел – правда!"

Така си спомня първия ден от "Шарената революция" на Скопие македонският писател Петър Андоновски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 2
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Нашите играчи само с КТБ откраднаха 2 млрд евро, но на никой не му пука освен на тези които пряко имаха пари там ( включително няколко лакоми задника като Костов и Вежди, които се оправиха "по вторият начин" и веднага млъкнаха). Какво още трябва да стане, че да се вдигнем и да изметем тази крадлива пастмина ? Да вкараме в затвора където им е мястото Искров, ПееФски, А. Доган, ББ и сие. Списъка е дълъг.... но явно паметта ни е къса!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Накъде ни тика тази белетристика за събития отпреди повече от година? И защо излиза сега, а не през май 2016 г? Защо се претопля мухлясалата гозба?

  Явно, за да забравим доста по-острите и кардинални протести отпреди месец, когато граждани нахлуха в Собранието и опитаха да се саморазправят с представителите на доскорошната опозиция заради прокарваната чрез Тиранската платформа постепенна албанизация.

  Че Груевски е лош - знаем. Че президентът Георге Иванов играе за ВМРО-ДПМНЕ - знаем. Че Скопие е стиропорен исторически Дисниленд - знаем. Но защо няма и намек, че 3/4 от статуите там са на крадени от българската история български светци, български царе, български културни, политически, военни дейци? Останалата 1/4 са гръцки и те си се борят за тая кражба на история.

  Трябва да се говори за изкуствено отгледания македонски национализъм, който вирее върху крадени чужди национални светини. Трябва да се говори за чл. 49 от конституцията на БЮРМ, в който ясно е казано, че държавата ще защитава македонските малцинства извън границите.
  Какъв договор за какво добросъседство ще подписваме с държава, която ни заплашва с някакво си нейно малцинство?

  В този смисъл горната белетристика освен че е извън времето и пространството и е откровено безсмислена.
 • 4
  vaticana avatar :-P
  vaticana

  Генчо, в Македония паричната единица е дЕнар, дИнар е другаде.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Предателите-крадци заслужават още няколко години по 23% безработица!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Бетонна бъркотия

Бетонна бъркотия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK