Новата "Червена армия"

Според доклад на американското разузнаване Путин ударно укрепва руските войски и е убеден, че САЩ се опитват да го свалят

"Руската армия може да се намеси не само в държавите по периферията на страната, но и на по-голяма дистанция, като например в Близкия изток", отбелязва докладът на щатското военно разузнаване.
"Руската армия може да се намеси не само в държавите по периферията на страната, но и на по-голяма дистанция, като например в Близкия изток", отбелязва докладът на щатското военно разузнаване.    ©  Reuters
"Руската армия може да се намеси не само в държавите по периферията на страната, но и на по-голяма дистанция, като например в Близкия изток", отбелязва докладът на щатското военно разузнаване.
"Руската армия може да се намеси не само в държавите по периферията на страната, но и на по-голяма дистанция, като например в Близкия изток", отбелязва докладът на щатското военно разузнаване.    ©  Reuters
Темата накратко:

- Според доклад на американското разузнаване Путин ударно укрепва руските войски и е убеден, че САЩ се опитват да го свалят.

- Докуменът неслучайно се появява само седмица преди срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин на срещата на върха на G-20 в Хамбург.

- Това е и намек от страна на американските генерали, че времената на Студената война като че ли се завръщат, но в нова, по-модерна версия.

"През следващото десетилетие може да се появи една още по-уверена и способна (във военно отношение) Русия. САЩ трябва по-скоро да предвиждат, отколкото да реагират, на руските действия и да се стремят към по-голяма информираност за руските цели и способности, за да предотвратяват потенциални конфликти." С тези думи на ген. Винсънт Стюарт, директор на щатското военно разузнаване (DIA), започва първият публичен доклад на спецслужбата от четвърт век насам, посветен на руските въоръжени сили. "Москва има намерение да използва своята армия, за да гарантира стабилност по свои собствени правила и да гарантира статута й на велика сила", заключват аналитиците на Пентагона.

Back to the USSR

Несекретният документ не идва в случаен момент. Той е озаглавен "Руската военна мощ" и се появява само седмица преди срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата на върха на G-20 в Хамбург. Освен това е и идеен наследник на популярните през 80-те години на миналия век разузнавателни доклади от поредицата "Съветската военна мощ", които спират да излизат след разпада на СССР през 1991 г..

В политически смисъл 116-страничният доклад е и намек от страна на американските генерали, че времената на Студената война като че ли се завръщат, но в нова, по-модерна версия. И че военните стратези може би не споделят виждането на своя цивилен върховен главнокомандващ, че отношенията с Москва могат да се върнат към период на разведряване. "Завръщането на Русия на световната сцена - завладяването на Кримския полуостров, дестабилизирането на източната част на Украйна, намесата на страната на сирийския президент Башар ал-Асад и моделирането на информационната среда според собствените й интереси – всичко това представлява голямо предизвикателство за САЩ. Москва ще продължи да преследва агресивно своите цели във външната политика и сигурността, като използва пълния спектър от възможности на държавата", продължава в същия стил въведението на ген. Стюарт.

Американските военни разузнавачи специално акцентират върху факта, че Русия е удвоила разходите си за отбрана в периода 2006 – 2016 г. В политически план причината за ударните инвестиции във въоръжени сили се базират на дълбокото убеждение в Кремъл, че САЩ целенасочено се опитват да организират смяна на режима в Русия. А също така, че според руските управляващи Вашингтон нарочно е катализирал т.нар. Арабска пролет, отстраняването на бившия украински президент Виктор Янукович, революциите в Украйна, Грузия и Киргизстан, както и войните в Косово, Либия и Ирак. "Москва несъмнено гледа на САЩ и партньорите им от НАТО като на принципна заплаха за руската сигурност, нейните геополитически амбиции и най-важното – за задържането на властта в Кремъл. Това схващане спрямо САЩ е най-ясно казано в руската Стратегия за национална сигурност от декември 2015 г.", твърди разузнавателният доклад.

Сили по "западен" образец

"През 2009 г., след почти две десетилетия деградация и неглижиране на руската армия, Москва започва да развива по-модерни сили, способни да проектират военна мощ отвъд границите на Русия", отбелязват американските спецслужби. Според тях повратната точка, провокирала тарнсформацията, е т.нар. "петдневна война." с Грузия от 2008 г. Въпреки че армията на Путин лесно и бързо надвива своя сравнително слаб съсед, анализът на бойните действия безапелационно показва, че тя все още робува на мобилизационната структура и организация от времето на СССР. В резултат авиацията и артилерията твърде често не успяват да поразят своите цели, командирите понякога трябва да ползват цивилни мобилни телефони за комуникация с командването и дори се стига до нелепа загуба на няколко бойни самолета, поразени от грузинската противовъздушна отбрана.

Така Кремъл решава да извърши мащабна реформа, при която съкращава офицерите наполовина и постепенно заменя мобилизационните наборни дивизии с по-малки бригади, които обаче са напълно комплектовани с професионални бойци. Постоянният кадрови състав на въоръжените сили става 425 хил., но част от поделенията са в пълна бойна готовност. През 2013 г. се въвежда и практиката на т.нар. светкавични учения, които се организират без предварително обявяване. Над 1.1 млрд. рубли целево се отпускат за подмяна на 70% от екипировката, която е от времето на СССР. "Руските въоръжени сили днес са във възход, но не са същите като съветските, които противостояха на Запада по време на Студената война и бяха зависими от големи бойни единици с техника и екипировка. Сега те са по-малки, по-мобилни, балансирани и бързо придобиват способности да изпълняват целия спектър от операции на модерната война. Руската армия може да се намеси не само в държавите по периферията на страната, но и на по-голяма дистанция, като например в Близкия изток", отбелязва докладът.

Въпреки преструктурирането и ориентирането към по-малки и мобилни сили Русия продължава да разчита основно на своя ядрен арсенал като възпиращ военен фактор, заключават щатските разузнавачи. "Едно от най-големите проблеми на Русия след разпадането на бившия Съветски съюз е необходимостта да разчита в голяма степен на ядрените си сили за възпиране на агресия, което води до заявена готовност за нанасяне на първи удар. Затова тя изгражда конвенционалните си сили заедно с модернизирането на нейния стратегически арсенал", твърдят американските анализатори. И допълват: "Москва акцентира върху развитието на конвенционалните оръжия с прецизно насочване – критична пукнатина във военните й способности, и наскоро ги тества в бойни условия в Сирия, демонстрирайки своите неядрени възможности да действа на бойното поле." В случая става дума за първата публична демонстрация на руските крилати ракети "Калибър", изстреляни по цели в Сирия от кораби в Каспийско море.

"Независимо от забавянето на икономиката, което ще се отрази на графика по изграждането на всички планирани бойни способности, Русия бързо сглобява модерни сили, които могат да бъдат предизвикателство за съперниците и да поддържат претенциите за статут на велика сила", обобщава анализът на щатското военно разузнаване.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  Не е лошо Руската армия от време на време да се модернизира,ако не се беше превъоръжила в 19 век а си бяха карали с копията и боздуганите още щяхме да сме под турско робство

 • 2
  donangel avatar :-P
  DonAngel

  Учудва ме статията... КАПИТАЛ би следвало да са по-наясно за тоталната и повсеместна развала, която неминуемо се пренася и я армията. "Кузнецов" беше бутафория на самолетоносач. Неговото "участие" в Сирия не доведе до други емоции, освен до бурен смях и съжаление. Е, и малко осмърдя Ламанша на зле отработен дизел :)

 • 3
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Мдааа, армията, та армията... А за обикновения руски човек кога и кой ще се погрижи? Все едно и също вече 100 години се случва в тая територия. Ще сме въоръжени до зъби, пък какво ще ядем, в какво ще живеем и най-вече как... само Путин знае...

 • 4
  uap36309701 avatar :-|
  uap36309701

  пак ни пробутват заплахи от Русия.И те са хора и искат нова техника.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Кремъл извърши мащабна реформа, при която съкращава офицерите наполовина и постепенно заменя мобилизационните наборни дивизии с по-малки бригади, напълно комплектовани с професионални бойци. Постоянният кадрови състав на въоръжените сили става 425 хил., но част от поделенията са в пълна бойна готовност. През 2013 г. се въвежда и практиката на т.нар. светкавични учения, които се организират без предварително обявяване. Над 1.1 млрд. рубли целево се отпускат за подмяна на 70% от екипировката, която е от времето на СССР. "

  >>> Точно обратното на концепцията "Борисов-Каракачанов" която цели армията да бъде нещо като филиал на НОИ

 • 6
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#2] от "DonAngel":

  Защо Капитал? Те просто споделят какво пише в доклада на Щатското военно разузнаване.. Та я кажи, лъжат ли САЩ?

 • 7
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#5:"cinik"]Точно обратното на концепцията "Борисов-Каракачанов" която цели армията да бъде нещо като филиал на НОИ[/quote]
  Абе не е точно така. В една държава, която разчита да върже бюджета от продажбите на въглеводороди, чиято цена пада и няма шанс да се вдигне, получаването на военна заплата е огромен стимул да си верен на този, дето ти дава заплатата, щото ако падне от власт, оставаш без гарантираната заплата. Точно както навремето соца си набираше верни пазачи по схемата "пълна гушка, да слушка".

 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#7] от "gost22":

  Само че същата е доста боеспособна.............което отрича тезата ти.

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#8:"kapitalcho"]Само че същата е доста боеспособна.............което отрича тезата ти. [/quote]
  Аха, вкараха единствения си самолетоносач (на нафта) в Средиземно море, с ескорт от ледоразбивач (за буксиране, ако се прецака нещо), при това срещу групировка, която няма нито авиация, нито морски сили... И на всичкото отгоре процента на самопрецаканите самолети при кацане върху въпросния самолетоносач беше сериозен.
  Пак да обърна внимание, когато президента не успее да запали няколко пъти автомобил, родно производство, то надали същата родна икономика може да произвежда надеждно, високотехнологично оръжие, та да е заплаха за останалите сериозни армии.
  От друга страна, армията чудесно ще се справи с родните недоволни, ако посмеят да недоволстват открито, щото е източинк на яки заплати за хора, които иначе биха били безработни (или поне така си мислят в момента, щото у нас също се мислеше така, а се оказа, че на който му се работи има къде да работи).

 • 10
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#9] от "gost22":

  Хващаш се за сламки.
  Да съмолетоносача им е стар и вероятни при реални бойни действия няма да им свърши работа,но поне имаха смелостта да го пробват в реални бойни действия.
  Но останалото го доказаха в реални бойни действия.
  Поне са пример че реално си харчат парите за армия и реформи,а на за социален патронаж..............нещо характерно за поне половин Европа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход