За кого летят ракетите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За кого летят ракетите

От началото на управлението на Ким Чен Ун ракетните войски на КНДР са възприели нова тактика при ядрените си и ракетни тестове, която вещае подготовка за ядрена война

За кого летят ракетите

Северна Корея за пръв път изстреля междуконтинентална балистична ракета, но все още не заплашва континенталната част на САЩ

Мартин Димитров
11496 прочитания

От началото на управлението на Ким Чен Ун ракетните войски на КНДР са възприели нова тактика при ядрените си и ракетни тестове, която вещае подготовка за ядрена война

© Reuters


- Северна Корея за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета

- Макар това да е огромна стъпка за ракетната и ядрена програма на Пхенян, тя все още не е достатъчно напреднала, за да заплашва континентална Америка

- С избора на балансирания Мун Дже-ин за президент на Южна Корея и предстоящия партиен конгрес в Китай се създава дипломатически прозорец за решение на кризата, но администрацията на Тръмп може да го изпусне

Освен традиционните фойерверки за Деня на независимостта тази година САЩ получиха и предупредителен изстрел от една доста по-опасна ракета - Hwasong-14. Тя е първата подобна успешно изстреляна от режима в Северна Корея, способна да премине границата от 5500 км, което я класифицира като междуконтинентална балистична ракета (МКБР).

Тя проряза небето в символичен момент - ден преди националния празник на САЩ на 4 юли и по-малко от седмица преди новият корейски президент Мун Дже-ин да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Хамбург. Поредната ескалация на напрежението от страна на Пхенян отново вдига залозите за решаването на ядрената криза на Корейския полуостров и притиска администрациите в САЩ и Китай да потърсят правилната комбинация от "моркови и тояги", за да озаптят наглед неконтролируемия режим на Ким Чен Ун.

Обсегът има значение

"При научаването на новината за успешното изстрелване на Hwasong-14 армията и народа на Корейската народнодемократична република (КНДР) се почувстваха горди, че живеят в страна с пълна ядрена мощ, която притежава най-мощната МКБР, способна да порази цели по целия свят", съобщи в неповторимия си маниер севернокорейската агенция KCNC миналата сряда. С не толкова приповдигнат тон доклад на Центъра за стратегически и международни науки (CSIS) във Вашингтон отбелязва, че ракетата за 40 минути е изминала 930 км над Япония по траектория, дълга 2800 км. Според изчисленията на експерта от центъра Томас Карако, ако двигателят на изстреляната Hwasong-14 бъде настроен за максимален прелет, тя ще може да измине до 7000 км.

В този обсег за пръв път попадат територии на САЩ - крайбрежието на щата Аляска например, както и островите Гуам и Хавай, на които се помещават две от големите военноморски и ракетни бази на САЩ в Тихия океан. За да достигнат до континенталните щати обаче, МКБР на Северна Корея трябва да са способни да прелетят поне 10 хил. км в три фази - изстрелване, свободен полет извън атмосферата и контролирано обратно навлизане. Според южнокорейските служби, цитирани от члена на парламентарната комисия по сигурност в Сеул И Уан-йон, няма доказателства, че изстреляната миналата седмица ракета успешно е преминала през третата фаза.

Това означава, че въпреки придобитата способност да изстрелват балистични ракети, военните в Пхенян не могат да контролират точно последния етап от техния полет и съответно - точността им. "Ако има късмет, сега Северна Корея може да уцели цел с големината на град на територията на САЩ. Ще ѝ отнеме десетилетия обаче, докато изработи ракета, с която да улучи стратегически военен обект, като например военноморска база, на Западното крайбрежие на САЩ", казва пред "Капитал" космическият инженер и сътрудник на проекта за наблюдение на Северна Корея 38 North Джон Шилинг. Той добавя, че е възможно до пет години Пхенян да развие технологията на примамките, която е ключова за успеха на всяка балистична ракета - без тях унищожението на всяка единична МКБР от по-напредналите американски противоракетни установки е силно вероятно.

Вашите ракети, нашите прехващачи

Същинската опасност за САЩ би дошла, ако КНДР изработи балистично оръжие с няколко отделни ядрени бойни глави, които да се разделят по време на третата фаза от полета на ракетата и да са способни да унищожат с точност няколко различни цели. Според Шилинг обаче това може да се случи най-рано през 2030 г., и то ако програмата им продължи да се развива безпрепятствено със същата скорост и интензитет на инвестираните ресурси.

"Да се надяваме, че американските противоракетни способности ще се развиват със същото темпо", добавя той. Към момента САЩ разполагат единствено с наземната защитна система (GMD) за прехващане на ракети по средата на траекторията им. Тя е съставена от две бази за ракети-прехващачи в Аляска и Калифорния, както и множество по-малки бази, оборудвани с радари и сензори, които подпомагат насочването на прехващачите. Тяхната успеваемост при тестове е смесена, но се подобрява - 10 от 18 опита за прехващане на примамки са успешни, като през май за пръв път подобна ракета-прехващач унищожава примамка от класа на МКБР.

Според оценката на Пентагона "системата GMD е способна да защити континенталните САЩ от малък брой МКБР с ограничени възможности за противодействие". Подобна е и успеваемостта на тестваните севернокорейски ракети със среден и дълъг обсег - според базата данни на Центъра за неразпространение на ядрено оръжие (CNS) една на всеки три изстреляни ракети от КНДР избухва още по време на полет.

От CNS обаче имат и по-притеснителна прогноза - според тях от началото на управлението на Ким Чен Ун ракетните войски на КНДР са възприели нова тактика при ядрените си и ракетни тестове, която вещае подготовка за нещо твърде неприятно. Според изследователите от центъра докато по време на баща му и дядо му единственото място за тестове е била базата в Тонгае, Ким Чен Ун избира да разпръсне изстрелванията по множество различни тестови площадки, разположени из цяла Северна Корея. Това според CNS е сигнал, че КНДР подготвя стратегически ракетните си войски за работа в условията на ядрена война.

Опираме до "моркова и тоягата"

Разбира се, ще отнеме доста време (или ужасно стечение на обстоятелствата), за да се достигне до подобна ситуация. И въпросът продължава да е какви са потенциалните дипломатически ходове за нормализиране на отношенията на Корейския полуостров. Отговорът никак не е прост.

От една страна, деескалацията на напрежението зависи от новата администрация в Сеул. Президентът либерал Мун Дже-ин спечели убедително изборите през май с платформа за помирение с Пхенян. Мун отложи разполагането на противоракетната система THAAD на територията на страната още в първите си дни на поста. Той прекъсна десетгодишното управление на консервативната партия в страната, която се стремеше да изолира и да не влиза в диалог с режима на Ким Чен Ун, но сега трябва да се изправи срещу непреклонната американска администрация на Тръмп.

Държавният департамент засега отказва напълно да влезе в диалог с КНДР и е насочил усилията си да притиска Китай да ограничи търговията си с режима в Пхенян - стратегия, която за момента не работи твърде добре. В края на юни САЩ наложиха санкции на китайската банка "Дандун" по обвинение, че институцията пере пари на севернокорейски фирми. Но мярката по-скоро показа колко трудно може да се повлияе на китайската политика спрямо Северна Корея. За сметка на това сега е перфектното време САЩ да търсят повече помощ за решаването на кризата от страна на Китай - предстои 19-ият форум на комунистическата партия на Китай, на който Си Дзинпин трябва да бъде преизбран за неин председател. Разсичането на гордиев възел като този, създаден от малката държава - ядрен парий, е чудесна възможност за Си да закрепи позициите си в партията. Дали обаче този "прозорец" ще бъде използван оптимално?

По време на двустранната среща между Владимир Путин и Си Дзинпин миналата седмица Русия и Китай предложиха план за деескалация, който включваше двустранен мораториум върху ракетните учения на КНДР, от една страна, и на Република Корея и САЩ, от друга. Подобно предложение обаче няма как да удовлетвори САЩ, защото съвместните учения с корейската войска са дългогодишен гарант за готовността на двете армии да реагират на внезапно севернокорейско нападение.

Вместо това по време на реч в Източен Берлин на 6 юли, президентът на Южна Корея Мун предложи алтернативен подход. Първо, той заяви желанието си страната да излезе от задънената улица "благодарение на собствените си усилия", а не благодарение на добрата воля на суперсилите. Това дава на Пхенян да разбере, че Сеул е готов да протегне ръка и да поеме по пътя на помирението. Въпреки запазването на твърдия тон срещу ракетната и ядрена програма на северните си съседи Мун даде сигнал, че при определени условия би се срещнал с Ким Чен Ун, за да разговаря как двете страни "да живеят в мир и просперитет". Първата стъпка би била подписване на примирие (двете страни все още са официално във война) в замяна на мораториум върху ракетната програма, смята Мун. Дали държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън мисли по същия начин обаче е под въпрос.

- Северна Корея за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета

- Макар това да е огромна стъпка за ракетната и ядрена програма на Пхенян, тя все още не е достатъчно напреднала, за да заплашва континентална Америка

- С избора на балансирания Мун Дже-ин за президент на Южна Корея и предстоящия партиен конгрес в Китай се създава дипломатически прозорец за решение на кризата, но администрацията на Тръмп може да го изпусне

Освен традиционните фойерверки за Деня на независимостта тази година САЩ получиха и предупредителен изстрел от една доста по-опасна ракета - Hwasong-14. Тя е първата подобна успешно изстреляна от режима в Северна Корея, способна да премине границата от 5500 км, което я класифицира като междуконтинентална балистична ракета (МКБР).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ако не се преборим с трайно набитите пропагандни клишета, нищо от корейската ситуация няма да схванем и ще продължим да търкаляме глупостите за комунисти, ядрена заплаха, световен апокалипсис и пр, което просто ще затвори кръга и няма да ни доведе до никъде.

  С клишета няма да се боря - това е за по-упорити психиатри. Само ще нахвърлям няколко теми за размисъл:

  1. Видимо Пхенян не се гласи да нанася първи удар към никого, едно - защото широко обсъжданата ракета Хуасонг-14 е на нивото на съветските МКБР от 60-те години, и второ - ако е искал да атакува Ю.Корея и Япония, досега е имал възможност да го направи стотици пъти с наличните си конвенционални средства. Ракетната и ядрената програми на С.Корея са изключително пищна защитна реакция, че стадото се пази от много люти кучета и всеки опит за агресия ще завърши не само с разпрани крачоли, а с много ковчези, завити с много американски, японски, южнокорейски и пр. знамена;

  2. Младият Ким Чен Ум проявява заслужаващ уважение психологизъм, който му помага много ефектно да лази по нервите на хегемона без да премине нито една червена линия, след което би настанала катастрофата. Защото Ким и неговите клакьори са абсолютно наясно, че както и да започне една война, тя ще завърши бързо с тоталното унищожение както на КНДР, така и на възможността им да царстват, както досега. Но и с много жертви и колосални щети за другата страна. А той знае прекрасно, че на никоий от противниците му не му се умира и никой не е готов да плаща за щетите след ядрена война.
  Ким явно е почувствал предела на възможното за Трампа и откровено се възползва, демонстрирайки относителната слабост на САЩ, които замахнаха, но не удариха и това не остана незабелязано в региона;

  3. Ким иска внимание и зачитане. Новият южнокорейски президент Мун има шанс да извади ключът за корейския възел, ако успее да се еманципира от САЩ, защото Вашингтон няма интерес от умиротворяване на района. Мун онзи ден в Берлин повтори старата идея за руски газопровод за Южна Корея, 700 км, от който да минат през територията на Северна Корея.

  От икономическа гледна точка това е изключително привлекателен проект и за трите страни. За Русия означава нов пазар, диверсификация на доставките и засилване на политическото влияние в региона.
  Очевидна е ползата и за Ю. Корея, която сега купува втечнен природен газ, но той е много по-скъп. Такъв енергиен проект е изгоден и за Пхенян, защото получава сигурност. Въпреки това рисковете съществуват, защото КНДР може да опитва да шантажира Сеул с прекратяване на транзита. Но Южна Корея има терминали за втечнен природен газ и при изключване от газопровода тя няма да бъде отрязана от ресурса. Когато страната има други източници на газ, отпада смисъл от блокиране на тръбата.

  Намаляване на напрежението чрез ограничаване на военното противопоставяне и огромните постоянни американо-южнокорейски учения и установяване на търговски отношения - това е лекарството.
  Ракетно-ядреният потенциал на Пхенян е несериозен. И видимо се използва за американски натиск върху Китай.

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.