Г-20 трябва да се превърне думите си в действия

Никъде нуждата от бърза реакция не е толкова спешна, колкото при климатичните промени

Pixabay CC0 Public Domain    ©  Pixabay CC0 Public Domain

Какъв друг спомен ще остане от скорошната среща на Г-20 в Хамбург освен горчивият вкус от срамните безредици? Макар да демонстрираха невероятно единство около въпроси като търговия, Африка, силата на жените, страните от Г-20 не успяха да се обединят около темата за климатичните промени. САЩ отказаха да подпишат декларация, която трябваше да затвърди задълженията от Парижкото климатично споразумение за останалите 19 страни. Въпреки това Америка заяви желанието си да "намали вредните емисии", докато поддържа енергийна сигурност и подпомага други държави "да използват горивата по-чисто и ефективно".

Това разделение в декларацията маркира сериозно отклонение от обявени политики. Но по-важни от декларациите са действията. Обещанието на САЩ да помага на други държави, най-вече неразвити, които не са част от Г-20, да използват изкопаеми горива по по-чист начин, не бива да се превръща в безмислена декларация.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.