Нашите санкции са ваш проблем

В Москва, Брюксел и Берлин гледат на американските санкции като на опит да се ограничи достъпа на руски газ до европейските пазари за сметка на американските LNG доставки

Нашите санкции са ваш проблем

Искрите между САЩ и ЕС заради новите мерки срещу Русия

Мартин Димитров
11738 прочитания

В Москва, Брюксел и Берлин гледат на американските санкции като на опит да се ограничи достъпа на руски газ до европейските пазари за сметка на американските LNG доставки

© Reuters


Темата накратко:

- Новите санкции срещу Русия, приети от Конгреса на САЩ, удрят ключови руски енергийни интереси и ограничават възможността на Доналд Тръмп да ги отменя еднолично.

- Западна Европа вижда в хода на САЩ скрит мотив да ограничи достъпа на Русия до европейския газов пазар за сметка на американския втечнен газ (LNG)

- Мерките заплашват не само да пропукат трансатлантическия фронт спрямо Русия, но и да прокарат ново разделение в самия ЕС.

Откакто Републиканската партия "превзе" Конгреса на САЩ, малко законопроекти са получавали подкрепа и от демократите. Тази седмица обаче един предложен закон обедини двете партии и бе гласуван почти единодушно от Камарата на представителите във вторник. Става въпрос за нов пакет санкции срещу Иран, Северна Корея и Русия. Те засягат и широк диапазон западни компании, които работят по енергийни и отбранителни проекти с партньори от тези страни. В случая с Русия това предизвика сериозни тревоги в части на Европа.

Новите санкции целят да демонстрират единство срещу предполагаемата руска намеса на последните президентски избори в САЩ и връзват ръцете на президента Доналд Тръмп еднолично да премахне наказателните мерки срещу Русия. Само че, ако бъдат приети и от горната камара на Конгреса (Сената), те ще имат широко извънтериториално въздействие. И ще ограничат не само американските, но и европейските компании, които работят по енергийни проекти с Русия, като дори могат да блокират големи руско-европейски газови връзки. Докато за САЩ това са мерки, насочени срещу руските кибератаки и политиката на Москва в Сирия и Украйна, за Германия и други западноевропейски държави те изглеждат като опит за намеса в енергийния пазар на ЕС. Берлин и Виена директно обвиниха Вашингтон, че иска да ограничи достъпа на руски газ към Европа в полза на американските доставки на втечнен природен газ (LNG). Тъй като това мнение не се споделя от Полша и прибалтийските държави например, новите санкции заплашват не само да пропукат трансатлантическия фронт спрямо Русия, но и да прокарат ново разделение в самия ЕС.

Пат за Тръмп

Каквито и да са скритите мотиви на конгресмените, основната цел на законопроекта е да ограничи възможността на Тръмп да свали санкциите срещу Русия без тяхно одобрение. "Има опасения в Конгреса, че президентът Тръмп гори от нетърпение да подобри отношенията с Русия и е склонен да облекчи съществуващите санкции, дори Москва да не промени поведението си", казва пред "Капитал" Уилям Кортни, бивш дипломат, в момента член на RAND Corporation и Council on Foreign Relations.

Пред американския президент сега стои дилема - дали да наложи вето на законопроекта, което би било отхвърлено заради почти единодушната двупартийна подкрепа в Конгреса, или да го подпише и по този начин да се противопостави на собствените си усилия да подобри отношенията между Вашингтон и Москва. "Ако Тръмп подпише новите санкции, той няма да успокои враговете си - тяхната крайна цел е неговият импийчмънт. Но ако го направи, той ще нанесе двойни щети в отношенията си едновременно с ЕС и Русия", написа руският сенатор Алекей Пушков в Twitter. Засега от кабинета на Тръмп идват разнопосочни сигнали относно намеренията му. Положителното за Белия дом е, че в момента Конгресът е прекалено зает с битката за здравната реформа и е възможно приемането на закона да се отложи за след лятната ваканция.

ЕС: врагът на моя враг вече не ми е приятел

Опасенията за новите мерки обаче не идват само от Москва, а и от някои европейски столици. Всяка европейска компания, която участва в изграждането, поддържането и разширяването на руски газови тръби, може да стане потенциален обект на американските санкции. "Това може да повлияе на енергийната инфраструктура на ЕС и на проекти, целящи диверсификация, като Балтийския LNG проект", заяви президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер в сряда. "Нашето основно притеснение идва от неумишлените последствия от тези санкции, както и от липсата на формален координационен диалог за санкциите между САЩ и ЕС, какъвто бе изграден по времето на Барак Обама", казва пред "Капитал" анализаторът от авторитетната германска фондация "Наука и политика" (SWP) Кирстен Вестфал.

Всъщност европейските лидери изразяват притеснение от законопроекта от началото на на обсъждането му. В общо изявление от юни външният министър на Германия Зигмар Габриел и австрийският канцлер Кристиан Керн посочиха, че не могат да приемат заплахата от нелегални и извънтериториални санкции срещу европейски компании и че европейските енергийни доставки са въпрос от европейска, не американска компетенция. "Законопроектът е изненадващо прям относно истинските си цели, или по-точно - продажбата на американски втечнен газ и прекратяването на руските доставки за европейския пазар", написаха тогава двамата европейски политици. Подобно бе посланието, което дойде от Москва. "Това е опит Русия да бъде извадена от европейския енергиен пазар. Това е посегателство над интересите на европейските държави", заяви председателят на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко, цитирана от ТАСС. Според Уилям Кортни наистина има американски конгресмени, които смятат, че ЕС е твърде зависим от руския газ, но основната причина за санкциите не е прокарването на американските LNG доставки, а противопоставянето на дестабилизиращата руска политика.

Засега не е ясно дали и как Брюксел ще отговори на американските санкции освен с "използването на всички дипломатически канали". "ЕС може да се противопостави на части от законопроекта само чрез лобиране", смята Вестфал. Проблемът е, че всъщност консенсус относно енергийната политика на ЕС няма. "Има въпроси, като например дали да се изгради газопроводът "Северен поток 2", които разделят страните членки. Това прави заемането на обща позиция от ЕС трудно и САЩ лесно могат да се вклинят в тази цепнатина", смята Кирстен Вестфал.

И Вашингтон работи точно по това. В средата на юли зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси Мери Уорлик посети България и ясно подчерта американската опозиция срещу руско-германския проект. По-рано през месеца, преди да отиде в Хамбург за срещата на Г-20, Тръмп посети Полша точно в навечерието на първите LNG доставки в страната. Варшава от години е един от най-сериозните опоненти на "Северен поток 2" не само защото ще загуби от транзитни такси, но и с аргумента, че той увеличава европейската зависимост от руски газ.

Несигурно партньорство

За момента европейските дипломатически совалки имаха ограничени успехи в преправянето на законопроекта. Например под натиск на ЕС е променен прагът на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%. Което означава, че не всяко участие на руски фирми би заплашило партньорите им по определени проекти със санкциониране. Освен това по отношение на санкциите срещу изграждането и поддържането на газопроводи вследствие от преговорите между Брюксел и Вашингтон е добавена фразата "в координация със съюзниците на САЩ", което отваря вратичка за изключения. "САЩ не биха приели мерки, които да им навлекат противопоставяне с Европа, като например срещу проекта "Северен поток 2", смята Уилям Кортни.

Това обаче не успокоява европейците, защото самият маниер на Конгреса към Европа говори за назряването на сериозен проблем в трансатлантическите отношения. "Начинът, по който темата за санкциите бе поднесена, отговаря напълно на реториката на Тръмп за "Америка на първо място" и желанието му да подкрепи американския износ на газ и петрол", категорична е Кирстен Вестфал. Според нея санкциите не само ще ударят по европейския енергиен пазар и потенциално ще променят структурата му, но и ще се отразят на спора между САЩ и Германия относно големия търговски излишък на Берлин. "Американският газ все още струва по-скъпо от руския и купуването му сериозно ще промени търговския баланс между Германия и САЩ", заключва тя.

Кои проекти могат да бъдат засегнати от санкциите

В началото на седмицата сайтът Euractiv публикува изтекъл списък на ЕК с осем проекта, които потенциално могат да бъдат засегнати от американските санкции. От тях два вече не попадат под ударите им, защото там руското участие е под 33% - това са "Шах-Дениз" и Южнокавказкият газопровод на ВР и "Лукойл" и разработването на находището "Зохр", което е проект на ВР, Eni и "Роснефт". Тези, които остават заплашени, включват Балтийския LNG проект за завод за производство на втечнен газ на Shell и "Газпром", газопровода "Син поток" на Eni и "Газпром", тръбопровода СРС на Shell, Eni и "Роснефт", газопроводите през Балтийско море "Северен поток" 1 и 2, в които участват няколко европейски компании плюс "Газпром", LNG терминала "Сахалин 2" на Shell и "Газпром".
Темата накратко:

- Новите санкции срещу Русия, приети от Конгреса на САЩ, удрят ключови руски енергийни интереси и ограничават възможността на Доналд Тръмп да ги отменя еднолично.

- Западна Европа вижда в хода на САЩ скрит мотив да ограничи достъпа на Русия до европейския газов пазар за сметка на американския втечнен газ (LNG)

- Мерките заплашват не само да пропукат трансатлантическия фронт спрямо Русия, но и да прокарат ново разделение в самия ЕС.

Откакто Републиканската партия "превзе" Конгреса на САЩ, малко законопроекти са получавали подкрепа и от демократите. Тази седмица обаче един предложен закон обедини двете партии и бе гласуван почти единодушно от Камарата на представителите във вторник. Става въпрос за нов пакет санкции срещу Иран, Северна Корея и Русия. Те засягат и широк диапазон западни компании, които работят по енергийни и отбранителни проекти с партньори от тези страни. В случая с Русия това предизвика сериозни тревоги в части на Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "Предполагаемата руска намеса на последните президентски избори в САЩ" отдавна никой не се труди да доказва, а това вече се приема за лема (твърдение, което се използва като база за други заключения).

  Ще си позволя само един страничен коментар към много премерената и точна статия на г-н Димитров. Просто защото той няма как да го напише толкова политНЕкоректно...

  Наистина е много рано да се прогнозира ефектът от въвежданите санкции. По-скоро това е демонстрирана от САЩ програма максимум и всяка бъдеща малка отстъпка пред притисканите хем съюзници, хем конкуренти, ще се сочи от Вашингтон като проява на колосална добронамереност, евроатлантизъм и пр. глупости.
  Много видимо е, че американския истаблишмънт опитва чрез твърде силови външнополитически ходове да регулира бурни вътрешнополитически проблеми. Пък ако има и някакъв икономически ефект - берекет версин.

  Добавянето на Русия и КНДР към съществуващия закон за "наказването" на Иран е ход, прицелен в няколко посоки:
  - юридически трудното евентуално разделяне на обвиняемите държави по някакъв признак. (Може би там ще добавят в понеделник и Венецуела.Да се готви Китай...);
  - индиректно наливане на вода във воденицата "Тръмп е агент на Москва" и че това се прави, за да му се попречи предава американските интереси на Москва.

  Същината на този законопроект не е в санкциите, а в ограничаването на правомощията на президента.

  Въпрос на време е законопроектът да мине и през Сената и тогава Тръмп ще бъде поставен пред невъзможност от правилен избор: или ще подпише законопроекта и сам ще ограничи правомощията си по отношение на външната политика, което по същество е конституционен преврат, или ще му наложи вето и ще тръгне на открита война с двете камари на парламента, които лесно ще преодолеят ветото му и ще направят поражението му пълно.

  Опитите на Тръмп да повлияе на общественото мнение с приказки за провеждана от него твърда линия по отношение на Русия са неубедителни и не опонират на агресивно налаганото от противниците му обвинение, че е зависим от Москва.

  Значима част от американския военно-политически истаблишмънт очевидно е за провеждане на курс към агресивно съхраняване на световната хегемония на САЩ. Затова дори теоретичната възможност за деескалация с участието на президента се блокира на законодателно ниво.

  Президентът Тръмп видимо все по-мощно е натискан да влезе в ролята на куца патица. Може би само като такава ще довърши мандата си...

 • 3
  wio51311841 avatar :-|
  no matter

  [quote#1:"D-r D"]Президентът Тръмп видимо все по-мощно е натискан да влезе в ролята на куца патица. Може би само като такава ще довърши мандата си... [/quote]

  Той вече Е куца патица (Lame duck). В Сената гласуваха 98:2. И това не е конституционен преврат, а точно обратното - демонстрация на силата на институциите - президента като върши глупости да бъде озаптен. Без да пита конгреса не може да отменя санкции. Точка. Чакаме сега да видим Тръмп дали ще го подпише или ще наложи вето, което ще бъде лесно преодоляно - за разлика от при нас там се иска 67% за отменяне на ветото, но ако се съди по гласуването в двете камари - никакъв проблем. А тогава, още по-голям резил. А наскоро отнесе и голям шамар при третия опит за отмяната на Obamacare.

 • 4
  lzi01528221 avatar :-|
  lzi01528221

  Ако се спре Северен Поток 2 това ще е добре за нас. Тоя поток е подигравка с България от страна на ЕС след спирането на ЮП. А и дава минимална надежда след време да се преразгледат газовите коридори и България отново да излезе на дневен ред. За пръв път санкциите са частично и в наш интерес. Сега ако може и Турски поток да се провали.
  България, Сърбия, Унгария, Австрия, Гърция, Италия и пр. заинтересовани държави да се съберат и да предложат некаква форма на строеж на ЮП с под 33% руско участие, за да избегне санкциите. Формално, неформално, винаги има начин да се измисли нещо. Може да го кръстят Балкански поток. Да се действа бързо и ударно. Германия като иска газ ще я получава през Балканите.

 • 6
  ruark avatar :-|
  ruark

  "но основната причина за санкциите не е прокарването на американските LNG доставки, а противопоставянето на дестабилизиращата руска политика"

  по голяма перверзия не бях срещал. От самото начало американците искат европа да не вкарва руски газ а те да вкарват шистов. Това е стратегията и естествено докадето стигне.

 • 7
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Всъщност центърът на "санкциите" бил насочен другаде. Газовата драма е много по-дълбока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход