White хаос
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

White хаос

Доналд Тръмп с дъщеря си Иванка, която е старши съветник в Белия дом.

White хаос

Реалният резултат от първите шест месеца на администрацията на Доналд Тръмп в Белия дом е, че няма нито един прокаран закон

Петър Карабоев
8236 прочитания

Доналд Тръмп с дъщеря си Иванка, която е старши съветник в Белия дом.

© Reuters


Докато прочетете този текст, той вече може да не е актуален. Половин година след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент, когато обяви, че ще направи Америка "по-велика от всякога", анализатори се опитват да сглобят консистентна картина на новата администрация във Вашингтон. И това е крайно неблагодарна работа, особено за хора, за които перманентният управленски скандал е непознат феномен. След бурните първи шест месеца конкретните резултати от работата на Белия дом са незавидни. Тръмп обяви война на всички, критикуващи управлението му, но поне засега няма признаци, че е в състояние да я спечели.

Шеметна въртележка

Темпото, с което американският президент назначава и уволнява ключови служители от администрацията (виж карето) напомня популярна карикатура в списание Newsweek от началото на 90-те години, в която отчаян картограф скача от прозореца на кабинета си. Причината - тъкмо два пъти е преначертал държавните граници в Европа след разпадането на Югославия и СССР, когато на вратата се появява сътрудник с думите: "Току-що се разделиха и Чехия и Словакия!"

Последните, които освободиха постовете в шеметната въртележка, са говорителят Шон Спайсър, ръководителят на президентската администрация Рейнс Прибъс и току-що назначеният директор по комуникациите Антъни Скарамучи. Последният, определян като "най-типичния за Тръмп избор", постави антирекорд - да бъде отстранен едва 10 дни след назначаването му и 16 дни преди 15 август, когато формално трябваше да започне мандатът му. Прибъс също влиза в историята като най-кратко задържалия се началник на кабинета на президент.

Основната задача на трите овакантени поста е да координират работата на администрацията и да налагат възгледите на президента на САЩ в Конгреса, медиите, бизнеса и партньорите на страната в чужбина. Реалният резултат дотук е, че за 6 месеца Тръмп няма нито един прокаран закон. И раздялата с Прибъс, който в Белия дом представляваше Републиканската партия, издигнала Тръмп до президентския пост, в този смисъл е знакова. Тръмп, който никога не е бил част от партията, продължава да се отчуждава от нея и след неуспеха да отмени здравната реформа на предшественика си Барак Обама, както и да прекрати разследванията за "Руската връзка", продължи да напада нейните конгресмени в стил, характерен за отношенията между президент и мнозинството на "другата партия".

Ще успее ли Кели

За новия началник на кабинета му - бившият генерал Джон Кели, е известно, че е изключително лоялен на Тръмп, но не и дали има умения да маневрира в политическия лабиринт на Вашингтон. На изслушванията за назначаването му във вътрешното министерство през януари той се представи с умерени възгледи за имиграцията, стената по границата с Мексико и предизборните обещания на Тръмп да затвори страната за мюсюлмани. Но човекът, от когото сега се очаква да сключва сделки за президента, нападна през април конгресмените, че ако нямат куража да променят законите, които критикуват, "да си затварят устата и да подкрепят мъжете и жените на фронтовата линия".

Ако оставим настрана този характерен за военните тон, бившият министър на вътрешната сигурност не е разкривал идеологически симпатии, не е свързан с консервативното движение в САЩ и няма опит на американската политическа сцена.

Кели със своите близо 40 години в армията може да успее да дисциплинира администрацията на Белия дом. Но едва ли ще може да контролира президентската дъщеря Иванка и съпруга й Джаред Къшнър, а зад гърба му ще продължи борбата за влияние между главния стратег Стив Банън, правния съветник Келиан Конуей и вицепрезидента Майк Пенс - всички с директен достъп до Тръмп.

Паниката сред републиканците

Генералът едва ли ще се справи със самия Тръмп. Според доминиращото мнение на наблюдателите той просто отказва да се учи в движение какво е да ръководиш САЩ и не се интересува от детайлите на управлението. А без вникване в несъгласията на конгресмените по същество екипът на Тръмп няма как да ги убеди да подкрепят реформите му.

Напротив, президентът заплаши да спре здравните осигуровки на Конгреса и администрацията, ако веднага не бъде отменен законът за здравното осигуряване, известен като Obamacare. Освен че го отдалечи още от Републиканската партия, това означава, че няма да последва промяна в стила на Белия дом.

Симпатизантите на президента го възприемат като добра новина - Тръмп най-после ще бъде оставен "да бъде Тръмп". Но най-малката обществена подкрепа, с която американски президент е започвал мандата си, продължава да се смалява.

Републиканците са на по-малко от 18 месеца от частични избори и някои вече събраха кураж да говорят открито за проблема. Джеф Флейк, сенатор от Аризона, критикува колегите си, че пазят "напрегнато мълчание пред лицето на хаотичната изпълнителна власт" и това нанася щети не само на Републиканската партия, но и на американски институции. "Ако това беше нашата фаустовска сделка, тогава тя не си е струвала. По конституция хората, които могат да направят нещо при изпълнителна власт, изпаднала в хаос, не са много. Конгресът е създаден именно за да действа в такива моменти... Мълчанието е абдикация", заяви Флейк.

Тихата паника сред републиканците от първите шест месеца на Белия дом става все по-осезаема. Надеждата им да избегнат разгром на изборите догодина е да прокарат до края на тази пакет от данъчни промени, които по-лесно могат да бъдат "продадени" на избирателите. Ако образът на реформата в зравеопазването остана като това, което Вашингтон се кани да отнеме на мнозинството от тях, данъчната трябва да го компенсира с това, което те биха могли да получат като реални пари. 

Източник: Reuters

You are fired, fired, fired...

Броени часове след като Тръмп заяви, че в Белия дом няма никакъв хаос, Антъни Скарамучи и Рейнс Прибъс попълниха списъка на уволнените и оттеглили се от ключови постове в администрацията на Тръмп. Сред тях са:

- Сали Йейтс - зам.-министър на правосъдието, след отказ да изпълни заповедта за затваряне на границите за гражданите на 7 предимно мюсюлмански държави, защото противоречи на конституцията

- Майкъл Флин - съветник по националната сигурност и бивши началник на военното разузнаване на САЩ, заради премълчани срещи с посланика на Русия

- Джеймс Коми - директор на ФБР, водещ разследването за намесата на Русия в изборите

- Майкъл Дубке - директор по комуникациите на Белия дом и основател на Crossroads Media

- Шон Спайсър - прессекретар на Белия дом, заради конфликт със Скарамучи

- Филип Байдън - бивш военен разузнавач и директор на компания за дялово инвестиране, заради конфликт на интереси

- Винсънт Вайола - председател на New York Mercantile Exchang, оттегли се като кандидат за министър на сухопътните сили

- Робин Таунли - помощник на Флин, заради отказан достъп до секретна информация

- Джеймс Донован - банкер от Goldman Sachs, оттегли се като кандидат на Тръмп за зам.-министър на финансите

- Уолтър Шоб - напусна през юли ръководния пост в Службата за етика на администрацията заради конфликти с Тръмп и приближените му.

Най-великият след Линкълн

През последните десетина дни Тръмп нападна собствения си министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, защото си направи отвод от разследването на връзките с Русия и не е започнал разследване срещу Хилъри Клинтън. Зет му Джаред Къшнър два дни дава показания в Конгреса за срещите си с руснаци в предизборната кампания и след нея.

Водещи американски медии съобщиха за тътнещо недоволство в Държавния департамент от намесата на Белия дом в работата му с противоречиви сигнали, заговори се дори за оттегляне на държавния секретар Рекс Тилърсън. Докато Скарамучи казваше пред журналист от The New Yorker, че началникът на кабинета на Тръмп в Белия дом Рейнс Прибъс е "параноидален шизофреник", работата си изгуби Дерек Харви - най-високопоставеният специалист по Близкия изток в Съвета за национална сигурност.

Двете камари на Конгреса одобриха с огромно мнозинство, достатъчно да преодолее президентско вето, ограничения на правомощията на президента по отношение на санкциите срещу Русия.

На този фон самият Тръмп говори за гадните медии пред годишния събор на бойскаутите, а на политически митинг в Охайо заяви, че "с изключение на Ейбрахам Линкълн, аз мога да бъда най-великият президент".

Докато прочетете този текст, той вече може да не е актуален. Половин година след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент, когато обяви, че ще направи Америка "по-велика от всякога", анализатори се опитват да сглобят консистентна картина на новата администрация във Вашингтон. И това е крайно неблагодарна работа, особено за хора, за които перманентният управленски скандал е непознат феномен. След бурните първи шест месеца конкретните резултати от работата на Белия дом са незавидни. Тръмп обяви война на всички, критикуващи управлението му, но поне засега няма признаци, че е в състояние да я спечели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Поздравления. Благодаря, че ми върнахте надеждите да прочета в Капитал сериозен авторски анализ. А заглавието е направо златно!

 • 2
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Капитал като левичарска медия определя качеството на управлението по броя на новите закони. Да оставим настрана, че законите ги гласува сената, а Тръмп пише укази само, но политиката на Тръмп се състои основно в премахване на регулации. И там работи с огромно темпо - стотици глупости на Обама вече бяха отменени. А резултатите на едно управление са икономическите показатели - има сериозно намаление на външния дълг, стабилен ръст на икономиката. Бас ловя че САЩ при Тръмп ще запишат икономически бум :)

 • 3
  gosho61 avatar :-|
  гошо

  тоя аФтор какви закони очаква от Тръмп и от които и да е щатски президент То и по време на средновековието краля не му е било туко така закони да прави самостоятено

 • 4
  dow_jones avatar :-|
  dow_jones

  Капитал и по-малкото братче Дневник яко се излагат в последно време и въпросната статия е поредния пример. Жалко е за вас. Жалко е и, че карате анализаторите си да не пишат товя, което виждат, а да са с идеологически уклон. Едно време бяхте наистина обективна медия, но от известно време насам завивате яко наляво и само невежеството на голяма част от публиката ви спасява от позора, който заслужавате. Благодаря, отдавна не спрях да се абонирате за вас и да ви чета редовно. Очаквайте и други да го направят.

 • 5
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Ако можеше нашите депутати да не пишат закони, а само да се джафкат по микрофона и да спорят най кой-партията му е по-добра - би било чудесно.

  Но да отменят вече гласувани закони (без да напишат поне два нови) не смея и да си мечтая, нещо толкова хубаво просто не е възможно в нашата вселена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK