Адът Йемен

Вече официално най-голямата хуманитарна криза в света е придружена и от най-голямата епидемия от холера

Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението    ©  Reuters
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението
Гражданската война в Йемен унищожава водната инфраструктура в страната и ограничава достъпа до питейна вода на населението    ©  Reuters

"Дори войните имат правила, които трябва да се спазват", обяви хуманитарният координатор на ООН в Йемен Джейми Макголдрик, след като миналия петък бомбена атака уби 12 души, сред които и деца. Макголдрик обвини враждуващите сили в йеменския конфликт в "незачитане на принципа на разделение между цивилни и воюващи" след поредния атентат в провинция Саада.

Хуманитарният координатор на ООН също заяви, че в Йемен съществува пълно "пренебрежение" към човешкия живот. От началото на годината над 200 деца са сред жертвите на този конфликт, който не получава почти никакво медийно внимание напоследък.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Когато една немного позната история умишлено се разказва от средата, има голяма вероятност публиката да си направи заложените грешни изводи.
  Историята на йеменската гражданска война не започва с изгонения президент Хади, нито със саудитско-американската намеса. А местната Ал Кайда и клонът на ИД - както навсякъде по света - и тук са поддържани от Саудитска Арабия.

  До 90-те години Йемен е разделен на две държави – Йеменска арабска република (Северен Йемен) с преобладаващо шиитско население и ориентирана към СА и САЩ, и Народно-демократична република Йемен (Южен Йемен), преобладаващо сунитска и ориентирана към Москва и соцлагера. След разпада на СССР Западът завладява геополитическото му наследство и през 1994 г. Йемен се обединява. Начело застава президентът Але Абдала Салех. Управлението му продължава до инициираната от американците "арабска пролет" през 2011 г., когато е свален от власт. Гражданската война се изостря и през март 2015 г. от разбунтувалите се хусити е изпъден и поставеният от саудитите за президент Абд Раби Мансур Хади.
  Той бяга в СА и започва да призовава САЩ и саудитите да навлязат в Йемен. Зад хуситите застава, както се очаква, Иран. Хуситите са военно крило на шиитската секта на зейдитите, които населяват севера на Йемен и са около една трета от 25-милионното население на страната.
  Хуситите бързо вземат страната под свой контрол, връщат президента Салех и излизат на брега на пролива Баб ал Мандаб и на границата на източната провинция на СА, която е населена предимно с шиити и където се добива преобладаваща част от саудитския нефт. Така подкрепяното от Иран движение излиза на мегастратегически важния бряг на Червено море.
  Това е отчетено като сериозна заплаха за Израел и неговите подводници, минаващи по този маршрут към Персийския залив и странната на пръв поглед симбиоза между Тел Авив и Ер Риад довежда до откритата военна агресия на водения от СА алианс срещу Йемен "по молба" на избягалия президент Хади.

  Въпреки колосалния си военен бюджет, СА е нищожна военна сила, за да се конфронтира с Иран, затова САЩ скоростно заявиха, че войната в Йемен е и "тяхна война".

  Гражданската война, в която затъва Йемен, се превръща в епизод от повсеместното прокси противостоене между Иран и СА. Но като катализатор на конфликта на мястото на Русия, която отдавна няма реални възможности за въздействие върху Африканския рог, все по-сериозно започва да се усеща присъствието на Китай. Военноморската му база в Джибути е първият намек, че Пекин има интереси в умиротворяването на района, което е точно обратното на интересите на САЩ.
  И като се има пред вид твърдата и категорична намеса на Китай в севернокорейско-американския (вербален) конфликт, която е на път да постави страните по местата им, май Поднебесната ще поеме ролята на миротворец...

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "D-r D":

  О, тук става дума за отчайващо нещастие, а Вие се упражнявате в политология! Какво значение има началото на историята, важно е какво може да се направи за тези страдащи и умиращи хора.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Да, наистина става въпрос за отчайващо нещастие.
  Подобно на отчайващите нещастия, сполетели народите в Либия, в Афганистан, в Ирак, в Сирия, в Еритрея, в Палестина...
  Улавяте ли повтарящият се момент?
 • 4
  wix09528776 avatar :-|
  wix09528776

  Където се намесят САЩ и партньорите им от Персийския залив, винаги настава ад.

 • 5
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810

  До коментар [#1] от " D-r D ": Благодаря!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "ebv27510810":

  Познаването на фактите препятства грешните заключения.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход