Алтернативната американска политика

Reuters

Алтернативната американска политика

Симптомът Шарлотсвил, или кои са радикалните леви и десни и защо са опасни

Йоан Запрянов
9977 прочитания

Reuters

© Reuters


"И от двете страни има ужасни хора и нормални хора." Заради тези думи след сблъсъците в Шарлотсвил, приети като легитимиране на неонацизма в САЩ, президентът Доналд Тръмп беше тежко критикуван. Но е факт, че с етикета "алтернативното дясно" (алт-райт) се обозначават редица групи, част от които нямат много общо помежду си. При "алтернативното ляво" ("Антифа"), излязло на контрапротеста в Шарлотсвил, има доста по-ясна организация и определеност на движението.

Събитията в Шарлотсвил, довели до загубата на човешки живот и до сътресения във Вашингтон, са симптом на радикализацията на лагерите в американската политика. И дори когато емоциите позатихнат, напрежението между двете движения, сблъскали се там, няма да изчезне.

От защитници на Запада до неонацизъм

Съществуват две основни определения за алт-райт. По-широкото, дадено от журналиста, писател и провокатор Майло Янопулос пред CNBC, звучи така: "Смятам, че не става дума за бял национализъм, а за върховенство на западните ценности. Алт-райт се интересува от либерални ценности, капитализъм, демократични ценности, свобода, равенство."

Янопулос отрича да има нещо общо с движението, макар медиите да го свързват основно с него и с бившия му работодател Стивън Банън – вече бившия главен стратег на Доналд Тръмп. Банън е бивш изпълнителен директор на медиата Breitbart, която е обвинявана за разпространението на идеологията на алт-райт. В нея не звучи да има нещо лошо – либерални ценности, капитализъм, свобода и равенство. Определението на Янопулос обаче е коренно различно от това, давано от други хора, които действително се определят като част от движението.

В действителност алт-райт се свързва повече с неонацизъм, като дефиницията, която се дава от Джаред Тейлър, издател на списание American Renaissance, е следната: "Като дългогодишен член на алт-райт движението ето как го виждам аз: ние сме широко дисидентско движение, което включва в себе си много сайтове, организации и гледни точки. Някои членове имат различни гледни точки относно сексуалността, свободния пазар, формите на правителство и външната политика. Всички обаче са съгласни за едно: равенството е опасен мит. Алтернативното дясно е обединено в това да отрече сегашната догма, че всички раси са равни. Расите са различни – в средните нива на интелигентност, в различните общества, които те строят. Няма причина да смятаме, че друга раса освен бялата може да запази западната цивилизация."

Двете описания силно се разминават и точно оттук идва проблемът. Медии като Reuters отказват да използват етикета "алт-райт" в публикациите си, освен ако не е крайно наложително. Причината е ясна - дефинициите за групата са толкова различни, че тя в крайна сметка трудно може въобще да бъде определена. Определението на Янопулос за либерални ценности и равенство по никакъв начин не може да бъде вписано в определението на Тейлър, нито в това на Ричард Спенсър, който смята, че алт-райт може да бъде събран в две думи – "бяла идентичност". В повечето случаи, когато в медиите става дума за "алт-райт", се говори именно за расистките движения, които използват този етикет.

Преносителят интернет

Движението алт-райт се свързва също и с масивно интернет присъствие. Тук обаче отново става дума за коренно различни като поведение групи, които се слагат под общ знаменател. В ъгъла на неонацизма стоят освен списания като American Renaissance сайтове като Daily Stormer и открити привърженици на "Ку-клукс-клан". В тях се разпространява основно расистка пропаганда.

От другата страна са страници, основно във Facebook и Reddit, с много по-меко съдържание и по-голяма хумористична насоченост. Повечето от тях като God Emperor Trump и The Kids Are Alt Right рядко дискутират сериозно политика – вместо това предпочитат да пускат т.нар. миймове – хумористични снимки с послание и текст. Целият този нюанс – понякога направо контраст – се губи при използването на общия етикет "алт-райт".


От другата страна – "Антифа"

Крайнолявото движение "Антифа" е по-лесно за разглеждане и дефиниране. В него влизат либерални формирования, поддръжници на социализма и комунизма, както и вече известни организации като Black Lives Matter. Зададената цел на движението е да се "бори с всякаква омраза като расизъм, сексизъм, хомофобия, ислямофобия, ксенофобия и други". Групата също така се обявява и против капитализма, неравенството и в полза на анархията. Определението бе потвърдено и от анонимен член на "Антифа" пред сп. Time. За разлика от алт-райт движението "Антифа" си има дори собствена брандировка и лого – две знамена в червено и черно.

Движението Антифа е силно критикувано заради начините си на действие. Майкъл Казвини от Daily Wire пише: "Антифа" използва фашистки методи, за да изпълни целите си. "Антифа" е толкова антифашизъм, колкото Сталин е борец за свобода. Въпреки че се наричат антифашисти, членовете на "Антифа" редовно използват фашистки тактики, за да се справят с политическите си противници – те станаха известни първоначално с недопускането на лекция на Майло Янопулос в университета "Бъркли", където предизвикаха бунтове и палиха частна собственост. Преди това "Антифа" запалиха магазини в Портланд и Оукланд, защото Доналд Тръмп спечели изборите. В дните след това, те чупиха стъкла на магазини, спираха обществения транспорт, атакуваха полицията. На практика те поеха контрола над центровете на големи градове в САЩ."

Щетите от ноември месец насам възлизат на милиони долари, което накара Министерството на вътрешната сигурност в САЩ да обяви групата за "вътрешен тероризъм", макар това да не доведе до никакви практически последствия.

Най-големият проблем с "Антифа" е друг – самоопределилата се като крайнолява група няма проблем да използва насилие, стига то да е насочено срещу фашисти. Кой е фашист обаче се определя от самите тях. В повечето случаи традиционната дефиниция за фашизъм отстъпва място на по-различна, оправдаваща насилието дори към всички, които използват политически некоректен език или "език на омразата" – отново с вариращи критерии. "В името на борбата за идеалите си и спиране на "словото на омразата" някои "Антифа" протестиращи използват насилствени тактики и вандалщина", пише Time.

"Антифа" не действат само в САЩ. Те станаха известни и при срещата на Г-20 в Хамбург, когато бяха организирани огромни протести срещу глобализацията и капитализма, при които отново имаше безредици и погроми.

Новата радикална реалност

Трагедията в Шарлотсвил даде публичност и на двете групи – неонацистките формации, които използват етикета "алт-райт", както и на "Антифа". И така разкри един тревожен феномен - в Америка се заражда алтернативна политика, която е в далеч по-големи крайности, отколкото официалната политика на Демократическата или Републиканската партия. И двете страни са водени от основно млади лица, и двете страни нямат интерес в запазването на текущия ред или закона.

Радикализирането на групите не е единствено по вина нито на Доналд Тръмп, нито на Барак Обама, нито пък на Джордж Буш или когото и да било преди това. Редица изследвания в последното десетилетие показват, че американското общество е по-поляризирано политически отколкото когато и да било след Гражданската война. Последното подобно проучване е на Pew от 2017 г. Това разделение става все по-видимо, а излизането на крайнолеви и крайнодесни формации от сенките може да се окаже само предвестник на още по-големи и тревожни процеси, на които Шарлотсвил е само симптом.

"И от двете страни има ужасни хора и нормални хора." Заради тези думи след сблъсъците в Шарлотсвил, приети като легитимиране на неонацизма в САЩ, президентът Доналд Тръмп беше тежко критикуван. Но е факт, че с етикета "алтернативното дясно" (алт-райт) се обозначават редица групи, част от които нямат много общо помежду си. При "алтернативното ляво" ("Антифа"), излязло на контрапротеста в Шарлотсвил, има доста по-ясна организация и определеност на движението.

Събитията в Шарлотсвил, довели до загубата на човешки живот и до сътресения във Вашингтон, са симптом на радикализацията на лагерите в американската политика. И дори когато емоциите позатихнат, напрежението между двете движения, сблъскали се там, няма да изчезне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  hyk12367130 avatar :-|
  hyk12367130

  Нима това е анализ, който не поддържа сляпо едната или другата страна?
  Браво!

  Повечето новинарски сайтове ясно дават да се разбере, кой е хубав и кой е лош, включително Капитал преди няколко дни.

  С този анализ се оправят нещата.

 • 2
  mkf32363974 avatar :-|
  mkf32363974

  Добър анализ

 • 3
  trotter avatar :-|
  globetrotter

  Изречението "При "алтернативното ляво" ("Антифа"), излязло на контрапротеста в Шарлотсвил, има доста по-ясна организация и определеност на движението." не е вярно.

  Съставената от КОМУНИСТИ и АНАРХИСТИ КРАЙНО-ЛЯВА организация Антифа е част от т.нар. алт-лефт, което включва и умерени леви либерали, крайни third wave феминисти, културни марксисти, BLM, както и всякакви нетни реципиенти на социални помощи.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "mkf32363974":

  Това не е никакъв анализ.
  Младото момче е направило опит за твърде произволно обобщение и етикиране: тези са неонацисти, а онези – анархокомунисти. Всяко обобщаване носи риск, но това се научава явно по-късно...

  В анализ се дават отговори на въпроси за причините, за тенденденциите, за целите, за движещите сили и т.н. Къде видяхте тези отговори тук?

  Ще ви предложа моето виждане.
  Неоконите още са в ступор от абсурднната си загуба и в последните седмици направиха и невъзможното, за да превъзбудят американското общество до краен предел. Целта на т.н. мрежова война е човешкият разум. Когато заразиш достатъчно голямо количество мозъци с фанатични тези, ти блокираш разумното и можеш да насочваш действията им в каквато посока искаш. Мрежовите войни постигат подчиняването на вражеската воля без материални загуби и сновата на по почти безкръвен път, защото може да се наложи да се застрелят/прегазят двама-трима, за да се вдигне градуса на напрежение.
  Психилозите твърдят, че вслушването в разумните аргументи на опонента е възможно докато емоционалността на ситуацията не надхвърли определен градус. Когато се стигне до там, разумът гуми силата си и започват да властват лозунгите. Великият Карл Гюстав Юнг назовава това състояние „колективна лудост, която се разраства до психическа епидемия“
  Познанията по психология и психиатрия са в основата на модела за „цветните“ революции.
  Е, неоконите смятат да си направят такава у дома. • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Расизмът ще го има, докато няма образование и правила за малцинствата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход