Bayer и Monsanto: Адът се отлага

ЕК стартира задълбочено разследване по сделката за сливане на двете компании

Опасенията са, че сливането между Bayer и Monsanto ще доведе до монопол на пазара на храни
Опасенията са, че сливането между Bayer и Monsanto ще доведе до монопол на пазара на храни    ©  Reuters
Опасенията са, че сливането между Bayer и Monsanto ще доведе до монопол на пазара на храни
Опасенията са, че сливането между Bayer и Monsanto ще доведе до монопол на пазара на храни    ©  Reuters

Темата накратко

- Желанието на Monsanto и Bayer за сливане удари на камък, след като ЕК отложи даването на разрешение

- Потенциалната консолидация предизвика остра обществена реакция - над 722. хил души подписаха петиция срещу сливането

Какво е общото между Apple и Monsanto? И двете компании ги е страх от Маргрете Вестагер. След като поиска от Apple да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия и глоби Google с 2.7 млрд. долара, европейският комисар по конкуренцията ще се заеме по-сериозно и със сливането между двата гиганта на агрохимическата промишленост - Bayer и Monsanto. На 22 август, след месеци на разглеждане на сделката между двете компании, Вестагер реши, че има нужда от повече информация и време, преди да я одобри.

"Трябва да подсигурим ефективна конкуренция в тези пазари с идеята фермерите да имат избор и да могат да купуват на конкурентни цени. Същевременно трябва да запазим среда, в която компаниите ще могат да иновират и да инвестират в подобрения", заяви европейският комисар. Новият срок за вземане на окончателно решение е 8 януари 2018 г.

Думите на Вестагер предизвикаха въздишка на облекчение сред милиони хора, които в различни подписки определиха сделката като "Сливане от Ада". Опасенията са от ефекта, който би имало върху земеделското производство обединението на две от компаниите с най-силно влияние върху хранителния сектор.

Властелинът на семената и химикалите

Браншът на производителите на агрохимия претърпя няколко такива сливания в последните две години. Dow Chemicals и DuPont официално ще станат DowDuPont от 31 август тази година, а ChemChina почти приключи с придобиването на Syngenta. Това прави регулаторите много внимателни към сделката между Bayer и Monsanto. Тя беше обявена през септември миналата година и включва изкупуване от страна на Bayer на цена от 128 долара на акция, или 66 млрд. долара крайна цена. САЩ още не са се произнесли окончателно по сливането, както и няколко други национални агенции, но решението на ЕК е сред тези с най-голяма тежест заради факта, че става дума за най-големия пазар в света.

Една от най-големите петиции срещу сливането е на глобалната нестопанска организация на потребителите SumOfUs. Под слогана "Не създавайте токсична мегакорпорация" ден преди произнасянето на ЕК се бяха подписали близо 722 хил. души. Пред "Капитал" директорът на кампанията Лиз Макдауъл обясни, че причината за съпротивата им е състоянието на хранителния пазар. "Вече едва шест компании контролират огромна част от предлагането на храни в световен мащаб", казва Макдауъл. "Ако Monsanto и Bayer се слеят, тази вече опасна монополизация на хранителните системи само ще се засили, имайки предвид, че новият конгломерат ще е най-големият производител на семена и пестициди."

SumOfUs, която има представители в САЩ и Европа, работи едновременно и на двата фронта. След силна лобистка дейност и срещи с различни регулатори в САЩ 19 сенатори са се обявили против сливането на компаниите. В допълнение е поръчана и Бяла книга, която да разследва рисковете на обединението.

Онагледено с числа, сливането на двата играча означава контрол над 80% от производството на царевица в САЩ, 90% от това на соя и 70% - на памук, твърдя SumOfUs. Според тях това ще означава по-високи цени за крайния потребител и спад на конкурентоспособността на фермерите.

Но възможността за монопол на пазара не е единственият страх на активистите от организацията. Според Макдауъл, ако болест засегне семената на Bayer - Monsanto, това ще доведе до неминуема катастрофа за глобалната хранителна система. Bayer, както припомни и самата комисия, е един от много малкото конкуренти на Monsanto в предлагането на неселективен хербицид, който не е основан на считания за опасен глифосфат (виж карето).

Забавено, но не отменено

Германската компания, която иска да изкупи американската, обяви, че ще продължи да си сътрудничи с комисията. Bayer са толкова убедени в крайния успех, че в споразумението с Monsanto има заложено обезщетение от 2 млрд. долара в случай на провал пред регулаторите. "Капитал" се свърза с Bayer, като оттам поясниха, че "компанията се гордее с ценностите си като прозрачност, устойчивост и социална отговорност и ще продължи силно да се ангажира с тях и занапред".

Основен мотив за сливането, казват от германския гигант, е нарастването с 3 млрд. души на световното население в следващите 30 години, което означава, "че имаме нужда от глобална промяна в земеделието и по-холистичен подход към иновациите и устойчивостта, за да произвеждаме нужната храна, без да компрометираме ограничените си ресурси". Bayer обясниха също, че в края на юли са изпратили на ЕК допълнителни ангажименти.

Говорителят на ЕК по въпросите на конкуренцията Рикардо Кардосо очаквано запази неутралитет преди изказването на Вестагер и отговори уклончиво на зададените от "Капитал" въпроси. Самата Вестагер обаче отговори директно на петициите до нея и каза, че може да спре сделката само ако нарушава законите за конкуренцията. "Другите ви притеснения са отправени към други мои колеги и към националните власти, които отговарят за европейските и националните правила за сигурност на храните, защита на потребителите и околната среда", заяви комисарят в изказване, цитирано от Politico.

Кои са Bayer и Monsanto

С 20 хил. служители, предприятия в 69 страни и печалба от над 13 млрд. долара за 2016 г. Monsanto се нарежда сред най-големите биотехнологични компании в световен мащаб. Най-известният продукт на компанията е тоталният хербицид RoundUp, използван за борба с плевели и насекоми. Създадените от Monsanto растения обаче са устойчиви на химикала, като по този начин компанията си осигурява пълен контрол над веригата, предлагайки по-скъп, но ефективен продукт. От няколко години насам Monsanto води дела по обвинения, че RoundUp е канцерогенен и глифосфатът в него причинява сериозни заболявания.

Основана преди 154 години, в момента Bayer AG разполага с над 115 хил. работници в цял свят. Компанията с оперативна дейност в химико-фармацевтичната индустрия е трета по големина сред публичните в Германия и член на индекса на "сините чипове" DAX. За първото полугодие на 2017 г. печалбата на Bayer се е увеличила със 7% до 25.44 млрд. евро. През 2016 г. Bayer обяви, че започва процедура по закупуване на Monsanto в сделка на стойност 66 млрд. долара.