Напрежението между Германия и Турция доведе до повече бежанци в Гърция

Местните власти гледат с притеснение на увеличението, тъй като то може да е сигнал за разпадане на неформалната договорка между Брюксел и Анкара

По време на бежанската криза от 2015-2016 г., хиляди се удавиха в опит да пресекат Егейско море по пътя за Европа
По време на бежанската криза от 2015-2016 г., хиляди се удавиха в опит да пресекат Егейско море по пътя за Европа    ©  Reuters
По време на бежанската криза от 2015-2016 г., хиляди се удавиха в опит да пресекат Егейско море по пътя за Европа
По време на бежанската криза от 2015-2016 г., хиляди се удавиха в опит да пресекат Егейско море по пътя за Европа    ©  Reuters
Въпреки на практика блокирания механизъм за връщане на пристигащите в Гърция мигранти сделката значително намали броя на пристигащите бежанци от десетки хиляди на месец до стотици.

В последните шест дни 1196 души са пристигнали на бреговете на гръцките острови от Турция, съобщава гръцкото министерство на миграцията. Това означава, че в дните от 18 до 23 август са пристигнали толкова търсещи убежище, колкото и за първите 18 дни от месеца - значително увеличение на мигрантския поток спрямо последната година и половина, в която беше в сила т.нар. сделка между Турция и Европейския съюз (ЕС) за ограничаването му. Местните власти гледат с притеснение на увеличението, тъй като то може да е сигнал за разпадане на неформалната договорка между Брюксел и Анкара.

Откоси между турски и германски политици

Причините за това могат да се търсят в прогресивно разпадащите се политически отношения между Германия и Турция през последната година, откакто турските власти започнаха политика на масови репресии срещу военни, полицаи, преподаватели, журналисти и интелектуалци под предлога, че се борят срещу "гюленизма" в страната. Движението на изгнаника Фетхуллах Гюлен бе обвинено, че е организирало опита за преврат от юли 2016 г. в страната.

Оттогава политици от Германия и Турция влязоха в своеобразна война на думи, която ескалира миналата седмица с изказване на турския президент Реджеп Ердоган срещу двете най-големи германски партии (Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц). Той заяви пред свои привърженици миналия петък, че двете формации са "врагове на Турция", и призова гражданите на Германия от турски произход (които наброяват над 1.2 млн. души) да не гласуват на тях в предстоящите тази есен избори.

Ангела Меркел отвърна на огъня, като заяви, че "няма да позволи никой, дори президентът Ердоган, да се меси в правото на избори на който и да е гражданин на Германия". Германският канцлер по-късно обвини Ердоган, че злоупотребява с международната полицейска агенция Интерпол, като я кара да издирва негови политически опоненти. Тя също отрече към момента да е възможно преразглеждане на митническото споразумение между ЕС и Германия, каквото турската страна отдавна иска.

Подобна беше реакцията и на външния министър на Германия Зигмар Габриел от Социалдемократическата партия, но тя доведе до нов залп от страна на Ердоган. "Неговото поведение няма граници. Кой си ти да говориш на президента на Турция", заяви турският президент по адрес на Габриел.

Краят на една неработеща сделка?

Влошаването на отношенията между Берлин и Анкара в комбинация с потенциалното увеличение на търсещите убежище в посока гръцките острови притеснява Атина. През 2015 и 2016 г. през страната преминаха рекорден брой мигранти на път от Турция за Западна Европа. Хиляди се удавиха в Егейско море, а някои от островите се превърнаха в постоянни бежански центрове. Все още на тях остават над 14 хил. души, които нарочно не се изпращат към континентална Гърция, защото според споразумението с Турция повечето от тях, които не идват от Сирия или Ирак, трябва да бъдат връщани обратно.

Заради забавяне и административни пречки от страна на гръцките миграционни власти и оттегляне на турските им колеги заради преврата, само няколкостотин души, за които се счита, че нямат право на убежище в Европа, са били върнати на Анкара. Въпреки на практика блокирания механизъм за връщане на пристигащите в Гърция сделката значително намали броя на бежанците от десетки хиляди на месец до стотици.