Russland über alles

Меркел остава. Твърдата линия спрямо Москва - също

Russland über alles

Въпреки предупрежденията за руска намеса в изборите в Германия такава е малко вероятна и едва ли ще има ефект върху резултата

Светломира Гюрова
9905 прочитания

Меркел остава. Твърдата линия спрямо Москва - също

© Reuters


Русия присъства основно като въпросителна как ще гласуват близо трите милиона руснаци в страната и дали следващото правителство в Берлин ще промени линията спрямо Москва.

Меркел отново ще бъде канцлер и дори това да не се харесва на Москва, едва ли някой в Кремъл може да попречи да се случи. Политиката й към Русия също ще остане.

Най-близкото нещо до руска намеса в германските избори до момента е новината за предстоящото назначение на бившия канцлер Герхард Шрьодер в борда на директорите на "Роснефт". По-малко от месец преди парламентарния вот на 24 септември всичко изглежда тихо и спокойно въпреки множеството предупреждения от германското вътрешно министерство и разузнаването за очаквани кибератаки и външни опити за влияние върху кампанията.

След като руски хакери се намесиха в изборите в САЩ и Франция (макар президентът Владимир Путин да отрича участие на Кремъл), очакването е, че Германия е следващата логична цел. Проникването преди повече от година в сървърите на германския парламент от руски хакери и кражбата на голямо количество данни предполага, че те могат да бъдат изсипани под формата на компромати в оставащите седмици преди вота. Още повече че канцлерът Ангела Меркел е в основата на изненадващото европейско единство срещу действията на Русия в Украйна и е лидерът, когото Путин не успява да надхитри или сплаши.

За момента обаче единствената интрига в приспивно скучната кампания е кого Меркел ще избере за партньор в четвъртия си мандат. И Русия присъства основно като въпросителна как ще гласуват близо трите милиона руснаци в страната и дали следващата управляваща коалиция в Берлин ще промени линията спрямо Москва.

Лиза, пропаганда и още нещо

Дълго време сякаш невидима, голямата диаспора германци от руски произход концентрира внимание заради мобилизацията си миналия януари покрай случая "Лиза". Фалшивата новина с руски адрес за отвлечено и изнасилено от имигранти момиче стресна Германия, че не е имунизирана срещу информационни атаки. "Тези близо три милиона руски говорещи в Германия, мнозинството от които са етнически германци от бившия СССР, са особено уязвими към руска пропаганда. Близо 40% от тях ползват предимно рускоезични медии и им вярват повече, отколкото на германските. Освен това мнозинството от руски говорещите има подчертано негативно отношение към бежанците и силно критикува Меркел за имигрантската й политика. Тази комбинация прави германците с руски произход перфектна мишена за манипулации от Кремъл", казва пред "Капитал" Йорг Форбрих от German Marshall Fund.

Руската общност е интересна и за партиите, борещи се за гласове. По традиция тя гласува за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, но недоволството от бежанската политика и целенасочената кампания на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да променят това. "Руснаците са много по-консервативни от мигрантите гласоподаватели, които по принцип дават вота си за левицата. Турската общност например е по-типична в това отношение и по традиция гласува за Германската социалдемократическа партия (ГСДП)", обяснява пред "Капитал" проф. д-р Ахим Гьорес, преподавател по емпирична политология от Университета в Дуисбург-Есен. Той посочва две причини за консервативните предпочитания на руската общност - силното й придържане към християнските ценности и чувството на благодарност към ХДС и канцлера Хелмут Кол, които са на власт по време на мигрантската вълна от бившия СССР към Германия.

Сега обаче активната кампания на АзГ сред руската общност може да даде резултати. Популистката и ксенофобска партия бе първата, която преведе програмата и агитационните си материали на руски и изгражда офлайн и онлайн мрежа за достигане до руската диаспора. В последните дни партията на Меркел започна да прави същото. "ХДС се опитва да върне позициите си, защото се притеснява, че заради АзГ губи почва сред руската общност", казва проф. Гьорес. Неговата прогноза е, че вероятно около 20% от германците с руски произход ще гласуват за АзГ. Което няма как да се отрази на цялостния изход от изборите, които не се очертават като силно оспорвани за двете големи партии предвид голямата преднина от 15% на ХДС пред ГСДП, но може да разбърка играта за малките и да вдигне резултата на АзГ.

Врагът с руски билет

Очакваното назначение на Герхард Шрьодер в контролирания от Кремъл петролен гигант "Роснефт" (според "Интерфакс" бившият канцлер не само ще влезе в съвета на директорите на компанията, но и ще го оглави) никак не помага на кандидата на социалдемократите Мартин Шулц да стопи разликата с Меркел. "Това е сериозен пасив за ГСДП и прави и без това неуспешната им кампания още по-трудна", отбелязва Йорг Форбрих.

Така изглежда почти сигурно, че Меркел отново ще бъде канцлер и дори това да не се харесва на Москва, едва ли някой в Кремъл може да попречи да се случи. Но може да направи живота й по-труден. "Германия и Меркел лично са доста голям дразнител за Москва. С тези избори Кремъл със сигурност вижда възможност за промяна. Русия може и да няма предпочитан кандидат, а и помагането за избирането му така или иначе би било трудно в многопартийна система като германската. Но Кремъл може да използва своите инструменти - кибератаки, дезинформация, политически съюзи с крайни партии и т.н., за да дискредитира Меркел, да намали резултата й и да усложни правенето на коалиция за следващото правителство", смята анализаторът от German Marshall Fund. Според него отвъд изборите Русия използва политическото и медийното си влияние, за да отчужди Германия от партньорите й в ЕС, особено в Централна Европа. "Целта е отслабване на Германия и политическата роля, която тя играе спрямо Русия", казва Форбрих.

До момента единственото отклонение от твърдата линия на Берлин към Русия е подкрепата за газопровода "Северен поток 2", на който се противопоставят Полша и прибалтийските републики, тъй като застрашава енергийната им сигурност и засилва ролята на "Газпром" като водещ доставчик на газ за Европа. Последният рунд американски санкции срещу Русия, които удрят и по "Северен поток 2", доведе до размяна на остри реплики между Берлин и Вашингтон.

Сега сигналите от потенциалните коалиционни партньори на Меркел от Партията на свободните демократи (ПСД) дават храна на теориите, че следващото правителство в Берлин може да омекне към Москва. Лидерът на ПСД Кристиан Линднер например наруши едно табу, като заяви наскоро, че анексирането на Крим от Русия трябва да бъде прието като "постоянно условно споразумение", за да може да се върви напред в други сфери в отношенията с Русия. Предвид евентуалната роля на Линднер след изборите, правителството на Меркел се почувства длъжно да излезе с официално изявление, че позицията на Германия по Крим не се е променила.

"Меркел ще гарантира приемствеността на германската политика към Русия, която за нея е принципен въпрос. И тази позиция беше засилена от приетия от американския Конгрес законопроект, който на практика прави санкциите срещу Русия постоянни и изисква всяка промяна в тази линия да бъде консултирана с европейските партньори. Тази комбинация означава, че е много вероятно санкциите срещу Русия да останат в обозримото бъдеще, независимо от мърморенето в някои европейски столици или сред германските партии, дори ако те са част от управляващата коалиция", смята Йорг Форбрих. И дори ако бивш германски канцлер продължава да прави шеметна кариера в двора на Путин.

Русия присъства основно като въпросителна как ще гласуват близо трите милиона руснаци в страната и дали следващото правителство в Берлин ще промени линията спрямо Москва.

Меркел отново ще бъде канцлер и дори това да не се харесва на Москва, едва ли някой в Кремъл може да попречи да се случи. Политиката й към Русия също ще остане.

Най-близкото нещо до руска намеса в германските избори до момента е новината за предстоящото назначение на бившия канцлер Герхард Шрьодер в борда на директорите на "Роснефт". По-малко от месец преди парламентарния вот на 24 септември всичко изглежда тихо и спокойно въпреки множеството предупреждения от германското вътрешно министерство и разузнаването за очаквани кибератаки и външни опити за влияние върху кампанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не обичам да чета Светломира Гюрова.

  Едно, защото след като коментирам и нейни текстове ми спират достъпа до форума, и второ, защото дамата не познава основни, известни още от Йозеф Гьобелс, принципи на успешната пропаганда.

  За да е действена, пропагандата не трябва да оставя у реципиента ни най-малко съмнение в истинността си. Още по-малко да той да си задава въпроси. А четенето на текста на г-жа Гюрова прави точно това: посява съмнения в стъкмените й нелогични изводи.

  Авторката започва и завършва с назначението на бившия канцлер Герхард Шрьодер в Роснефт, обвинявайки го едва ли не за национален предател и за причина за провала на ГСДП на предстоящите парламентарни избори в Германия. И лаиците са наясно, че азбучните причини за потенциалната загуба на социалдемократите е слабият и непопулярен в Германия кандидат Мартин Шулц и обезличаването на партията по време на досегашното й коалиционно управление с блока ХДС/ХСС. Председателят й Зигмар Габриел е най-комичният германски външен министър от времето на фон Бисмарк насам. Какъв Шрьодер, какъв Вили Брандт, какви 5 лв?! Немската социалдемокрация я уби не Путин, а самите социалдемократи! Обратното твърдение е тъпо.

  Разпространена практика е висши политически чиновници след приключване на кариерата им да отиват на хранилка в корпорации. Бившият вице на Джордж Буш-младши Дик Чейни, след мандата стана вицепрезидент на корпорацията Хълибъртън. Бившият началник на НАТО и върховен представител на ЕС Хавиер Солана е вицепрезидент на европейския клон на огромната американска инвестиционна банка Голдмън Сакс. Бившата ни национална гордост в Брюксел Кристалина Георгиева след „успеха“ й в аферата ООН отиде 38-ми вицепрезидент на Световната банка.
  Тези тримата в чий двор правят шеметна кариера, според артистичния ви изказ, г-жо Гюрова?

  Няма лошо да имаш предварително написана теза, но в случая се е получил мармалад от фобии.

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#1] от " D-r D ": Обаче само Шрьодер и да речем Гоце и гоцеподобни са на руска хранилка, което навежда на някакви изводи.

 • 3
  onufrii avatar :-P
  onufrii

  До коментар [#1] от "D-r D":

  А аз обичам да чета Светломира Гюрова. Обичам и мистър бийн и Бени Хил и Чарли Чаплин,,въпреки че в нея име нещо Оруелско-новговоро и е на сравнително добро ниво,но в нея има и нещо първосигнално комично,като в изброените комици

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "fio41315648":

  Вашето съждение - за жалост - показва, че и за най-дървената пропаганда като тази горе има благодатна публика.

  Авторката с повод и без повод, следвайки Гьобелсовия постулат, че една лъжа повторена 1000 пъти става истина, пъха руската тема навсякъде. Имам чувството, че ако Светломира водеше кулинарната рубрика, сигурно щеше да ни втръсне от пелмени, квас и блини...

  Какво се запомня от този пропаганден мармалад?
  - че Шрьодер работи за Роснефт;
  - че в Германия живеят 3 млн. рускоговорящи, които ще обърнат изборите по команда на Кремъл;
  - че руски хакери са избрали Тръмп;
  - че Раша тъдей и Спутник фабрикуват 24/7 фейк нюз, за да плашат немците;
  - че Путин си готви подводница за бъдещото германско правителство;
  - че Шрьодер още продължава да работи за Роснефт.

  Трябва да припомня, че успехите на Гобелсовата пропаганда са се дължали и на това, че по негово време единствените средства за информация са били вестниците и радиото, които са били под контрола на нацитата.
  Авторката пропуска съществения факт, че днес информация се лее отвсякъде и нейните ретро подходи са тъжна реплика от времето на Райха...

  Ето затова избягвам да чета Светломира Гюрова - от друго време е.

 • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  "Въпреки предупрежденията...руска намеса в изборите е малко вероятна". Ами като е така защо се пише тогава? И изригване на вулкан на Витоша е също толкова малко вероятно, но никой не се сеща да пълни вестниците с тая "новина". Тук се копае на подсъзнателно ниво , като читателят се дави в потопа на руската заплаха. Никой не се занимава да я доказва с факти, просто се повтаря безспир като мантра. И вярно Гюрова го прави много нескопосано. А Шрьодер трябва е гений, ако хрумването да се продадат 20 на сто от акциите на Роснефт на катарския консорциум е негово. Това развърза ръцете на руснаците за суапови сделки с газ от ЕС до Япония.

 • 6
  beky avatar :-P
  beky

  Не разбрах в чия подкрепа се намесва Кремъл: на Меркел или на Шулц? Защото, ако се водим по логиката на клишето, че е помогнал на Тръмп срещу Хилъри, то би трябвало да помпа неизбираемия Шулц. Пълна каша. Защо ли четох, след като видях кой е автор...

 • 7
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Абе каква твърда линия, па какво омекване, те купуват газ от тях бре! Капитал, като цяло ли сте тъпи, или само ти, Светле? Или ти я поръчаха тая статия, така, като за пред-заплата?

 • 8
  pepix avatar :-|
  PepiX

  Да не се е вдигнал курса на рублата случайно? Гледам троловете пак са на припек!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход