Меркел настоява за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Кандидатурата на Турция вероятно ще се обсъди на предстоящата среща на ЕС през октомври

Преди парлемантарните избори на 24 септември управляващата ХДС заема категорична позиция против приемането на Турция в ЕС.
Преди парлемантарните избори на 24 септември управляващата ХДС заема категорична позиция против приемането на Турция в ЕС.    ©  Reuters
Преди парлемантарните избори на 24 септември управляващата ХДС заема категорична позиция против приемането на Турция в ЕС.
Преди парлемантарните избори на 24 септември управляващата ХДС заема категорична позиция против приемането на Турция в ЕС.    ©  Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с европейските си партньори за възможността за прекратяване или окончателно приключване на преговорите за присъединяване на Турция, съобщава Reuters.

Позицията

Меркел, която обеща да обсъди идеята на среща на върха на Европейския съюз през октомври, вече загатна за намерението си по време на предизборния дебат с основния си съперник, социалдемократа Мартин Шулц. Тогава тя каза, че Турция не бива да става член на съюза.

Пред долната камара на германския парламент тя обясни, че "Турция много бързо се отдалечава от пътя на върховенството на закона" и че Берлин ще направи "всичко възможно", за да издейства освобождаване на германските граждани, задържани от властите в Анкара по обвинения за връзки с терористична дейност. Изявлението на Меркел доведе до поевтиняване на турската лира във вторник.

Германският канцлер смята, че е необходимо да се проведе дискусия с лидерите на ЕС, на която да се реши дали да се прекратят преговорите с Турция. Според нея това е процес, към който всички страни трябва да се отнесат "сериозно и внимателно".

На фона на замразените преговори за членство на Турция в съюза напрежението между Ангела Меркел и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган расте. Германия и Турция са в обтегнати дипломатически отношения след неуспешния опит за преврат и сваляне на Ердоган от власт. След това в Турция последваха арести на хиляди граждани по политически причини, а от Европейския съюз осъдиха агресивните действия на властите. През последната година Ердоган често наричаше Германия "расистка страна", като твърдеше, че Берлин не се е отрекъл от нацисткия период в историята си.

Преди изборите

След изявлението на германския канцлер турската лира е поевтиняла с 0.4% и достига до 3.4492 за долар. Оглавяваният от Меркел Християндемократичен съюз винаги се е противопоставял официално на членството на Турция в ЕС. По този повод Меркел заяви наскоро, че винаги се е стремяла да води преговори с правителството в Анкара, но на принципа, че споразуменията трябва да се спазват.

През април министърът на външните работи в Германия Зигмар Габриел изрази надежда, че Турция ще остане кандидат-член на икономическия съюз. С наближаването на парламентарните избори той смени позицията си. Подобна е и ситуацията с председателя на Социалдемократическата партия Мартин Шулц, припомня Deutsche Welle. Той беше един от застъпниците за приемането на Турция в ЕС, но след арестите на редица германски журналисти от турски произход загърби тези позиции. Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември, като предвижданията са партията на Меркел да спечели за четвърти пореден път.