Съдът на ЕС: Страните не могат да отказват да приемат бежанци

Първоначалната идея беше да бъдат преселени до 120 хил. души за две години, но досега реално в други държави са прехвърлени не повече от 25 хил.

Съдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария и Словакия на решението страните да приемат определен брой чужденци от други държави в ЕС, които вече са получили там статут на бежанци. Така към страните от Източна Европа най-висшата съдебна инстанция в ЕС отправя послание, че не могат да отхвърлят определените им от Европейската комисия квоти предимно за сирийци, които трябва да бъдат изведени от Гърция и Италия, за да се намали натискът над местните власти.

"Съдът отхвърля действията, предприети от Словакия и Унгария срещу механизма за задължително презаселване на търсещи убежище", се казва в решението. В текста се допълва, че исковете на Братислава и Будапеща се отхвърлят изцяло.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • + 3

  Арменското малцинство в България е пример за солидарност, толерантност и интеграция. Може ли някой да каже същото за турското в Германия? Или за мароканското във Франция?

  Арменските бежанци тогава сега са не просто български граждани по документи, а българи в най-истинския смисъл на думата, дори много от тях - защитници на българщината и българското.

  Не се годрея с John "българина" открил компютъра, а се гордея с нашето общество, толерантно и пример за съжителство на мохамедани и християни в симбиоза. Вие журналисти, имат моралната отговорност да насочите вниманието към подобни въпроси. Какво е то бежанец? Какво е то интеграция? Какво е то съжителство на християни и мохамедани и в какво се изразява то в Българи и в Германия.
  Защото български идиоти може да драскат свастики по улиците, но в България християни и мюсюлмани живеем ЗАЕДНО, за разлика от Германия, Франция и Белгия, където подобните живеят в "арабския" т.е. мюсюлмански квартал. Ние нямаме, подчертавам нямаме арабски квартал. Защо при повече мюсюлмани (% от населението) и липсата на мюсюлмански квартали слушаме някой, очевадно провален в интеграционните политики, като Германия, Белгия и Франция да ни обяснява за "солидарност", "интеграция" и разни други думички, които за западните общества са само това - думи, PR.

  Вина имаме и ние, поради ниското самочувствие, но вина носите и вие - журналистите, защото все още не съм видял статия за истинската интеграция, за примера с българи (християни и мюсюлмани) и арменци.
  Защото за Полша се говори като съвременния хитлер, но не се споменава за мюсюлманското общество там, татарското, което е уважавано в Полша от 600 години, което се е било рамо до рамо с християите поляци през годините, и което също така е пример за интеграция. Защото татарите са първо поляци, после татари/мюсюлмани. Може ли да се каже същото за турски и мароканските общества в Германия и Франция?

  Не казвам, че сме цвете за мирисане и безгрежни, и ние имаме проблеми - примерно с ромската общност. Но смея да твърдя и заставам зад думите си, че българина в последно време няма проблеми с ромите. "Българина" разбира и е наясно, че ромите са също толкова българи, колкото и той. Има проблеми с циганщината като манталитет, която далеч не е ексклузивна за ромската общност, а я има и в българската (християнска и мюсюлманска).
  Е разбира се - имаме и изключения, дето откровенно си "мразят циганите", но те са все по-малко, главно от low-life прослойката, също като американските rednecks от южна каролина и т.н.

  Нередност?
 • 2
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • + 1

  Да допълня, самия факт, че позволяваме на Юнкер, представител на бенелукс зоната - която е пример като от учебник за пълен провал в интеграцията, солидарността и прочие да говори толко арогантни слова "Солидарността не е меню в ресторант" е, за съжаление, резултат от точно това. Липса на смелост и доблест, да застанем зад позицията си, твърдо и да кажем, че новите дрехи на царя не ни допадат, понеже царя е малко дибидюс.
  Днес 6-ти септември, малко тематично така, съединението на Княжество България с Източна Румелия не е просто съединение на две геофрафски области. То е съединиение и на две религии. Не трябва това да го премълчаваме.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Мечтая за деня, в който ЕС ще бъде толкова директен с нас, колкото и с Унгарците. Почвам си мисля, че активен натиск може да се случи само на непокорни правителства.

  Колкото до решението - ако баба Меркел не беше поканила чистосърдечно имигрантите от името на ЕС, сега нямаше да има нужда от солидарност. Солидарно решение на ЕС би оставило Афганистанците в Турция.

  Нередност?
Нов коментар