ЕК надува фанфари за бежанската си политика

Страните членки на ЕС вероятно ще поемат от Италия и Гърция много по-малко от първоначално предвижданите 160 хил. бежанци

След практическото затваряне на маршрута за мигранти през България и Гърция в последните месеци рязко спада и потокът през Средиземно море
След практическото затваряне на маршрута за мигранти през България и Гърция в последните месеци рязко спада и потокът през Средиземно море    ©  Antonio Parrinello
След практическото затваряне на маршрута за мигранти през България и Гърция в последните месеци рязко спада и потокът през Средиземно море
След практическото затваряне на маршрута за мигранти през България и Гърция в последните месеци рязко спада и потокът през Средиземно море    ©  Antonio Parrinello

Ситуацията с бежанците днес спрямо 2015 г. е като разликата между деня и нощта, обяви днес еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос. По данни на Европейската комисия след задействането на споразумението за обмяна на бежанци между Турция и ЕС през март 2016 г. броят на влизащите в България и Гърция мигранти е спаднал с 97%. В същото време през последната половин година има и драматичен спад на бежанците и нелегалните имигранти, които пристигат в Италия. В резултат на спадналия бежански натиск ЕК обяви, че вече няма основания страните членки да продължат граничните проверки по вътрешните си граници, като до два месеца те трябва да отпаднат. Такива бяха въведени от Австрия, Франция, Швеция, Германия, Дания и Норвегия (която е част от Шенгенското пространство).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Не е правилно аз да те каня на гости, а като пристигнеш, да те водя у комшията. Германия с Мути начело трябва да ги вземе всичките.

 • Костадин Иванов

  Непрекъснато се пише за бежанци, а става въпрос за тарикати.
  Бежанците са под 10 процента и са бежанци до първата страна.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Нарочно ли замацвате разликата между мигранти и бежанци? Не е едно и също.
  Западната намеса в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и пр. доведе до мощен м и г р а ц и о н е н поток. А поканата на г-жа Меркел, че Германия ще приеме всички, го катализира.

  Евробюрократите нямат основание да са толкова щастливи от решенията на съда, защото той касае само бежанците, т.е. тази част от миграционната вълна, на които съответните служби в съответните страни са дали статут на бежанци.

 • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  ЕС бежанска политика няма. Има разхвърляне на проблема, създаден от Меркел

 • 5
  osho avatar :-|
  osho

  Само гърците горе-долу налучкаха правилната формула - приемат мигранти и им дават земя за обработване. Ако това се съчетае с правилната промяна в нац. законодателство, което силно лимитира ползването на социални услуги и улеснява екстрадицията на хората, които до 2 години не са успели да се снабдят с подслон и доход, оттичането на мигранти ще се случи по естествен път.

  Огромна част от мигрантите са привлечени от граничещата с глупост либералност на западноевропейските социални системи, които им гарантират лек живот до края на дните им. Но ако белите страни те посрещат с лопата в ръка и ясни правила при какви условия си отиваш и кога имаш право да останеш, първо притокът рязко ще спадне, а тези, които вече са влезли, бързо ще си тръгнат!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А европейските ДЕМОКТАРИЧНИ ценности къде бяха, когато ЕС реши да приема мигранти на килограм от цял свят?! Някой питал ли е страните членки дали искат да се приемат мигранти, че сега да ги разселваме??? И сега с какви очи говорят за "солидарност"?

  Единствените морално обосновани бежанци са от Сирия. Ако бяхме приемали само такива, и то само ако наистина са сирийци, нито щеше да има съпротива срещу разселване, нито щеше да има нужда от такова.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Междувременно ЕС сключи и споразумения за реадмисия (т.е. за доброволно приемане обратно на техни граждани) с Гамбия, Бангладеш и Гвинея"

  А какво изобщо правят "бежанци" от тези държави в ЕС, при положение че там открита гражданска война няма?!

 • 8
  koala avatar :-|
  piano_lady

  Европа не може да спаси целия свят! И не може да бъде отговорна за него! Преиграването с европейските ценности не е в интерес на никой.Лесно е да се дават рецепти,когато си живееш в стерилния луксозен квартал.Но когато си в реалността,с нейните гета, с невъзможността за една жена да ходи спокойно в някои квартали,особено вечер, с проявите на варварщина , невъзпитание, невежество и ретроградност, като примерно да заколиш овен в парка,да го провесиш от дървото, докато умре и да си приготвиш вилицата ( в Ним, за справка) или пък да си позволяваш да се нанасяш в хорските къщи,когато стопаните ги няма, да смениш бравата и да оставиш бележка,че иначе си на улицата (зачестиха тези случаи във Франция от мигранти,които на тумби влизат ) характерни за немалка част от идващите,тогава друга песен ще се лее...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал