С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
21 сеп 2017, 14:29, 8485 прочитания

Търговското споразумение между ЕС и Канада влезе временно в сила

Премахват се 98% от действащите мита между двете страни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада (познато още и като СЕТА) временно влезе в сила от 21 септември. Временното му прилагане е следствие от неговото одобрение от държавите в ЕС, изразено в рамките на Съвета, както и от Европейския парламент. Окончателното му влизане изцяло в сила ще се случи, когато бъде ратифицирано от всички държави от ЕС, за което ще бъдат нужни няколко години. Преговорите отнеха седем години, като имаше редица обвинения и протести, че се водят на тъмно и не се дава информация какво точно се договаря. Проблем е и предвидената възможност гостуващ частен инвеститор да призове пред международен съд държавата домакин за нарушения на обещаните инвестиционни условия.

Ползите за двете страни

СЕТА ще позволи постигането на големи икономии от мита чрез премахване им върху 99% от всички тарифни линии, като 98% от тях се премахват в момента на влизане в сила на споразумението. Това открива нови възможности за европейските компании за износ в страната. Изчисленията на Европейската комисия (ЕК) показват, че предприятията от ЕС ще могат годишно да икономисат 590 млн. евро - сумата, която в момента плащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада.


Общата очаквана печалба за ЕС от споразумението се очаква да бъде около 9.3 млрд. евро годишно, докато за Канада – около 6.6 млрд. евро, отново по сметки на ЕК. За канадците това означава улеснен достъп до пазар от 500 млн. потребители и ръст на икономиката с 12 млрд. канадски долара, което се равнява на 80 хил. работни места.

Общият износ на страните от ЕС към Канада трябва да нарасне с 24.3%, или 16.5 млрд. евро, докато канадският двустранен износ ще се повиши с 20.6%, или 8.6 млрд. евро.

СЕТА ще създаде нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори. ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти, от които може да се възползват българските компании. Споразумението също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

Споразумението също така осигурява на компаниите от ЕС най-добрият достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско ниво.Процедурата

Споразумението беше подписано от държавите от ЕС и от Канада през октомври 2016 г., след като България и Румъния свалиха резервите си, а парламентът в белгийската провинция Валония се отказа да го блокира. Едно от предизборните обещания на настоящия президент Румен Радев бе да сезира Конституционния съд (КС) за СЕТА в опит да блокира споразумението, но в крайна сметка той не атакува конкретни текстове от него, а само поиска тълкуване как се ратифицира такъв договор. КС все още не се е произнесъл по искането на президента.

По силата на СЕТА българските и румънските граждани, които вече са вадили канадска или американска виза, вече могат да пътуват свободно до Канада от 1 май. От 1 декември безвизов режим ще има и за всички останали граждани на двете страни. Европейският парламент ратифицира СЕТА от името на ЕС на 15 февруари. Канадският парламент направи това през май. От еврочленките споразумението е ратифицирано от Латвия и Дания, а Финландия и Литва са в напреднал етап за одобрението му. Предполага се, че този процес в ЕС ще отнеме няколко години, през които разпоредбите ще се прилагат временно.
Ефектът за България

По повод влизането в сила на споразумението Европейската комисия разпространи данни за търговските отношения на всяка от страните членки с Канада.

Български износ на стоки за Канада: 50 млн. евро (2015 г.)
България ще се възползва от премахването на митата върху практически целия си износ и по-специално върху следните стоки:

- Машини и електрическо оборудване
Български износ за Канада: 11.4 млн. евро. Средните мита, налагани на машините и електрическото оборудване, са ниски, но спрямо някои продукти се прилагат високи мита, достигащи до 9%. Освен икономии от митата СЕТА ще даде възможност на българските дружества да избегнат разходите за двойно изпитване благодарение на разпоредбите за признаване на сертификатите за оценяване на съответствието в следните сектори: машиностроене, електрически изделия, електронно оборудване. Тези сектори също ще се възползват от разпоредбите на ВИТС относно обществените поръчки и движението на специалисти.

- Оптични уреди и медицински инструменти
Български износ за Канада: 2.9 млн. евро. Канадските мита достигат до 8.5%.

- Химични продукти
Български износ за Канада: 2 млн. евро. Митата като цяло са ниски, но някои от тях достигат до 6.5%.

- Фармацевтични продукти
Български износ за Канада: 1.9 млн. евро. Фармацевтичната промишленост заплаща много ниски мита, но тя ще се възползва най-вече от разпоредбите на ВИТС относно интелектуалната собственост. Протоколът относно взаимното признаване на добрите производствени практики (ДПП) ще улесни търговията в този сектор, като предвижда възможност органите на една от страните по споразумението да приемат сертификати за съответствие с ДПП, издадени от другата страна.

- Сладкарски и бисквитени продукти
Български износ за Канада: 2.2 млн. евро. Канадските мита достигат до 15%.

- Сирене
Български износ за Канада: 1.2 млн. евро. Износът на сирене от ЕС за Канада е ограничен от частта на ЕС от съществуваща освободена от мито квота в рамките на Световната търговска организация. Извън тази квота върху износа се налагат прекалено високи мита в размер средно на 227%, което го прави неконкурентоспособен.

В споразумението се предлагат две нови годишни безмитни квоти или постоянни тарифни квоти за сирене от ЕС: 16 800 тона висококачествено сирене (16 хил. тона в рамките на СЕТА и 800 т, които благодарение на споразумението ще бъдат добавени към частта на ЕС от съществуващата квота в рамките на Световната търговска организация) и 1700 тона сирене за промишлено производство. Тези количества ще се въвеждат постепенно в продължение на пет години.

ЕС също така ще отвори своя пазар за канадските селскостопански продукти. Това ще предостави по-голям избор на потребителите. При чувствителните продукти като говеждо и свинско месо либерализирането ще се ограничи до предоставянето на безмитни квоти. Над тези договорени квоти ще продължат да се прилагат високите мита на ЕС. По отношение на някои чувствителни продукти като птиците и яйцата не се прилагат тарифни намаления.

Български износ на услуги за Канада: 32 млн. евро (2015 г.)

За България Канада заема 11-о място сред най-големите пазари за износ на услуги извън ЕС. Основният български износ на услуги за Канада е в областта на телекомуникациите.

Български внос на услуги от Канада:

19 млн. евро (2015 г.) Споразумението ще подобри и подсигури достъпа на българските дружества до канадския пазар на услугите. Например в сектора на професионалните услуги Канада премахна редица ограничения за работа в страната на български специалисти от следните професии, свързани с условията по отношение на гражданството и пребиваването: адвокати, счетоводители, архитекти, инженери. Също така се гарантира правна сигурност за износителите на услуги от ЕС. Канада е осигурила защита на настоящото си равнище на отвореност по отношение на дружествата от ЕС, например в следните области: финансови услуги, телекомуникации, пощенски и куриерски услуги.

Обществени поръчки

Българските компании ще получат достъп до големия канадски пазар на обществени поръчки. Те ще имат възможност да представят оферти за доставка на стоки и услуги за поръчки на всички равнища на управление в Канада (федерално, провинциално и общинско). Канада също така се съгласи да направи тръжните процедури по-прозрачни чрез публикуването на обявленията за обществени поръчки на федерално и провинциално равнище на един-единствен уебсайт. Ангажиментите на правителството на Канада в областта на обществените поръчки в рамките на СЕТА са най-амбициозните, които Канада някога е поемала.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Климатичните промени спънаха разширяването на лондонското летище "Хийтроу" Климатичните промени спънаха разширяването на лондонското летище "Хийтроу"

Ръководството на най-голямата британска аерогара ще обжалва казуса пред Върховния съд на страната

28 фев 2020, 499 прочитания

Полша обърква миграцията по чисто европейски начин Полша обърква миграцията по чисто европейски начин

Поляците повтарят грешката на Германия, преструвайки се, че имигрантите ще се върнат вкъщи

28 фев 2020, 749 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 11969 прочитания

28 фев 2020, 4071 прочитания

28 фев 2020, 2476 прочитания

28 фев 2020, 2038 прочитания

28 фев 2020, 1652 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Синтетични мускули за андроидите; Tesla-та на яхтите

Още от Капитал
Супермаркет у дома

Иван Александров, изпълнителен директор и основател на eBag.bg, пред "Капитал"

Борсовата оферта на Eleven

Анализатори смятат, че ще има интерес към акциите на "Илевън кепитъл", но и посочват някои особености заради специфичната й дейност

"Уча.се" с лекота

Дарин Маджаров започва с любителски безплатни видеоуроци, днес регистрираните в платформата потребители са над 650 000

Къде изчезна вносът

Данните от статистиката за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политически спекулации

Произходът на видовете според Сабина Радева

Детската книга за труда на Чарлз Дарвин, която стана хит във Великобритания и по света, излиза на български

Кино: "Котка в стената"

Изчезващата милост към другия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10