Трудно управление за Меркел и малък шанс за големи реформи в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Трудно управление за Меркел и малък шанс за големи реформи в ЕС

Лидерът на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри реши да не заема депутатското си място заради несъгласие с крайнодесните крила в партията

Трудно управление за Меркел и малък шанс за големи реформи в ЕС

Германските избори може да охладят амбициите на Франция за засилена интеграция в еврозоната

Мартин Димитров
11353 прочитания

Лидерът на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри реши да не заема депутатското си място заради несъгласие с крайнодесните крила в партията

© Reuters


Проблемите между ХСС и ХДС произтичат от различия по отношение на мигрантската политика на Меркел.
Меркел: България ще бъде приета в еврозоната и Шенген, ако изпълни условията

"Всички страни от ЕС трябва да влязат в еврозоната, но само ако са покрили всички критерии. Същото важи и за Шенген." Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в следизборния дебат на лидерите на партиите, които ще бъдат в следващия Бундестаг. "Докато една държава не изпълни условията за Шенген, не може да влезе. Но ние не казваме, че само защото става дума за България и имаме лош опит, страната няма шанс", даде пример Меркел.

Ангела Меркел спечели парламентарните избори в Германия, но четвъртият й пореден канцлерски мандат се очертава да бъде най-трудният. След лошото представяне на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), отбелязала най-слабия си резултат в следвоенната история на страната (под 21%), лидерът й Мартин Шулц изключи нова "голяма коалиция" и заяви, че излиза в опозиция. Това оставя само една възможност пред канцлера за съставяне на мнозинство - трипартиен алианс между нейния Християндемократически съюз (ХДС), либералната Партия на свободните демократи (ПСД) и "Зелените" (т.нар. коалиция "Ямайка" по цветовете на партиите - черно, жълто и зелено). Само че тази комбинация може да се окаже сложна за постигане и нестабилна за управление заради политическите различия между трите формации. Тя предполага също така, че визията на френския президент Еманюел Макрон за промяна на еврозоната (която той ще представи в детайли във вторник) трудно ще намери съюзници в Берлин. За България това ще означава по-малък шанс за бързо влизане в Шенген и валутния съюз.

Трудната, почти невъзможна коалиция

Разломите започнаха да се очертават още първия ден след изборите. Християнсоциалният съюз (ХСС) - сестринската партия на ХДС от Бавария, също втвърди тона, след като претърпя загуби от популистката и евроскептична "Алтернатива за Германия" (АзГ), която финишира на трето място. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер дори постави под въпрос съюза с ХДС. Пред симпатизанти на партията той обяви, че ще постави на обсъждане връзката между ХСС и ХДС на лидерски събор днес, в деня преди срещата между управляващите органи на двете формации. Те са в постоянен политически съюз в Бундестага от 1949 г. насам и евентуалното му разпадане би размесило сериозно картите по време на преговорите за създаване на коалиционно правителство.

Проблемите между ХСС и ХДС произтичат от различия по отношение на мигрантската политика на Меркел. Въпреки че регионите, в които ХСС е активна, са приели най-малко мигранти спрямо останалата част от Германия, там АзД е "откраднала" най-много от гласовете от традиционната десница. Освен това ХСС имат сериозни проблеми с третия потенциален коалиционен партньор, "Зелените", като бившият лидер на партията Гюнтер Бекщайн заяви, че двете политически сили са като "огъня и водата".

Освен това ХСС е скептична към идеите на Макрон, който вероятно ще поиска засилена интеграция на еврозоната. Същото важи с още по-голяма сила за ПСД, чийто лидер Кристиан Линднер отхвърля всички инициативи на френския президент за реформиране на еврозоната и снабдяването й с бюджет, финансов министър и т.н. ПСД и ХСС имат твърда линия и за опазването на външните граници на ЕС, възобновяването на неработещия в момента Шенген и допускането на нови членове в него.

"Зелените" със сигурност ще са най-недолюбваният потенциален коалиционен партньор - вицепрезидентът на ПСД Волфганг Кубицки заяви, че тристранните коалиционни разговори няма гарантирано да доведат до успех.

Не е невъзможно и да бъде съставено правителство на малцинството, но това далеч не е традиция в германската политическа система. Обикновено такива правителства не оцеляват дълго и досега никога не са започвали мандат, а до тях се е стигало след отделяне на по-малкия коалиционен партньор. Ако не се стигне до разбирателство между потенциалните съюзници, вероятно е да бъдат предизвикани предсрочни избори, на които Ангела Меркел да търси по-стабилен мандат от гласоподавателите.

Пирова ли е победата на АзГ

Но потенциалните коалиционни отношения не са единствените, които имат проблеми. Още на сутринта, след като беше обявен високият резултат на АзГ - 13.5%, стана ясно, че лидерът на партията Фрауке Петри няма да заеме спечеленото място в Бундестага заради неразбирателство с останалите ключови фигури в партията. Петри беше в основата на градената в последните четири години победа на националистите, които спечелиха над 80 места в Бундестага, но в последните месеци влезе в яростна борба относно посоката, в която АзГ трябва да поеме с още по-крайните, но и много популярни кандидати на партията Алис Вайдел и Александър Гауланд (който наскоро обеща да "прогони" Меркел).

Петри нарече ситуацията в партията "анархична" на пресконференция в понеделник сутрин. На вътрешнопартийна конференция през април тя пожела АзГ да преосмисли идеологията си на "фундаментална опозиция" и да се дистанцира от крайнодесните послания в посока повече реализъм и потенциално участие в бъдещо управление. Инициативата ѝ обаче бе отхвърлена от радикалните крила на партията.

Защо в Бундестага влизат рекорден брой депутати

Броят на депутатите в Бундестага ще бъде рекордно голям. За пръв път от петдесетте години в парламента влизат седем партии, а математическото им разпределение разду броя на народните представители до 709. Досега рекордът беше държан от Бундестага през 1994 г., в който имаше 672 души. На изборите през 2013 г. 630 души влязоха в долната камара на парламента, макар избирателните правила да определят, че те трябва да са 598. Причината е в сложната и отдавна нереформирана система, която е от смесен тип. Германците гласуват с две бюлетини – в първата те избират между кандидатите в тяхната област, а във втората – между партиите. Половината депутати се избират пряко, другата – чрез партийните списъци. Политическите сили, които спечелят повече от 5% от гласовете от втората бюлетина или спечелят поне 3 преки мандатa, получават места в Бундестага, пропорционални на броя получени гласове. Отделно, когато една партия е спечелила повече места чрез прякото гласуване, отколкото от втората бюлетина, пряко избраните депутати имат гарантирани места в Бундестага (т.нар. висящи места), а останалите партии получават "балансиращи места", за да се запази пропорционалността.

Състоянието на икономиката

Плюсове

- Икономиката нараства 12 поредни тримесечия.

- 2.1% е ръстът на БВП през второто тримесечие на годишна база, което е най-голямото увеличение от 2014 г.

- Безработицата е на най-ниското си ниво от обединението на страната – 5.7% през август.

- По оценка на Ifo германският излишък по текущата сметка, който измерва потока на стоки, услуги и инвестиции - ще остане най-големият в света през 2017 г. на равнище 285 млрд. долара, следван от Китай със 190 млрд. долара и Япония - 170 млрд.

- Заплатите бяха индексирани с 2% през последните 3 години. Но това повишение дойде след дълъг период на стагнация, като през периода 2000 - 2011 г. реалните доходи на германците спаднаха с 1.8%.

Минуси

- Германия инвестира значително по-малко в сферата на образованието от всяка друга страна от ОИСР – те харчат средно по 5.2% от БВП, а Германия – 4.3%.

- Изостава в изграждането на дигитална инфраструктура, най-вече бързия интернет. В страните от ОИСР оптичните кабели са средно 20% от цялата широколентова мрежа. В Германия този процент е 1.6.

- Вce пoвeчe пътищa, мocтoвe и yчилищa в пpoвинциятa ce нyждaят oт peмoнт. Жeлeзoпътнaтa инфpacтpyĸтypa cъщo имa нyждa oт oбнoвявaнe. Πpeз 2017 г. гepмaнcĸaтa пътнa мpeжa пaднa дo 16-o мяcтo в Дoĸлaдa зa глoбaлнaтa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт нa Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм.
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Проблемите между ХСС и ХДС произтичат от различия по отношение на мигрантската политика на Меркел.
Меркел: България ще бъде приета в еврозоната и Шенген, ако изпълни условията

"Всички страни от ЕС трябва да влязат в еврозоната, но само ако са покрили всички критерии. Същото важи и за Шенген." Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в следизборния дебат на лидерите на партиите, които ще бъдат в следващия Бундестаг. "Докато една държава не изпълни условията за Шенген, не може да влезе. Но ние не казваме, че само защото става дума за България и имаме лош опит, страната няма шанс", даде пример Меркел.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  beky avatar :-|
  beky

  Тези избори са катастрофа за либералното дясно и охраненото ляво в Германия. Както и да етикирате Алтернативата, тя е втора сила в Изт. Германия и коректив на бъдещата политика. Пировата победа е на Меркел. И последна.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Мути ще си остане само с рекорда с многото мандати. Нищо друго не я доближава до строителя на Германия Аденауер и обединтеля Кол. Тази измъчена победа е поредната и последна на либералните глобалисти. Тенденцията навсякъде в Европа е ясна. Те се задържаха с нокти и в Холандия, и във Франция, а сега и в Германия. Старият Запад няма идеи, в ступор е от брексид и Тръмп. Няма лечение. ЕС е пред летален изход.

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#2] от "D-r D": До коментар [#1] от "beky":
  ====================================

  Мисля, че е рано да да се радваме на бъдещата победа срещу глобализирания неолиберализъм. Той е в отстъпление, но води упорита битка, за да се запази на всяка цена, макар и в някакъв модифициран вид. И все още не е ясно какъв ще бъде окончателният краен вариант на това, което ще го наследи. За сега единствното, което изглежда сигурно, е, че той или ще рухне, или ще придобие малко по-човешки вид. При което вторият вариант, ако именно това се случи, не е особено за предпочитане.

  Причина за това е фактът, че политическите елити в тези държави и държавни обединения имат материална изгода тази система да бъде в максимална степен запазена такава, каквато все още е дори и сега. А народите все още не могат напълно да разберат античовешката същност на тази политико-икономическа управленческа система.
 • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana


  До коментар [#3] от "
  glog
  ":

  Проблемът е в конвергенцията на т.н. ляво. Третият път го утрепа и го направи тор за рибералния глобализъм.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK