Ив Бертонсини: Реформата в еврозоната започва от Франция

Председателят на Европейско движение - Франция, пред "Капитал"

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Профил

Ив Бертонсини е президент на Европейско движение - Франция, от декември 2016 г. Преди това в продължение на пет години е директор на института "Жак Делор". Бил е преподавател по европейски политики в ENA и Парижкия институт за политически изследвания, в момента преподава в Corps des Mines и Колежа на Европа в Брюж.

Как изборите в Германия и очертаващата се коалиция там ще повлияят на ЕС?

Освен партийната политика е важно да имаме предвид и геополитиката. Партийната политика в Германия след изборите е позитивна - в смисъл че Ангела Меркел спечели и остава лидер. Действително очертаващата се коалиция ще бъде донякъде противоречива, трудна за сформиране и в нея вероятно ще е Партията на свободните демократи (ПСД), която е скептична например за задълбочаването на интеграцията в еврозоната.

Но ако говорим за геополитика, картината е следната - в момента Европа е заобиколена от нестабилност и заплахи и вече не може да разчита на САЩ. ЕС трябва да бъде по-обединен и да отиде напред в сфери като обща отбрана, дипломация, полицейско сътрудничество. Затова е по-добре Германия да е вдясно. Ако погледнете вляво, към ГСДП, те са по-пацифистки настроени. Ако имаме ХДС/ХСС и ПСД в управлението, това е по-благоприятно за най-важния приоритет в дневния ред - колективната сигурност. Еврозоната е друг въпрос. Но там първо трябва да видим каква ще позицията на ПСД сега, защото по време на кампания е нормално да се правят твърди изявления. И второ, трябва да сформира коалиция, което предполага сближаване на позиции, а и Меркел остава в центъра на процеса. Така че ще видим какъв ще е резултатът в Берлин. Може да не е толкова оптимистичен за интеграцията в еврозоната, но по много други теми от дневния ред на ЕС може да бъде положителен.

Какво може да очакваме за еврозоната, след като няма изгледи Париж и Берлин да сближат позициите си?

Първото и най-важно нещо за напредък на реформата в еврозоната е Франция да подреди собствената си къща. Това започва във Франция. Президентът Еманюел Макрон трябва да реформира и да постига резултати. Без това няма как да очаква положително отношение от Германия. А и не само от Германия, но и от други държави, като Холандия например, на които им е омръзнало от Франция, защото тя не спазва правилата, а предлага нови правила.

След това, ако погледнете предложенията на Макрон, в тях има голяма доза двусмисленост. Институционалната част е лесна. Парламент на еврозоната например – създавате подкомисия в рамките на европарламента и готово. Финансов министър – просто казвате, че президентът на Екофин ще е постоянна длъжност и ще е финансов министър на еврозоната. Създаването на институция не е трудно. Същото е вярно за бюджета - зависи какво наричате бюджет на еврозоната. През 90-те беше създаден кохезионен фонд за четири страни, за да им се помогне за влизането в еврозоната - Португалия, Ирландия, Испания и Гърция. Днес в бюджета на ЕС може да се създаде инструмент, който да помага на страни като Гърция да не излязат от еврозоната .

Това, което описах сега, е минималният консенсус. След това има много опции, например трансформиране на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд. Разбира се, ще има нужда от компромиси между Германия и Франция, както и останалите страни. Но вярвам, че ще има стъпки напред в следващите месеци и години, макар и може би не толкова амбициозни, колкото желае Макрон.

Ще успее ли Макрон да реформира страната или ще се превърне в поредния провалил се френски президент?

Той има късмет донякъде, икономическата ситуация е по-добра днес, отколкото беше, когато Франсоа Оланд или Никола Саркози дойдоха на власт. Второ, той създаде политически условия да има по-широк консенсус. Макрон беше избран с особен вот, беше по-скоро срещу "Националния фронт", не "за" него. Но той беше достатъчно мъдър и дързък, за да събере в управлението хора от дясното, лявото и центъра. Така създаде политическите условия да има подкрепа. И трето, може би просто искам да бъда позитивен, но французите са толкова изморени от правителства, които не постигат нищо, че има някакъв благоприятен толеранс – нека го оставим да опита. Но това ще бъде за кратко, той има около година, вече започна с реформите на трудовия пазар, сега трябва да представи бюджета за 2018 г. И ще бъде трудно, защото трябва да има съкращения. После чакат и други реформи. Още един голям плюс е, че Макрон дойде с ясна програма и има по-силна легитимност, той каза какво ще прави и няма изненади.

Ако има френско-германски план за реформа на ЕС, как би изглеждал той?

Надявам се, че ще бъде широк план, не само за еврозоната. В ЕС има нужда от пакетни сделки, от няколко теми, за да могат да се правят компромиси. Например германците не са склонни да правят крачки по отношение на еврозоната, но очакват повече от миграционната политика. В отбраната Германия трябва да отиде по-далече, но е нужно да го направи в европейски контекст, сама няма как заради историята. Ако имаме широк план с различни теми, какъвто очерта Макрон с речта си в Сорбоната, ще има и пространство за консенсус.

Да имаш план е важно само по себе си - не само съдържанието, но и самото му съществуване, да показва, че има визия, път. Всички знаем, че изграждането на ЕС не е лесно, това не е империя, не решава един народ. Вече чухме визията на председателя на ЕК Жан-Колд Юнкер, сега Макрон сложи на масата френски план, може да има френско-германски, а след това и европейски. Чакаме да чуем и българския план, България ще бъде председател на Европейския съвет в ключов момент. И така накрая ще имаме европейски план.

Едно от нещата, които предложи Юнкер, беше отваряне на вратите на еврозоната и Шенген за България и Румъния. Доколко реалистично е това?

За Шенген е по-лесно. Преди имаше дефицит на доверие, не само спрямо България, но и към Италия, Гърция, към страните, които трябва пазят външните граници на ЕС. Но сега европейската гранична охрана е подсилена. Това е ключово и помогна за намаляване на този дефицит на доверие. Ако сме сигурни, че външните ни граници са добре пазени, България може по-лесно да стане част от Шенген. Първата стъпка вероятно ще отпадането на въздушния контрол и това може да се случи в следващата година-две.

С еврозоната е по-различно и може би дори в България има хора, които не са напълно убедени, че това трябва да се случи бързо. Но за България ще има и много други възможности – например засиленото сътрудничество в отбраната, инициативи в сфери като инвестиции, енергетика.

В момента ЕС е готов да отиде по-напред и това е шанс за страни като България, които не са в еврозоната и Шенген, но ще могат да отидат напред в други сфери. За България е важно да участва, да не бъде маргинализирана като Унгария и Полша.