Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 6 окт 2017, 11:40, 6922 прочитания

За кого падат данъците

Плануваното намаляване на корпоративната ставка в САЩ може да промени значително глобалната данъчна рамка

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Какво означава данъчната реформа в САЩ за Европа

Без да иска, Америка прави услуга на Европа. Сега е моментът ЕС да затвори окончателно възможностите за укриване на данъци и да осигури стабилна данъчна база при по-ниски ставки

26 яну 2018

Въпроси и отговори за европейската реформа в ДДС

След 25 години и стотици милиарди загуби Европейската комисия иска да промени ДДС правилата за търговия в общността. Това ще е една от най-големите и фундаментални реформи на данъка

13 окт 2017

Спомняте ли си прегряването от 2011?

Българската икономика

6 окт 2017

Еврокомисията съди Ирландия, защото не си иска милиардите от Apple

Страната не е поискала да си възстанови близо 13 млрд. евро, които американската компания дължи като данъци

5 окт 2017

Тръмп представи най-големия план за данъчна реформа в САЩ от 30 г. насам

Републиканската партия иска да приеме промените до края на годината, но разломът в партията обещава проблеми

28 сеп 2017

Планът за данъчна реформа на Тръмп оскъпи долара

Пазарите гледат и към референдума за независимост на Каталуния

27 сеп 2017

Тръмп насочва усилията си към данъчната реформа

Целта е да спечели републиканците и да подобри отношенията с бизнеса

22 авг 2017

Apple с ръст на приходите и нов рекорд в цената на акциите

Таблетите iPad се завърнаха към по-добри продажби за пръв път от три години

2 авг 2017

Данък печалба в САЩ няма да бъде понижен до обещаните от Тръмп 15%

Заради опасността от по-голям бюджетен дефицит ставките ще са между 20 и 25%

19 юли 2017

Борсите в САЩ приеха без ентусиазъм плановете за данъчна реформа

Президентът Тръмп иска да свали корпоративната ставка от 35% на 15%, но ще му е нужна подкрепа и от демократите

26 апр 2017

Очакванията за растеж на корпоративните печалби в САЩ спадат

Данъчната реформа на Доналд Тръмп може да се забави заради разрешаването на проблемите в здравеопазването и имиграционната политика

20 мар 2017
Темата накратко:

- Макар да спечели гласовете на работническата класа с обещанията си, предлаганата от Доналд Тръмп данъчна реформа ще облагодетелства главно инвеститорите и големите мултинационални корпорации

- Идеята е те да получат стимул да инвестират обратно в САЩ и да създават работни места там, а не в чужбина

- Ако влезе в сила, реформата ще повлияе сериозно на глобалната данъчна структура и може да предизвика данъчни промени и в други държави

"Твърде малко американци работят, твърде много работни места се местят извън страната, твърде много семейства от средната класа не могат да свържат двата края. Този план за данъчна реформа адресира директно тези предизвикателства", пише в програмата на американския президент Доналд Тръмп. Облекчаването на данъчното бреме и връщането на работни места в САЩ бяха водещи послания по време на кампанията му и резонираха сред значителна част от американската работническа класа от икономическата периферия, която загуби най-много от последната финансова криза. Отвъд идеите за опростяване на данъчния кодекс и намаляване на облагането за всички работещи, двата най-важни елемента от реформата на Тръмп са намаляването на ставките, чрез подмяната на корпоративния данък с такъв, съобразен с мястото на продажба (destination based cash flow tax) - облагане не според това къде стоката е произведена, а къде се потребява по подобие на ДДС. Това цели да намали стимулите за американските компании да инвестират или произвеждат част от продуктите и услугите си в чужбина.

Преминаването на САЩ към териториална данъчна система и свалянето на корпоративната ставка ще имат ефекти и навън. Възможно е това да доведе до вълна от данъчни реформи в развитите държави в опит да повишат привлекателността си за мобилни международен капитал, прогнозира професорът по икономика от Harvard University в текст за Project Syndicate Мартин Фелдстайн. А развиващите се икономики може да понесат удар от очакваното оскъпяване на долара.Облекчение за масите или за масивните

"Повече от 31 млн. семейства ще спестят почти $1000 от изкараните си с тежък труд пари", обещава в програмата си Тръмп. Но всъщност най-печеливши от промените няма да бъдат работниците, а акционерите в големите американски корпорации, които така или иначе отчитат рекордни нива на печалби като процент БВП. "Никой бизнес, нито тези от Fortune 500, нито квартална бакалия, нито фрийлансър, който преживява от проект на проект, няма да плаща повече от 15% от бизнес приходите си като данък", обещава президентът. След рязката реакция в Конгреса обаче се заговори за вариант, в който корпоративният данък става между 20-25%.

САЩ е от малкото държави, които облагат приходите, независимо къде са изкарани. Така американските компании на практика плащат двойни данъци - не само в страната, в която са извършили продажбите си, но и при репатрирането на капитала обратно в САЩ. Повечето други страни имат териториална система на облагане, която изключва приходите от чужбина и облага само тези, придобити в страната на продажба.

Заради това има широк консенсус, че начинът, по който данъчното облагане в САЩ работи в момента, не е ефективен и вреди на икономиката на страната, като кара международни бизнеси да местят централите си в чужбина, за да намалят данъчните си разходи. А също и да държат печалбите си в чужбина, инвестирайки ги в дъщерните си дружества там, за да избегнат плащането на данъци в САЩ. Докато средното ниво на корпоративната ставка в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 25%, в САЩ тя номинално е 35%.

Предложенията и на Тръмп, и на Конгреса, предвиждат единична данъчна отстъпка за мултнинационалните компании, които решат да върнат в САЩ печалбите си навън. Към момента те са на обща стойност над $2.5 трилиона и 24% от тях са притежание само на четири компании - Apple, Microsoft, Pfizer и General Electric. Изследване на Economic Policy Institute изчислява, че четирите гиганта заедно със следващите 46 компании държат три четвърти от офшорния капитал. Според сегашните правила, ако решат да ги върнат обратно в САЩ, те ще трябва да бъдат обложени със ставка от 35%, а след това - да ги реинвеситрат за постоянно в страната, ако не искат и бъдещите им дивиденти да бъдат облагани. Според плановете на Конгреса и президента, ще бъде обявен "ден на данъчното облекчение", в който компаниите ще могат да репатриират капитала си и да платят само между 8.75% и 10% данък.

Неоправдани очаквания и проблеми

Въпреки заявките, че това ще бъде "най-смелата данъчна реформа от Рейгън насам", различни елементи от нея вече са били пробвани - недотам успешно. През 2005 г. Конгресът приема Закона за насърчаването на инвестициите у дома и за ден намалява ставката за върнатия капитал до 5.25%, като се поставя условието компаниите да инвестират парите обратно в страната. Надеждата на политиците е да създадат половин милион работни места и действително $300 млрд. (тогава - една трета от офшорните печалби на американските компании) се връщат обратно в САЩ. Но последвалите проучвания на Сената от 2009 г. и на Националното бюро за икономически изследвания от 2011 г. не откриват увеличаване на инвестициите и работните места в САЩ. Всъщност, втория доклад дори открива, че десет от Топ 15 компаниите, възползвали се от "деня на данъчното облекчение", дори са съкратили служители в периода 2004-2007 г.

Така или иначе голяма част от корпорациите не плащат данъчната ставка от 35%, а се възползват от вратички в законодателството, за да намалят това, което дължат. Според Wells Fargo Securities, средно ефективният корпоративен данък, внасян от американските компании, е 26%. Тръмп обещава да затвори вратичките, но и досега екипът му не е излязъл с подробности как точно.

Затова и тези, които очакват огромен ефект от връщането на капитал обратно в САЩ, най-вероятно ще бъдат разочаровани. В допитване до 39 финансови директори на глобални корпорации с обща пазарна капитализация от над $4 трлн., американската тв CNBC открива, че само 12.5% от тях са заявили, че със спестените пари ще създадат нови работни места в САЩ. На въпрос за какво биха използвали необложените с данъци печалби, финансовите лидери изброяват сливанията и придобиванията, инвестициите в сгради и машини, както и изследователската дейност като основни приоритети.

Алекс Расколников, професор по данъчно законодателство в Columbia Law School, не вярва, че реформата ще предизвика значително завръщане на изнесени работни места, защото в момента страната е в икономически подем и подобна стимулираща мярка няма да доведе до особена разлика. "Като се има предвид, че намаляването на ставката ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и националния дълг, трудно може да се очаква от това да произтече значителен икономически ръст", казва Расколников пред "Капитал".

В Конгреса има сериозна опозиция срещу мерки, които могат да увеличат дълга, който надхвърля $20 трлн. Още преди края на годината пред Тръмп стои нов сблъсък за вдигане на тавана на дълга. Американската Tax Foundation пресмята, че между 2016 и 2025 г. федералният бюджет ще загуби допълнителни $3.9 трлн. при прокарване на промените, предложени от Тръмп.

Глобални последици

Ако бъде приета под някаква форма, данъчната реформа ще доведе до сериозни последици и извън САЩ. Вероятността поне намаляването на корпоративната ставка да се случи е голяма - и бизнесът, и мнозинството в Конгреса, и Тръмп - го искат. Алекс Расколников смята, че ако това стане, ще бъде отворена врата за "състезание към дъното" на глобалното корпоративно облагане. "Ще отнеме известно време, но много страни, основно тези от ОСИР, ще потърсят начин да възстановят предимството си пред САЩ по отношение на данъчното облагане", смята Расколников. Той припомня, че подобна реакция е последвала данъчната реформа по времето на Роналд Рейгaн. За страните от ОСИР орязването на корпоративните данъци ще е по-лесно, защото те имат значителен източник на данъчни приходи под формата на ДДС, какъвто САЩ нямат.

Развитите държави няма да са единствените засегнати. Дори самото споменаване на данъчната реформа вече води до поскъпване на долара. При въвеждането й според Расколников, покачването на цената на американската валута ще доведе до ситуация, в която правителства, банки, бизнеси и отделни клиенти с дългове в щатски долари да купуват още от тях, за да изплатят главницата и лихвата си. В Русия, Мексико и Турция задълженията в долари на банките възлизат на 20-25% от БВП на съответните държави, посочва Расколников. Резултатът от оскъпяването ще бъде намаляване на кредитни рейтинги, пресрочени плащания и други фискални дисбаланси. Каквато и данъчна реформа да излезе от Вашингтон, ефектите от нея ще бъдат глобални.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

EK вероятно ще настоява за повече зелена енергия в ЕС 1 EK вероятно ще настоява за повече зелена енергия в ЕС

България e в неудобна позиция като председател на Съвета на ЕС при обсъжданията на директивата за възобновяемата енергия, тъй като София се опитва да избегне нови високи цели за зелена енергия

19 фев 2018, 977 прочитания

Двоен удар разтърси банковата система на Латвия 1 Двоен удар разтърси банковата система на Латвия

Управителят на централната банка е обвинен в корупция

19 фев 2018, 2274 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Германската икономика очаква "твърд" Brexit, компаниите вече се подготвят

Според директора на федерацията на германските индустриалци би било "наивно" бизнесът да не се подготви за този сценарий

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти, на които предлага достъп до над 600 зали

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете