Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Волфганг Шойбле предупреждава за задаваща се нова финансова криза

В интервю за Financial Times отиващият си германски финансов министър казва, че ръстът на държавните и частните дългове поощрява създаването на нови балони

Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"    ©  Hannibal Hanschke
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"    ©  Hannibal Hanschke
"Щастлив съм, че въпреки скептицизма успяхме да направим еврото по-стабилно, отколкото много хора вярваха, че е възможно." Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия, пред FT

"Икономисти навсякъде по света се притесняват от рисковете, свързани с натрупване на все повече ликвидност и ръстът на държавния и частния дълг. Самият аз съм загрижен по същите причини." Това заяви в прощалното си интервю за британския Financial Times напускащият поста финансов министър на Германия Волфганг Шойбле в неделя. Според него политиката на централните банки да инжектира трилиони в пазарите ще доведе до създаването на нови балони и нова глобална финансова криза. Станалият известен с фискалния си консерватизъм германски политик също предупреждава, че стабилността на еврозоната е под въпрос заради следкризисния ръст на необслужвани кредити.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  glaxo11 avatar :-|
  glaxo11
  • - 1
  • + 6

  Подкрепям позицията на В. Шойбле и винаги съм мислил, че прекаленото помпане на евтини и лесно достъпни пари в страните с висок държавен дълг (в много от тях превишаващ БВП), в средносрочен и дългосрочен план е грешна, опасна финансова политика на ЕЦБ и Брюксел. Без финансова дисциплина и единна фискална политика, ЕС който е разклатен и дезинтегриран, може до 5-7 г. да се фрагментира в конфигурация близка до тази отпреди 50 г. - симптоми за това има предостатъчно, а и днешните посредствени лидери без ясна визия всяват несигурност, все по-нарастващи разногласия между Стара и Нова Европа и между Севера и Юга, избуяващия национализъм и сепаратизъм, нищо хубаво не вещаят.И ако Германия, Австрия и някои скандинавски страни извлякоха поуки от кризата, дисциплинираха публичните финанси (това се отнася и за повечето новоприсъединили се страни от Източна Европа), преструктуираха и модернизираха икономиките си, други не само на Юг, а карат лежерно.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 3

  Истински жалко е, че г-н Шойбле стана бивш. Той беше най-далновидния финансов министър. Не се поколеба да защити финансовата дисциплина и да говори против помпането на евтини пари, въпреки че в краткосрочен план страната му печелеше от това.

  Евтините пари на ЕС ще разпалят следващата световна криза. Като крайна гара за тях са винаги финансови инструменти, които се купуват, прекупуват и препрекупуват между разичните инвеститори с все по-висока стойност, докато някой не почне масово да продава.

  Нередност?
 • 3
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov
  • - 3

  "В средата на август Федералният конституционен съд на Германия обяви, че повторно ще отнесе до Съда на Европейския съюз изкупуването на държавни облигации на страни от еврозоната."

  Ето тук е заровено кучето: Шойбле е много прозрачен, вижда държавната помощ на ЕЦБ, а не вижда експотния си дисбаланс, коыто дължи пак на ЕЦБ. Казано на български : вижда сламката в окото на другите, а гредата в окото на Германия не вижда... Добре че го преместиха, време му е за пенсия.

  Нередност?
 • 4
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov
  • - 3

  До коментар [#1] от "glaxo11":

  финансова дисциплина : но за другите, нали? Немците заливат цял свят с евтини индустриални продукти, благодарение на ниския курс на еврото. Не може износа ти да е два пъти по-висок от внос, и няма нужда да си икономист, за да го разбереш. Дисциплина - да, но за всички. Като искат толкова да изнасят, да си вдигнат инфлацията на 5%, тогава - да.

  Нередност?
 • 5
  glaxo11 avatar :-|
  glaxo11
  • + 2

  До коментар [#4] от "gavrilov":

  Решително не съм съгласен с вашата теза!Направете една малка ретроспекция на политическите и икономически предизвикателства с които се справи Германия последните 30 г. Германия е най-ефективната, най-високо технологичната и иновативна страна в Европа и света, с най-конкурентно индустриално производство, с най добре образована, дисциплинирана и мотивирана работна сила.С най- консервативна, в добрия смисъл данъчна и бюджетна система и същевременно най-социално солидарно общество. Германия преразпределя най-голяма част от БВП, а само социалните трансфери са 26% от БВП. Вие искате да направите от германците гърци, испанци или италианци? Какво е да искаме от тях инфлация от 5% , та това е нонсенс.Инфлация значи паричната маса да превишава масата на стоки и услуги, или производството да стане рязко неефикасно , т.е абсурдни хипотези за страна като Германия. И какво да следва от това: да внасят повече френски и италиански коли, кранове, булдозери и влакове от Япония, генератори и турбини САЩ от и да затворят "Мерцедес", "БМВ ", " Фолксваген", "Сименс", "АЕГ", "Либхер", "Круп" и "Грове" а работниците да ги изпрати на курорт на Карибите и Малдивите с бюджетни средства и да им плаща и заплатите?

  Нередност?
 • 6
  ausbilder avatar :-|
  ausbilder
  • + 2

  До коментар [#3] от "gavrilov":

  Германия има експортен дисбаланс много преди да бъде създадена Еврпейската централна банка. Това, че германците печелят от глобализацията и Еврото е ясно, но основната причина за мощния им износ е съчетанието от качество, много ефективно производство особено в отрасли като машиностроене, фармация, химическа индустрия. Поинтересувайте се как, кой и защо е въвел печата Made in Germany и ще се обясните много неща за индустриалната мощ на Германия.

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "gavrilov":

  Абсолютно. Вижда проблема, въпреки че именно той краткосрочно помагаше на Германия. Това му се вика съвест и отговорно отношение. Не очаквай следващия финансов министър да се държи така.

  Нередност?
 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  До коментар [#4] от "gavrilov":

  Тази манджа с грозде няма нищо общо с икономическата логика. Първо, балансът им не е 2:1. Това е абсурдно. Второ, стоките им са качествени, еврото само ги подкрепя. Трето, "да си вдигнат инфлацията до 5%" е толкова нелепо твърдение, че му обръщам внимание само по една причина - инфлацията ще улесни още повече износа им. Защото инфлацията по същество значи по-евтино Евро. Точно това, срещу което лаеш.

  И все пак има нещо правилно в изказването ти. Точно Шойбле държеше да има дисциплина за всички. Точно Германия е моделът, който рекламира финансовата дисциплина. Това, че другите не го правят, си е техен проблем.

  Нередност?
Нов коментар