САЩ спря издаването на визи в Турция, Анкара отговори

Причина е арестът на служител на американската консулска служба в Истанбул

Само за една седмица след опита за преврат в Турция бяха арестувани над 60 хил. души
Само за една седмица след опита за преврат в Турция бяха арестувани над 60 хил. души    ©  Reuters
Само за една седмица след опита за преврат в Турция бяха арестувани над 60 хил. души
Само за една седмица след опита за преврат в Турция бяха арестувани над 60 хил. души    ©  Reuters

Американските дипломатически служби на територията на Турция спират издаването на неимигрантски визи в страната. Това стана ясно от изявление на посолството в Анкара в понеделник. Като причина се изтъква арестът на служител на консулската служба в Истанбул от местните власти. Това е вторият арест на член на американска мисия в Турция за последната година. Веднага след изявлението на посолството мисията на Анкара във Вашингтон също прекрати издаването на визи на американски граждани.

Причината

Името на арестувания служител на американската консулска служба в Истанбул е Метин Топуз. Малко след отговора на турската страна близкият до Ердоган вестник Daily Sabah и други проправителствени медии съобщиха името на арестувания и го обвиниха във връзки с терористичната организация на Фетуллах Гюлен (FETÖ), която според правителството стои зад опита за преврат през юли миналата година. Daily Sabah съобщава още, че според обвинението Топуз е бил в контакт с началници в полицията на Истанбул, за които се твърди са част от FETÖ.

"Събитията напоследък принуждават правителството на САЩ да преразгледа ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американските дипломатически мисии и персонал", се казва в писменото изявления на американското посолство в Анкара. Това е вторият арест на служител на американска мисия в Турция тази година. През март в провинция Адана беше арестуван турски гражданин по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК). Освен двата ареста на американски служители поне 12 американци бяха задържани тази година от местните власти по все още непотвърдени обвинения в съдействие на FETÖ.

Изявлението на посолството също така осъжда местните медии в съдействие на властите и публикуване на непотвърдена информация срещу подсъдимия.

Негативни последствия за лирата и бизнеса

В резултат на дипломатическия скандал турската лира поевтиня със 6% спрямо долара през уикенда и достигна 12-месечно дъно, но в понеделник сутринта започва да възстановява позициите си. Според турската бизнес асоциация TUSIAD неразбирателството между правителствата на двете държави ще повлияе негативно на икономическите, културните и академичните връзки, както и на обикновените граждани, съобщава Reuters. В писмено изявление от организацията призовават двете страни да решат "визовата криза" незабавно чрез диалог.

Напрежението между двете страни е и в резултат на подкрепата на САЩ към кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, които Анкара счита за продължение на ПКК. Турция настоява и за екстрадицията на Фетуллах Гюлен, който към момента пребивава в Пенсилвания, САЩ.

Кого засяга забраната

"Издаването на неимигрантски визи влиза незабавно в сила във всички дипломатически мисии в Турция", пише в изявлението. Това означава, че дипломатическият скандал между Турция и САЩ ще засегне издаването на неимигрантски визи (т.е. туристически и работни посещения). През 2016 г. мисиите в Анкара и Истанбул са издали над 113 хил. неимигрантски визи и едва 4 хил. имигрантски. От забраната ще бъдат засегнати и студенти, сезонните работници, както и хората, търсещи медицинска помощ в страната.