Фаворитът на изборите в Чехия обещава по-ниски данъци и повече инвестиции

Това може да попречи на балансирането на бюджета, което е също част от програмата на партията на Андрей Бабиш

Центристката партия АНО на Бабиш бе основана с обещания за борба с корупцията и за управление на държавата като компания
Центристката партия АНО на Бабиш бе основана с обещания за борба с корупцията и за управление на държавата като компания    ©  Reuters
Центристката партия АНО на Бабиш бе основана с обещания за борба с корупцията и за управление на държавата като компания
Центристката партия АНО на Бабиш бе основана с обещания за борба с корупцията и за управление на държавата като компания    ©  Reuters
Следващото правителство ще се изправи пред по-бавен растеж и ангажименти за по-високи разходи.

Фаворитът за следващ премиер на Чехия - Андрей Бабиш, обещава инвестиции в инфраструктура и намаляване на данъчното бреме за компании и граждани. Това обаче може да попречи на балансирането на бюджета, което е също сред неговите предизборни ангажименти, пише Reuters.

Милиардерът предприемач и неговата партия АНО поддържаха държавните финанси във форма на фона на бързо развиващата се икономика като коалиционен партньор във воденото от социалдемократите правителство. Това подсилва бизнес имиджа на партията преди изборите на 20-21 октомври.

Но докато спадът на държавния дълг и първият бюджетен излишък от две десетилетия даваха на настоящите управляващи възможност за повишение на заплатите, следващото правителство ще се изправи пред по-бавен растеж и ангажименти за по-високи разходи. "Пътят за новия финансов министър няма да бъде толкова гладък, колкото беше през предишните четири години. Не бих искал да съм на негово място", казва Павел Собисек, главен икономист на UniCredit в Прага.

Значителна преднина

Центристката партия АНО на Бабиш, която беше основана с обещания за борба с корупцията и за управление на държавата като компания от неговата империя, има значителна преднина в социологическите изследвания. Тя е подпомагана от факта, че икономика на страната е една от най-бързо растящите в Европа. Очакванията са за растеж от над 3% за тази и следващата година, а рекордно ниската безработица доведе до най-голямото увеличение на заплатите от десетилетие.

След като АНО вече контролираше държавните финанси, ново правителство с нея начело обещава, че няма да предприема съществени промени в икономическите политики. Партията се противопостави на исканията на социалдемократите за данъци върху банковия сектор. Засега тя е против приемане на еврото и иска да намали инвестиционните субсидии освен за проекти с по-висока стойност.

АНО смята, че държавният бюджет е като този на всяко домакинство или компания - разходите трябва да съответстват на приходите в дългосрочен план. Но инвестиционните планове и орязването на данъците от страна на партията може да влязат в сблъсък с това разбиране.

Миналата година АНО подкрепи мерки на коалиционното правителство като вдигане на заплатите с 10-15% за служителите в държавния сектор и по-високи пенсии. Сега партията ще има по-силни позиции при осъществяване на плановете си, включително инвестиции в училища и пътища. Обещанието й е да построи 170 км нови магистрали до 2021 г.

Надолу, надолу

По отношение на данъците АНО иска да намали данъка върху продажбите на всичко - от месо, мляко и масло до шивашки услуги, фризьорство и наливна бира. Също така планира да понижи данъка върху доходите за повечето работници от 20 на 19%.

Партията заявява, че нейните мерки за подобряване на събираемостта на данъците вдигат приходите. "Намаляваме данъците, тъй като смятаме, че ще събираме толкова, колкото със сегашното правителство", посочва Бабиш.

Най-големият частен работодател

Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия. Той предизвиква силни и противоречиви реакции у чехите, но никога не е бил толкова близо до това да стане премиер след политическата криза. Неговата група "Агроферт" е конгломерат от над 250 компании, включващи химическата индустрия, земеделието и медиите. Според Forbes богатството му се оценява на 3.4 млрд. долара. Бабиш е най-големият частен работодател в Чехия, като в неговите компании работят над 34 хил. души. Тази година Бабиш прехвърли активите си в тръст, за да се съобрази с ново законодателство за конфликт на интереси.

Чешките власти разследват вратичките в законодателството, които Бабиш е използвал, за да закупи облигации, които не се облагат с данъци от фирмата си преди няколко години, както и европейските субсидии, дадени на компания, впоследствие придобита от него. Той отрича да е нарушавал закона и казва, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.