ЕС наказва Турция с надеждата да не я обиди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕС наказва Турция с надеждата да не я обиди

По време на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов е имал кратка среща с германския канцлер Ангела Меркел, на която основно са говорили за интеграцията на Западните Балкани.

ЕС наказва Турция с надеждата да не я обиди

Великобритания и 27-те страни - членки на ЕС опитват да деескалират напрежението между тях, по проблемите на миграцията продължава да има сериозни разногласия

9522 прочитания

По време на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов е имал кратка среща с германския канцлер Ангела Меркел, на която основно са говорили за интеграцията на Западните Балкани.

© Reuters


Въпреки че Турция първоначално не присъстваше като основна тема в дневния ред на лидерите на 28-те страни членки, отношенията между ЕС и Анкара се оказаха в центъра на дебатите на провелия се в четвъртък и петък Европейски съвет. За сметка на това другите теми, по които се очакваше да има напредък - плановете за промяна на миграционната политика на евросъюза и ускоряването на приемането на новите правила за дигиталния пазар, засега буксуват. Великобритания пък спечели обещанието докато се преговаря по последните детайли на спразумението за развода й с ЕС, да се започнат и консултации за бъдещите й отношения с евросъюза.

За България поне две от обсъжданите теми са от ключово значение – отношенията на ЕС с Турция и плановете за промяна на миграционната политика на съюза. По време на пресконференцията си в четвъртък премиерът Бойко Борисов се съсредоточи основно върху Турция и индиректно влезе в противоречие с германския канцлер Ангела Меркел - нещо, което доскоро той всячески избягваше.

Първи сериозни последици за Турция

Въпреки че официалните заключения на Европейския съвет не го споменават, европейските лидери са отстъпили на настояването на германския канцлер Ангела Меркел да преразгледат финансовата помощ за страната. По време на пресконференцията си в петък сутринта Меркел посочи, че "ние се съгласихме... да поискаме от Европейската комисия да ореже предприсъединителната помощ по отговорен начин". Германският канцлер допълни, че Турция се отдалечава "от всичко това, което наричаме върховенство на закона".

Ден преди това премиерът Борисов се впусна в продължителна тирада колко е важно да се запазят отношенията с Турция, която е основна преграда за мигрантския поток и важен член на НАТО в региона. "По време на нашето председателство (на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г.) не трябва да се говори за прекратяване на преговорите с Турция", подчерта Бойко Борисов.

Другите теми от Европейския съвет:

- Дигитална Европа. Лидерите на 28-те трябваше да насърчат по-бързото приемане на законодателството за европейския дигатален пазар. Основна тема на разговорите обаче е било предложението на Франция за нова система за данъчно облагане на он-лайн продажбите – данъците върху печалбата да се заплащат там където е извършена продажбата. Париж се надява по този начин да се прекрати практиката на он-лайн гигантите Amazon или Apple да се регистрират в страни с ниски данъци и така да избягат облагането. Както се очакваше Ирландия (за която ЕК намери че е дала данъчно предимство на Apple за 13 млрд. евро) и Люксмбург (за която пък ЕК твърди, че е облагодетелствала Google с 254 млн. евро) са се възпротивили. България подкрепя предложението на Франция, въпреки че то по същество представява хармонизиране на данъчните основи, нещо, срещу което София е твърдо против. Бойко Борисов даде пример с облагането на автономните автомобили, вероятно визирайки факта, че софтуерът за управлението им може да се намира в друга страна.

- Страните от ЕС подкрепиха ядрената сделка с Иран. В момента САЩ се опитват да предоговарят сделката, според която Иран предаде запасите си на високообогатен уран, като за сметка на това запази възмжност да произвежда ядрено гориво. Премиерът Бойко Борисов беше доволен от единството не ЕС. "За разлика от споразумението за климатичните промени и той господ ни наказа почти всички", каза премиерът, вероятно критикувайки отттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение.

Другите теми от Бойко Борисов:

- Стената Според премиерът "защитното съоръжение" не било китайска стена, която да не може да бъде прескочена, а само помощно съоръжение, което да помага на българските и турските граничари. Изказването е в отговор на появилите си снимки с мигранти, които лесно прескачат телената ограда с обикновенни стълби.

По време на предизборната си кампания Меркел призова именно към това. В четвъртък Борисов индиректно й отвърна: "Тези политикани, които лесно хвърлят Турция, това може да им печели избори, но не може да им спечели война".

По време на срещата на върха лидерите са се договорили да поискат от Европейската комисия намаляване на предприсъединителната помощ за страната с 25%, каза Борисов. По-късно източник от Европейската комисия уточни, че засега нейното предложение е средствата да не се намаляват, а да се пренасочат към подкрепа на гражданското общество. Преди това холандският премиер Марк Руте каза, че помощта трябва да се концентрира само върху проекти в областта на върховенството на закона за сметка на инвестиционните проекти. За намаляване на средствата обаче настоява Европейският парламент.

За периода 2014-2020 г. за Турция са определени 4.5 млрд. евро. Ако се приеме подобна мярка, това ще бъде първият случай на намаляване на одобрената предприсъединителната помощ за страна, която води преговори за членство в ЕС.

Източник от ЕК смята, че предложеното решение е доста по-елегантно от исканото от някои страни спиране на преговорите. Така, надяват се от Европейската комисия, на турското общество ще бъде показно, че ЕС отправя ръка за помощ. Това обаче със сигурност ще предизвика реакция от страна на Анкара, която би възприела подобна стъпка като намеса във вътрешните й работи. Ако Турция отвърне по-бурно, това може да даде основания на ЕК да поиска и спирането на преговорите, каквато може и да е целта.

Засега прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС не стоят на дневен ред, тъй като за много страни, включително България, са възможен лост за влияние върху Анкара. В последните няколко години той става все по-слаб, но премахването му едва ли би променило ситуацията в Турция, но пък за сметка на това ще е удар за проевропейски настроените турци.

Знак за това колко важна е била дискусията за Турция е фактът, че предложеното от френския президент Еманюел Макрон обсъждане на търговските политики на ЕС на практика не се е състояло.

Миграцията – още по-трудно решение

Голямата тема – реформата в Дъблинския регламент за приема на бежанци в страните от ЕС, на практика е отпаднала от дебатите, като се споменава като последна точка от заключенията на лидерите.

В момента регламентът задължава страните, на чиято територия са влезли бежанците, да се погрижат за тяхната регистрация и настаняване, а ако те не получат такъв статут, да ги върнат там, откъдето са дошли. С началото на мигрантската криза спазването на тези правила беше бързо изоставено. След това страните членки се съгласиха да преразпределят 160 хил. от влезлите от началото на бежанската криза мигранти помежду си. Досега обаче това е направено с едва 27 хил. души, като Полша и Унгария категорично отказват да приемат бежанци, а Словакия, Чехия и Австрия прилагаха множество пречки. България официално не отказва да приема бежанци, но до този момент не приела нито един човек от Италия.

Схемата изтече през септември, но Европейската комисия настоява механизмът за преразпределение да стане автоматично действащ, след като количеството на мигрантите в т.нар. държави на предна линия достигнат определен праг. За това обаче няма съгласие сред много страни в съюза. Преди два дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че не вижда бъдеще в квотната система за преразпределение на бежанци.

За България е важно да се приеме подобна схема и прагът да е максимално нисък, така че преразпределението на мигрантите да започва максимално рано и без допълнително формалности. В четвъртък Европейският парламент гласува позиция в подобна насока. Евродепутатите предлагат страните, които отказват да приемат бежанци, да получат корекции на плащанията си по европейските фондове (това не би се отнасяло за България, тъй като поне официално страната не отказва да настанява бежанци на своя територия).

Лидерите на 28-те страни членки освен това се договориха да продължат подкрепата за Турция за по споразумението за обмяна на бежанци, както и подкрепата за страните от Западните Балкани. Те поеха и ангажимент да увеличат вноските на страните си във фонда за подкрепа на Африка. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще предложи и България да участва в него с 500 хил. евро, колкото е минималната вноска.

Излизането на Великобритания

Борисов се размина с Ангела Меркел и по друга тема. На два пъти той заяви, че е песимист за постигането на компромис между ЕС и Великобритания относно условията за излизането на Обединеното кралство от евросъюза.

Германският канцлер обаче коментира в четвъртък, че "от наша гледна точка не съществуват никакви знаци, че споразумение не може да се постигне". Заявлението на Меркел е завой в нейната позиция, тъй като именно Берлин беше обвиняван в най-голяма неотстъпчивост спрямо Великобритания.

Всъщност въпреки постоянното напрежение около преговорите и заплахите за провал те вървят в очакваното си русло. Великобритания използва най-силния си коз – плащанията, с които се е обвързала към ЕС, за да получи отстъпки от позицията на 27-те по повод бъдещето и отношенията с тях. Европейската комисия (която преговаря от името на 27-те) пък разиграва своя най-силен коз – достъпа на Великобритания до единния пазар, за да принуди Лондон да плати сметката по напускането си. "Новините за някакъв блокаж са силно пресилени", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

До този момент и двете страни вече са направили известни компромиси. Преди две седмици британският премиер Тереза Мей заяви, че страната й ще изпълни поетите ангажименти. Тя обаче не уточни сумата, като британските медии говорят за 20 млрд. паунда, което е приблизително пет пъти по-малко от това, което очаква Брюксел. Страните членки пък се съгласиха да отбележат, че има известен напредък в преговорите, така че Европейската комисия да може да започне подготовка на бъдещите споразумение между ЕС и Великобритания за статута на отношенията им и евентуалните преходни периоди. Така, дори и да не се водят преговори по тях, Лондон ще има представа за очакванията на останалите в ЕС и може да съобрази "сметка за Brexit" по тях.

Балканският приоритет

За българския премиер Европейският съвет беше подходящ терен да сондира доколко последните му усилия да играе ролята на представител на страните от Западните Балкани е успешна. Бойко Борисов имаше срещи с върховния представител в областта на външната политика Фредерика Могерини и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като основната тема е била именно интеграцията на шестте страни на Балканите, които все още са извън ЕС.

По време на срещата между Борисов, председателя на Европейката комисия Жан-Клод Юнкер и гръцкия премиер Алексис Ципрас е бил обсъден и предлаганият от двете страни транспортен коридор Солун-Кавала-Александропулис-Бургас–Варна-Русе. Според българския премиер той вече се е превърнал в транспортен квадрат, тъй като към него се се присъединила и Сърбия.

По време на пресконференцията си Бойко Борисов обясни, че е настоявал финансирането за региона да се увеличи. Той обяви, че ако ЕС не направи това, страните от Западните Балкани могат да бъдат "изпуснати". В момента в Сърбия например, проучване финансирано от NED например показва, че мнозинството сърби биха се отказали от присъеднияване към ЕС ако това развали отношенията им с Русия.

Въпреки акцента, който България залага на региона, неговото споменаване в заключенията на съвета се отнасяше само до помощта за справянето с миграцията. Така че този български приоритет за приближаващото председателство на Съвета на ЕС тепърва трябва да се налага по-сериозно в дневния ред на евросъюза.

Въпреки че Турция първоначално не присъстваше като основна тема в дневния ред на лидерите на 28-те страни членки, отношенията между ЕС и Анкара се оказаха в центъра на дебатите на провелия се в четвъртък и петък Европейски съвет. За сметка на това другите теми, по които се очакваше да има напредък - плановете за промяна на миграционната политика на евросъюза и ускоряването на приемането на новите правила за дигиталния пазар, засега буксуват. Великобритания пък спечели обещанието докато се преговаря по последните детайли на спразумението за развода й с ЕС, да се започнат и консултации за бъдещите й отношения с евросъюза.

За България поне две от обсъжданите теми са от ключово значение – отношенията на ЕС с Турция и плановете за промяна на миграционната политика на съюза. По време на пресконференцията си в четвъртък премиерът Бойко Борисов се съсредоточи основно върху Турция и индиректно влезе в противоречие с германския канцлер Ангела Меркел - нещо, което доскоро той всячески избягваше.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "В момента в Сърбия например, проучване финансирано от NED например показва, че мнозинството сърби биха се отказали от присъеднияване към ЕС ако това развали отношенията им с Русия."

    Само така! После след 20 г. като се присъединят по неволя ще говорят за нас, както ние говорим за гърците... ЕС нищо друго да не дава, този общ пазар е достатъчно важен за всяка икономика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK