ЕС иска Тереза Мей да поеме "конкретни ангажименти" за финансовите задължения на Великобритания

Преди това преговорите за търговските отношения след Brexit не могат да започнат, категорични са лидерите на съюза

Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (вдясно) заяви, че няма причина преговорите с Великобритания да завършат без сделка, Жан-Клод Юнкер (вляво) каза, че те все още са на практика блокирани
Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (вдясно) заяви, че няма причина преговорите с Великобритания да завършат без сделка, Жан-Клод Юнкер (вляво) каза, че те все още са на практика блокирани    ©  Reuters
Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (вдясно) заяви, че няма причина преговорите с Великобритания да завършат без сделка, Жан-Клод Юнкер (вляво) каза, че те все още са на практика блокирани
Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (вдясно) заяви, че няма причина преговорите с Великобритания да завършат без сделка, Жан-Клод Юнкер (вляво) каза, че те все още са на практика блокирани    ©  Reuters
Посланията относно Brexit преговорите по време на лидерския форум бяха смесени.

Надеждите на британския премиер Тереза Мей за пробив в преговорите по условията за излизане от Европейския съюз (ЕС) Великобритания по време на съвета на ЕС тази седмица останаха неоправдани. В обща декларация след двудневната срещата на 27-те лидери на страните членки на съюза те заявяват, че Мей трябва да поеме "твърди и конкретни ангажименти" за увеличаването на обещаните разплащания от страна на Лондон, преди да започнат така важните за британското правителство търговски преговори.

Досега Тереза Мей само веднъж е формулирала готовността на британската страна да изплати дължимата сума към европейския бюджет и тогава тя я оцени на 20 млрд. евро. Европейските политици обаче искат три пъти по-висока сума - 60 млрд. евро. Все още обаче нито една от двете страни не е излязла с ясна позиция какво влиза в т.нар. "сметка за развода", но Тереза Мей пое ангажимента да постави искането на европейските си партньори за обсъждане в Лондон.

Смесени послания

Посланията относно преговорите по време на лидерския форум бяха смесени. От една страна, в знак на добра воля, канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че въпреки липсата на прогрес в преговорите, e уверенa в положителния им краен изход. "От моята позиция мога да заявя, че няма причина да смятаме, че преговорите няма да са успешни. Работим здраво това да се случи", заяви Ангела Меркел на пресконференцията след форума.

Френският президент Еманюел Макрон обаче запази твърд тон и заяви, че "финансовите преговори не са приключили дори наполовина" и че докато не се решат трите ключови проблема - този с ирландската граница, с правата на европейците в във Великобритания и финансовия въпрос, няма как да започнат търговските преговори.

Подобна беше позицията на Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия (ЕК), който заяви, че думите на главния преговарящ от европейска страна Мишел Барние за "блокаж" в преговорите не са пресилени.

Отстъпки и предупреждения от Мей

Британският премиер не скри, че се чувства притисната от европейските лидери и поиска "ясни и спешни" мерки за започване на търговските преговори. Причината за това е мобилизацията на евроскептичните ѝ опоненти от собствената ѝ Консервативна партия около годишната конференция на Торите в началото на месеца. Мей ще има както вътрешнопартийни, така и вътрешнокабинетни проблеми в Лондон, когато постави на масата искането на европейци за три пъти по-високо разплащане към бюджета на ЕС от предвиденото. Освен това тя даде на заден по отношение на юрисдикцията на Европейския съд през август. Първоначалният план беше Лондон да се изтегли изцяло от него след края на двегодишните преговори, но в последствие остави вратичката за частично оставане под неговата юрисдикция по време на (все още неизяснения) преходен период.

Във всеки случай, европейските лидери подчертаха в общата си декларация, че очакват потенциално разрешаване на финансовия въпрос да доведе до отваряне на втората фаза от преговори след следващия лидерски форум през декември. Дотогава обаче топката е в полето на Мей, която трябва да убеди кабинета и съпартийците си от нуждата от компромис по финансовите параметри на сделката.

Другите теми на Съвета на ЕС

Лидерите обсъдиха 19-месечния детайлен план, известен като "лидерския дневен ред", предложен от председателя на съвета Доналд Туск по-рано тази седмица. Целта му е да вкара в релси разговорите между европейските политици, за да се избегне залитането в странични теми. Туск иска още правителствата да плащат своите вноски по определени проекти (като тези, свързани с ограничаване на миграцията от Африка, например), както и да подкрепят и прилагат на практика общите политики, изработвани от ЕК (като общия дигитален пазар и миграционната рамка).

Още от Капитал