Каталунските власти заплашиха Мадрид с гражданско неподчинение

Парламентът в Барселона ще заседава в четвъртък, за да обсъди какви действия да предприеме

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Представители на властта и парламента в Каталуня предупредиха, че е възможно да се стигне до гражданско неподчинение, ако Мадрид действително задейства конституционната клауза, позволяваща автономната област да мине на прякото му подчинение.

Блокиране на централната власт

В интервю за BBC съветникът за външните работи на Барселона Раул Ромева каза, че според него каталунските институции ще блокират всякакви опити на централната испанска власт, ако решението за пряко управление, обявено в събота, бъде гласувано и влезе в сила. Крайнолявата партия CUP, за която се смята, че има влияние върху правителството на премиера Карлес Пучдемон, публикува изявление, в което заплаши, че "на агресията ще се отговори с мащабно гражданско неподчинение".

Преди два дни испанският премиер Мариано Рахой поиска от Сената в Мадрид да отстрани Пучдемон и да позволи представители на националните власти да подготвят областта за избори в срок от шест месеца. Няколкостотин каталунски общини пък призоваха парламента в Барселона да отхвърли прякото управление с официален документ и гласуване. Институцията ще се срещне в четвъртък, за да обсъди какви действия може да се предприемат и дали да се обяви независимост в отговор на Мадрид.

Ромева каза, че според него всички институции, включително полицията ("Мосос д'Ескуадра", която в Каталуня е на подчинение на властите в Барселона), ще изпълняват нарежданията на преките си ръководители, а не на испанското правителство, ако се наложи. "Не че ще ги отхвърляме. Това не е лично решение. Това е решението на седем милиона души", добави представителят на каталунските власти. Той има предвид референдума на 1 октомври, на който 90% от участниците подкрепиха отделянето на Каталуня от Испания. Активността на на допитването обаче беше под половината от имащите право на глас - около 43% - и на него само два милиона гласуваха за независимостта.

"От тази перспектива не се съмнявам, че всички граждански служители ще изпълняват разпоредбите на избраните и легитимни институции, които действат сега." Каталунското издание "Вангуардия" цитира говорителя на организация в рамките на "Мосос", подкрепяща независимостта, според когото групата ще запази "лоялността си към (местните) парламент и правителство", ако правителството отстрани Пучдемон и опита да поеме контрола над каталунските институции.

Пучдемон е премиер заради испанската конституция

"Вангуардия" и други влиятелни каталунски вестници призовават Пучдемон да поиска предсрочни избори, преди прякото управление да влезе в сила (последното ще стане в събота при успешно гласуване в Сената). Проучване от края на миналата седмица показа, че много каталунци одобряват тази възможност. Правителственият говорител Жорди Турул отхвърля подобна възможност.

Испанският вътрешен министър Сорая Саенс де Сантамария обаче предупреди, че властите в Барселона изпълняват длъжностите на "премиер на регионално правителство и високопоставени фигури в правителството заради конституцията. Не им е дадена тази роля от никаква божествена власт". В интервю за испанско издание тя предупреди, че правителството може и да удължи намесата си отвъд шест месеца и да отстрани всички представители на администрацията, които не се съобразят със задействаната процедура. Де Сантамария обаче даде сигнал и че властите в Мадрид може да си променят решението, ако Пучдемон напълно се откаже от декларацията за независимост.

В същото време Европейската комисия повтори в понеделник позицията си за кризата в Каталуня и каза, че смята въпроса за "вътрешен" за Испания.