Над 1300 компании вече са преместили централите си от Каталуня

Те се страхуват, че при обявяване на едностранна независимост на региона ще бъдат изключени от общия европейски пазар

Caixabank беше една от първите, които взеха решение да преместят централата си от Барселона
Caixabank беше една от първите, които взеха решение да преместят централата си от Барселона    ©  Reuters
Caixabank беше една от първите, които взеха решение да преместят централата си от Барселона
Caixabank беше една от първите, които взеха решение да преместят централата си от Барселона    ©  Reuters

Над 1300 компании, регистрирани в Каталуня, вече са намерили друго място в Испания за централния си офис, след като жителите на автономната област гласуваха на референдум за независимост. Това сочат данни на официални испански институции.

Към 23 октомври 1302 компании, базирани в Барселона, са преместили централите си към други области на Испания, считано от деня след референдума (2 октомври). Испанската агенция по вписванията отчита 670 такива случая само между понеделник и петък миналата седмица. В четвъртък броят им е най-голям за ден до момента - 268. Повечето от тях (1165) са били базирани в област Барселона, малка част в Жирона, Лейда и Тарагона.

Обратното решение - да преместят централата си в Каталуня, са взели 54 компании за същия период.

Големите имена

Сред напусналите са най-малко 45 средни и големи предприятия, включително шест от седемте базирани в Барселона компании, листвани на фондовата борса в Мадрид. След компаниите от борсовия индекс Ibex са две водещи банки - Caixabank и Sabadell, телекомът Cellnex, корпорацията от сектора за недвижими имоти Inmobiliaria Colonial, конгломератът Albertis, управляващ пътна и телекомуникационна инфраструктура, и Gas Natural, газоразпределителен оператор в Европа и Латинска Америка с основни акционери Caixabank и Repsol.

Сред по-малките компании са производители на хранителни продукти, специализирани във финансови услуги, издателски гигант, агенции за недвижими имоти, производител на цимент, застрахователни компании и по-малки банки и много други. Обявявайки решението за преместването на Bruixa d'Or, компанията, управляваща една от най-известните лотарии в Испания, директорът й Шабиер Габриел Лисет каза в интервю за испанска телевизия: "Правя го, защото много обичам Каталуня, но съм испанец." Габриел Лисет се смята за един от най-богатите каталунски предприемачи.

Миналата седмица вицепремиерът на Каталуня Ориол Жункерас беше планирал среща с международни компании като Alstom, HP и Microsoft в опит да ги успокои за бъдещото развитие на региона. Впоследствие отмени срещата, която трябваше да е дискретна, а информацията за нея се разпространи в медите.

Проблемът не е само в гигантите

Проучване на каталунската асоциация на микро-, малки и средни предприятия Pimec, цитирано от в. El Pais, сочи, че близо 11% от членовете ѝ са отворили банкови сметки извън Каталуня. Една десета са спрели инвестициите, а 9% казват, че ще го направят в бъдеще. Близо 2.2% обмислят преместване, а 15.7% не знаят какво ще направят.

Допитването обхваща 130 хил. предприятия с до 250 служители - гръбнакът на каталунската икономика. "Сякаш ни вадят зъб", казва председателят на организацията Жозеп Гонсалес и Сала.

Защо си тръгват компаниите

От мястото, където компанията е вписана, се управлява дейността ѝ. Решението за преместване има малка стойност на ниво текущ бизнес. Освен пощенски адрес мястото на централата определя държавата, в която въпросният бизнес е регистриран. Ако Барселона действително обяви едностранно независимост, дадена компания, която се намира на нейна територия, ще трябва да стане "каталунска", а не испанска.

Преместването в момента от една в друга част на една и съща държава струва малко усилия. От друга страна, тъй като независима Каталуня автоматично би се оказала извън Европейския съюз, базираните на нейна територия компании също така автоматично ще бъдат изключени от общия европейски пазар и за дейността им в ЕС ще действат други правила.

Адресът определя и каква юрисдикция важи за съответните компании. Не на последно място, стъпката е силно символична - Каталуня, която се възприема като едно от най-важните места за испанския бизнес, се оказва изправена пред стотици (някои от тях водещи) компании, които биха предпочели да са испански, а не каталунски. В началото на октомври Мадрид също така промени някои бизнес регулации, за да улесни преместването на тези компании от Каталуня.

Влиятелно бизнес лоби в региона поиска "незабавни избори" вместо независимост

Изглежда логично и разумно да се види какво мислят хората след двете години управление на националистите в Каталуня, призова Cercle d'Economia, една от влиятелните бизнес организации в автономната област, цитирана от в. La Vanguardia. В съобщение организацията поиска "незабавни избори", за да се съкрати пътят, който води до "продължителна и интензивна динамика на липса на контрол, юридическа несигурност и неблагоприятна ситуация за гражданите". Институцията, която обединява десетки испански и международни компании, добави, че последиците са "непредвидими, но при всички положения драматични на нивата на самоуправление, съжителство, икономически ръст и заетост". Вотът "е единственият изход за спиране на драматичната динамика".