Колко евроскептичен е "Чешкият Тръмп"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко евроскептичен е "Чешкият Тръмп"

Соченият за бъдещ чешки премиер Андрей Бабиш обещава да пребори корупцията и да вкара подхода на бизнесмен в управлението

Колко евроскептичен е "Чешкият Тръмп"

Победителят в изборите Андрей Бабиш е прагматик, а не идеолог. Накъде ще поведе Чехия зависи много от това с кого ще управлява

Марина Станева
8053 прочитания

Соченият за бъдещ чешки премиер Андрей Бабиш обещава да пребори корупцията и да вкара подхода на бизнесмен в управлението

© Reuters


Ситуацията не е като в Полша и Унгария, тъй като бизнесменът не е обсебен от идеята да прави културна революция или смяна на режима като Качински и Орбан.
Етикетът "проруски" също е пресилен. Но ако се коалира с опасни партньори, може да промени насоката на външната политика.

Унгария, Полша, а сега и Чехия. Не стига, че са сред най-големите нетни получатели на средства от бюджета на ЕС, но и създават все повече проблеми. При това в момент, когато има нов тласък за интеграция в съюза.

Така може да се резюмира най-честата реакция на новината, че победител в чешките парламентарни избори е Андрей Бабиш и ръководената от него партия АНО. В заглавията на медиите пък преобладаваха определенията "чешкият Доналд Тръмп" и "милиардерът популист", допълвани от "евроскептик" и "с проруски позиции". По време на кампанията си бизнесменът, който е вторият най-богат човек в страната, се обяви против въвеждането на еврото и по-дълбоката интеграция в ЕС. Което породи безпокойство, че може да се присъедини към Варшава и Будапеща в курса им на сблъсък с Брюксел. Но въпросът накъде Бабиш ще поведе страната няма еднозначен отговор. Сигурното е, че преди всичко той е прагматик без силни идеологически пристрастия. И много ще зависи от това с кого се коалира.

Победител с проблеми

Противниците на Бабиш смятат, че той е заплаха за демокрацията заради съсредоточаването на бизнес и политическа власт в ръцете му (той прехвърли своите химически, хранителни и медийни фирми в тръст тази година, когато заемаше поста министър на финансите, за да се съобрази със законодателството за конфликт на интереси). Но неговата популярност нарасна поради ролята му в досегашното лявоцентристко правителство, при което Чехия се радваше на бърз икономически растеж, балансиран бюджет, увеличени заплати и най-ниската безработица в ЕС. Сред обещанията му, които печелят подкрепа, са да се пребори с корупцията (нищо, че самият той е разследван) и да вкара подхода на бизнесмен в управлението.

След победата Бабиш заяви, че вариантът правителство на малцинството е нереалистичен и иска да сформира коалиция със стабилен партньор. Но това може да се окаже проблем. Той е обвиняем за измама с евросубсидии в размер на 2 млн. евро, което накара други партии да откажат да работят с него, въпреки че АНО получи 29.6% от вота, или близо три пъти повече от най-близкия съперник. Опциите пред Бабиш са стеснени, но той твърди, че не иска да управлява с комунистите или с крайнодясната "Свобода и пряка демокрация". При по-продължителен блокаж може да има смекчаване на позициите на някои формации и това да позволи съставянето на коалиция от втория опит със или Бабиш начело.

"Бабиш ще срещне истински проблеми в опитите да стане премиер. Няколко други партии нямат против да създадат коалиция с АНО, но само ако той не е министър-председател. Освен че е съдебно преследван за злоупотреба с евросубсидии, съдът разглежда отново обвиненията, че Бабиш е бил агент на комунистическите тайни служби", посочва пред "Капитал" чешкият политолог Иржи Пехе.

Според Михал Шимечка от Института за международни отношения в Прага в момента дори самият Бабиш няма идея какво коалиционно управление би могъл да състави. "Той е притиснат в ъгъла от изборните резултати. Макар да е победител, пътят за него към сформиране на правителство е неясен. Въпреки това е много вероятно той да бъде премиер. Ясно е, че няма как да има правителство без неговата партия, това показва математиката", обяснява Шимечка пред "Капитал".

В интервю за Reuters Бабиш се опитва да успокои критиците си. Той посочва, че Чехия трябва да търси както активна роля в ЕС, така и партньори извън Вишеградската група за намирането на обща позиция по въпроси като имиграцията и качеството на храните. Що се отнася до варианта да разчита на подкрепата на крайни партии, за да управлява, той казва: "Не искам да си сътруднича с тях. Поканили сме всички на преговори. Искаме да чуем всички аргументи на масата."

Въпреки тези уверения притеснения има. Дори в поздравителното си писмо по повод победата на Бабиш председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че новото чешко правителство не трябва да забравя общите европейски ценности.

Лошо, но не катастрофа

Съставът на кабинета ще повлияе на чешкия тон към ЕС. "Бабиш няма силни идеологически убеждения, така че в този смисъл не е нито проевропейски, нито прозападно настроен. В същото време определено няма произточна и проруска насока. Той няма много силна външнополитическа програма и по-скоро е прагматик и бизнесмен, така че е ориентиран към сключването на изгодни сделки. При определени условия може да е склонен на по-отворен подход към Москва, но не е с проруски позиции по принцип. Как ще се държи неговото правителство до голяма степен ще зависи от това кой ще го подкрепя", казва пред "Капитал" Радко Хоковски, директор на чешкия аналитичен център "Европейски ценности". Според него разликата с Полша и Унгария е, че Бабиш се фокусира върху вътрешните икономически политики - иска да повиши качеството на живот и да управлява държавата по-ефективно, което е основното в програмата му.

Противниците на Бабиш проведоха активна кампания срещу него
Източник: Reuters

Той няма мащабна визия за обществото, както е при Ярослав Качински в Полша или Виктор Орбан в Унгария, които са с традиционно консервативни виждания. "Качински защитава ролята на християнските ценности, а Орбан – нелибералната демокрация, в която лидерството е важно, не институциите. Това определено не е случаят с Бабиш, но той също така няма силни резерви към Русия или авторитарните режими. Затова при определени обстоятелства може да е склонен да преговаря с Москва или да бъде отворен към сключването на сделка с президента Милош Земан, който е проруски настроен. Така че, ако създаде съюз със Земан, комунистите и други екстремистки партии, това може да е опасно. Защото на практика те ще променят насоката на външната политика и Бабиш може да не се противопостави на това", твърди Хоковски.

Позициите на олигарха политик са по-скоро опортюнистки. "Бабиш критикува ЕС отчасти защото това е популярно в Чехия, но няма план за напускането на съюза. Същото е и с Русия – той прави противоречащи си изказвания", отбелязва пред "Капитал" Вацлав Бацовски, анализатор от чешката Асоциация за международни отношения (АМО). След анексирането на Крим например той се обяви в подкрепа на действия на НАТО, но после критикува санкциите срещу Москва. Очакването е да се държи като словашкия премиер Роберт Фицо - да роптае срещу санкциите, но да гласува за тях в ЕС. "Ситуацията не е като тази в Полша и Унгария, тъй като Бабиш не е обсебен от някакъв вид културна революция или смяна на режима като Качински и Орбан. Той иска да концентрира власт, за да управлява, но няма голям план", обобщава "Капитал" Бацовски.

Според Иржи Пехе Бабиш няма да позволи Чехия да остане в периферията на ЕС. "Неговият евроскептицизъм беше предимно електорална стратегия, насочена към избирателите му, мнозинството от които са по-възрастни хора, които нямат доверие в ЕС. Като премиер може да промени възгледите си. Той притежава компании в няколко страни от съюза. Дълбоко разделение между Чехия и Брюксел не е в негов интерес", смята Пехе.

Всъщност, когато става въпрос за чешката позиция в ЕС, вероятно няма да има голяма промяна. "Дори предишното правителство на Соботка, което беше номинално проевропейско, също не направи нищо например да приближи Чехия до еврозоната. Също като останалите вишеградски лидери те отхвърлиха миграционните квоти. Сега реториката на правителството може да е малко по-евроскептична, то самото да е по-малко либерално, но освен ако няма съюз между Бабиш, радикалите и президента, няма да има особена разлика по същество", обобщава Михал Шимечка.

Икономическа програма

Програмата на Бабиш включва инвестиции в инфраструктура и намаляване на данъчното бреме за компании и граждани. Но това може да затрудни балансирането на бюджета, което е друго негово предизборно обещание. Освен това новото правителство ще се изправи пред по-бавен растеж и ангажименти за по-високи разходи.

По темата работи и Светломира Гюрова

Ситуацията не е като в Полша и Унгария, тъй като бизнесменът не е обсебен от идеята да прави културна революция или смяна на режима като Качински и Орбан.
Етикетът "проруски" също е пресилен. Но ако се коалира с опасни партньори, може да промени насоката на външната политика.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  И пак не казвате ще продадат ли ЧЕЗ или не? Слуховете, че Бабиш е против само слухове ли са?

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "нелибералната демокрация, в която лидерството е важно, не институциите"

  Едното няма нищо общо с другото! В нелибералната демокрация се залага на консервативни ценности и на държавните регулации, а лидерството е въпрос на политически стил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Бетонна бъркотия

Бетонна бъркотия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK