Димитрис Аврамопулос: Новата мигрантска политика на ЕС трябва да е готова по време на българското председателство

Еврокомисарят по вътрешните работи загатна, че е възможно създаването на "горещи точки" за мигранти в пограничните европейски страни

Еврокомисарят заяви, че ЕК има своите инструменти, с които да притисне страните от Вишеградската група да приемат повече бежанци, но се надява да постигне целта си чрез диалог.

Европейската комисия (ЕК) предлага да се извършват предварителни проверки за допустимост на мигрантите още на границите на Европа и да се изградят "горещи точки", управлявани от общоевропейски гранични служби, които да ги правят. Това стана ясно от заявлението на европейския комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос по време на граждански диалог на тема миграция и сигурност "Крепостта Европа? Миграция и сигурност в ЕС", който се проведе в четвъртък в София.

Подобен сценарий, в който службите решават дали даден мигрант има право изобщо да кандидатства за бежански статут на границата на Европа, може да има негативен ефект в България. Причината е, че при потенциално повторение на бежанската криза от 2015 г. може временно да се създадат условия за натрупване на хора без право на статут, които трябва да бъдат експулсирани към собствените си страни, което се осъществява трудно. Това предложение е част от големия пакет реформи в т.нар. "Дълбински регламент" за регулиране на общоевропейската мигрантска политика, който в момента се подготвя от евроинституциите.

Две основни визии

"Дъблинската реформа е необходима, защото регламентът остаря. Нашата амбиция сега е да направим по-справедлива система, за да не понасят фронтовите държави най-голямото бреме по време на криза като тази от 2015 г.", отговори Аврамопулос на въпрос на "Капитал". Според него е важно това бреме да бъде споделено по един по-адекватен начин и страните приветстват инициативата на ЕК, която трябва да бъде завършена преди края на българското председателство.

Към момента има две основни визии как трябва да изглежда четвъртата версия на "Дъблин". От една страна, е предложението на ЕК, която иска да надгради върху квотната система и да създаде корективен механизъм за страни, които изпитват сериозен бежански натиск. Ако дадена държава откаже да приема бежанци, тя ще подлежи на финансови глоби от по 250 хил. евро за всеки бежанец, който й се "полага". Ако пък ЕК установи, че страна членка целенасочено пропуска през територията си хора, без да ги регистрира, то релокацията от нейната територия към тази на други страни в ЕС ще бъде спряна.

Проблемът с тази версия на реформата е, че тя на практика само затяга наказанията за неизпълнение на неработещите квоти - до момента само 18.5 хил. от договорените 160 хил. души бяха релокирани от Гърция и Италия по механизма. Европейския парламент (ЕП) пък залага на по-всеобхватна трансформация, базирана на споделяне на отговорността между страните членки. Предлага се създаването на централизирана европейска система за прием на молби за убежище и квота за настаняване на бежанци за всяка държава, базирана на икономически показатели. Накратко, докато идеята на ЕК е да продължи статуквото и да наложи по-солидни санкции за неизпълнение на квотното разпределение, то ЕП иска да изгради цялостна европейска мигрантска политика.

Повече солидарност

"Този съюз се изгражда на базата на две ценности - отговорност и солидарност, които не са просто морални норми, а са законово обвръзващи задължителни принципи, заложени в договорите на ЕС", подчерта Аврамопулос по време на срещата в София. Той заяви, че ЕК има своите инструменти, с които да наложи волята си над страните от Вишеградската четворка, които са против квотното разпределение на мигранти, но все още предпочита диалога пред наказателните процедури.

"Живеем в ера, която бъдещите историци ще нарекат вероятно "епоха на мобилността". След години ЕС ще се нуждае от мигранти и трябва да открием правни коридори, за тези, които искат да дойдат в Европа, да го направят по правилата", каза още еврокомисарят.

Заедно с правосъдния комисар Вера Йоурова Аврамопулос беше в София за годишната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от Западните Балкани.