Каталунският парламент обяви независимост от Испания

Мадрид наложи директно управление на региона

Каталунската криза ескалира рязко, след като регионалният парламент гласува за обявяването на независимост от Испания. Малко по-късно испанският Сенат оторизира правителството на премиера Мариано Рахой да управлява областта директно от Мадрид. Рахой коментира, че директният контрол е необходим, за да се върнат "законността, демокрацията и стабилността" в Каталуня.

След заседание на кабинета бе решено премиерът да разпусне местния парламент и да свика извънредни регионални избори на 21 декември. Той също така освобождава от поста каталунския лидер Карлес Пучдемон, неговия кабинет и местния полицейски началник. "Пучдемон имаше възможността да се върне към законността и да свика избори. Това искаше мнозинството от каталунците. Но той не пожела да го направи. Така че испанското правителство взема необходимите мерки за връщане към законност", каза Рахой. Същевременно испанската прокуратура заяви, че ще повдигне обвинения за "бунт" срещу Пучдемон следващата седмица. Наказанието за това е до 30 години затвор.

Рисковият ход на Барселона

В каталунския парламент декларацията за независимост бе подкрепена със 70 на 10 гласа, като опозиционни депутати бойкотираха вота. Кризата започна, когато каталунците подкрепиха отцепването в забранен от Мадрид референдум по-рано през октомври, в който участваха 43% от имащите право на глас и 90% от тях казаха "да".

В резултат испанският Сенат гласува да активира член 155 от конституцията, който дава правомощия на централните власти да предприемат "всички необходими мерки", за да върнат реда в съответния регион в случай на криза. В социалните мрежи Рахой призова: "Моля всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще върне правото в Каталуня".

Брюксел реагира

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че декларацията за независимост не променя нищо и че ЕС ще си кореспондира само с централното правителство в Мадрид. "За Брюксел нищо не се променя. Испания остава нашият единствен събеседник", заяви Туск, цитиран от Reuters. Той също така призова Испания да използва "силата на аргументите, а не аргумента на силата".

"За 40 години Испания се превърна в икономическа сила и Каталуня няма да унищожи това", заяви Рахой, цитиран от ВВС. И допълни, че ще възстанови върховенството на закона в областта, която е една от най-богатите в страната. Тя се радва на висока степен на автономия, но много каталунци са недоволни, че плащат повече на Мадрид под формата на данъци, отколкото получават обратно. В последните седмици несигурността доведе до това над 1 500 компании да преместят централите си от Каталуня.

Какво казва конституцията

Член 155 гласи: "Ако самоуправляваща се общност не изпълни задълженията, наложени от конституцията или от други закони, или действа по начин, който е в сериозен ущърб на интересите на Испания, правителството може да предприеме всички необходими мерки, за да принуди общността да изпълни тези задължения или за да защити гореспоменатите интереси". Този член никога досега не е бил прилаган.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пак ли само информацийка?
  И пак Икономедия предпочита да илюстрира темата единствено с кадри на екзалтирани хора, веещи еселадата. През тези 27 дни се проведоха и многохилядни – е, не чак толкова екзалтирани - шествия на каталунци, които са за запазване единството на държавата. Защо не виждаме кадри от тях?
  Това, че почти месец в Капитал липсва сериозен анализ за случващото се в Каталуния е очаквано, защото темата не интересува отвъдокеанските медии, откъдето преписват тукашните журналисти.

  Да поръзсъждаваме ние тогава.

  В Каталуния се проведе референдум, обявен от испанския Конституционен съд за противоречащ на Конституцията, при обявена 43,03% избирателна активност и резултат 100,88% преброени бюлетини (!?), при липса на избирателни списъци, при неназначени от никого избирателни комисии, при никакъв контрол при гласуването (испанска журналистка беше заснела и качила в ютюб как гласува в четири различни секции) и прочее самодейност.
  Да, голяма част от каталунците носят родилното петно на сепаратизма, но то с какво задължава останалата, малко по-голяма част?

  Всъщност сега въпросът е каква формулировка ще даде испанското правителство на акта на каталунския парламент от днес. Леворадикалната каталунска партия „Кандидатура за народно единство“ (CUP) и коалицията „Заедно „Да“, които имат абсолютно мнозинство в каталунския парламент, сами гласуваха резолюция, която съдържа израза: „Каталуния се превръща в независима държава с републиканско управление“, както и обявява започването на процеса на писане на Конституция на новата държава...
  Обявяването на независима от Кралство Испания Република Каталуния може да се оцени и като опит за държавен преврат, но и без това Конституцията дава на Мадрид всички основания при размирици да използва сила за възстановяване на законността.
  Не вярвам да се стигне чак до там, но Пучждемон и цялата левичарска компания, изживяващи се като революционери-ленинци, които забъркаха тая каша, няма съмнение, че ще бъдат отстранени. Няма да се изненадам, ако бъдат подведени и под отговорност, защото реално погледнато са длъжностни лица, които с действията си целенасочено са излезли извън рамките на закона. Пък и сепаратизмът в съставената от 17 автономни области Испания е досто опасен вирус, за да се остави да умре от само себе си.

  Провъзгласената от парламента на автономната област независимост се обещаваше отдавна и замотаването й досега говореше по-скоро за нерешителност от навлизане в поле, където Мадрид пише правилата. Реално това е една емоционална, но безсмислена декларация, защото няма механизъм за отделянето на Каталуния. То противоречи на Конституцията и днес Сенатът на Испания овласти правителството да приложи закона.
  С цялата му тежест...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Франс прес току-що обяви, че испанската прокуратура през следващата седмица ще повдигне обвинение за организиране на метеж срещу президента на каталунската автономия Пучждемон. Според испанското законодателство престъплението „метеж“ се наказва със затвор до 30 години.
  Рахой сега ще размахва и тоягата, и моркова. Падна му се леваци левичари да го направят зорлем велик политик...

 • 3
  borodino avatar :-?
  borodino


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":
  Много добър анализ. Поздравления. Кой сте вие, д-р Д?

 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D  "...президента на каталунската автономия Пучждемон". Ще си позволя да поправя АФП и моето недоглеждане: Карлес е лидер на женералията - правителството на автономията.

  До коментар [#3] от "
  borodino
  ":

  Любознателен доктор.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Докато не се поеме фактически контрол над Каталуния, тя де факто е независима. Утре ще бъде доста интересно!

 • 6
  han_kubrat avatar :-|
  han_kubrat

  Много добре казано
  До коментар [#2] от "
  D-r D
  ":

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  Георги Георгиев
  ":

  "...Докато не се поеме фактически контрол над Каталуния, тя де факто е независима."
  Няма такова нещо. От едно незаконно действие не произлизат правни последици. Освен наказателни. Една независимост освен да се обяви, трябва и да се защити. Кой и как?

 • 8
  venziko avatar :-|
  venziko

  Интересни събития стават в Испания. адмираци и фойерверки за каталунците https://www.youtube.com/watch?v=MQpblEe3zqw

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#6] от "
  han_kubrat
  ":

  Благодаря. Рахой наистина е незабележителен с нищо политик, който се закрепи на власт на последните избори с цената на противоестествени съглашателства. Сега каталунските пишман левичари го произведоха в държавник. Късметлия...

 • 10
  katerichkata avatar :-|
  katerichkata

  Случайно или не икономедия демонтрират абсолютна неадекватност в отразяването на събитията, които може-би са най-значимите за тази година в Европа. И тук и в дневник няколко преведени съобщения и тишина.

  "Капитал - новини и анализи" - смях в залата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход