Мадрид пое контрола над Каталуня, Барселона не отстъпва

Не е ясно колко бързо и ефективно централните власти ще могат да започнат управлението над региона. Много е вероятно сепаратистите да организират стачки и бойкоти

След седмици на взаимни заплахи ситуацията в Испания се разви светкавично. Първо, каталунският парламент гласува за обявяването на независимост в петък, след което централното правителство ограничи автономията на региона, като нареди нови местни избори през декември.

Мадрид заяви, че отстраненият от поста каталунски лидер Карлес Пучдемон ще може да участва във вота. Той обаче призова за "демократична опозиция" срещу директното управление от страна на централните власти, остро осъди прекратяването на регионалната автономия и обеща да продължи "да работи за изграждането на една свободна държава". Фондовите пазари в петък игнорираха напрежението в Испания, но е ясно, че кризата вече се отразява на икономиката на региона и цялата страна. Правителството в Мадрид вече понижи очакванията си за ръста на БВП догодина.

Дълбока конституционна криза

Испания се намира в конституционна криза, след като сепаратистите в Каталуня проведоха референдум за независимост в началото на октомври, който беше обявен за незаконен от Мадрид. По данни на Барселона в него са участвали 43% от имащите право на глас и 90% от тях са казали "да" на отцепването. В резултат в петък регионалният парламент обяви независимост, а Мадрид отговори, като определи тези действия за противоконституционни. Премиерът Мариано Рахой обяви разпускането на местния парламент, освобождаването от поста на Пучдемон и свикването на извънредни регионални избори. Той коментира, че директният контрол е необходим, за да се върнат "законността, демокрацията и стабилността" в Каталуня.

В събота централните власти се задействаха в изземането на управляващите функции в областта. Официален държавен бюлетин предаде контрола на Каталуня на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, а вътрешното министерство пое ръководството на местната полиция, след като бяха уволнени висши каталунски полицейски служители.

Говорител на Мадрид коментира, че Пучдемон ще има правото да продължи да се занимава с политика въпреки отстраняването му от поста. "Сигурен съм, че ако той участва на тези избори, ще може да упражни своята демократична опозиция. Каталунците ще могат да кажат какво чувстват относно това, което видяха през тази година – всички видове неспазвания на закона и нарушения на закона", посочва говорителят, цитиран от Reuters.

Пучдемон заяви, че действията на Мадрид са "преднамерена агресия", която е "срещу изразената воля на гражданите на нашата страна, които чудесно знаят, че в една демокрация парламентът избира или отстранява регионалните лидери". "Продължаваме упорито по единствения начин, който може да ни направи победители. Без насилие, без обиди, по един включващ всички начин, с уважение към хората и мненията и с уважение към протестите на каталунците, които не са съгласни с това, което реши парламентарното мнозинство", твърди Пучдемон.

Рискован ход

Рахой може и да се е надявал, че само предупреждението срещу каталунската независимост ще бъде достатъчно, но това не се оказа така, пише ВВС. Сега той трябва да изпълни заплахите си за директно управление, знаейки, че това е много рискован ход. Премиерът твърди, че сепаратистите не са му оставили друг избор и трябва да действа, за да върне региона към "законност". Това обаче ще бъде сложна задача с много неизвестни.

Все пак Рахой действа с широка междупартийна и обществена поддръжка. Освен това е проблематично регион да постигне независимост според международното право. ЕС, САЩ, Великобритания, Германия и Франция изразиха подкрепата си за испанското единство. Брюксел даде ясно да се разбере, че разглежда кризата като вътрешен въпрос за Испания. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че страните членки не се нуждаят от "още пукнатини, още разцепление". ЕС се възприема за обединяваща сила и няма изгледи негативното отношение към сепаратизма да се разколебае с ескалирането на ситуацията.

Това е най-голямата политическа криза в Испания от 40 години насам и е значимо предизвикателство за Брюксел. Много е вероятно сега сепаратистите да организират стачки, бойкоти и масови шествия в отговор на действията на Мадрид. Не е ясно колко бързо или ефективно централните власти ще могат да установят контрол над Каталуня. На хартия планът е ясен, но прилагането на практика е сложен процес, който ще срещне силна опозиция от поддръжниците на отцепването. Всяка употреба на сила от страна на органите на реда ще бъде следена отблизо след острите критики относно полицейско насилие спрямо гласуващите в забранения от Мадрид референдум. Големият въпрос е дали все още има възможност за компромис. Това ще е изключително трудно, тъй като двете страни никога не са били по-отдалечени една от друга след обявяването на каталунската независимост и налагането на директен контрол от централните власти. Недиалогичността на Мадрид и авантюризмът на Барселона ограничиха сериозно възможностите за изход от кризата.

Какво казва конституцията

Член 155 от конституцията, който испанският Сенат гласува да активира, гласи: "Ако самоуправляваща се общност не изпълни задълженията, наложени от конституцията или от други закони, или действа по начин, който е в сериозен ущърб на интересите на Испания, правителството може да предприеме всички необходими мерки, за да принуди общността да изпълни тези задължения или за да защити гореспоменатите интереси." Този член никога досега не е бил прилаган.

Каталунските правомощия

Преди централните испански власти да поемат контрола над Каталуня, областта имаше висока степен на самоуправление. Това включва собствен парламент, правителство, лидер, полицейски сила и обществени медии. Правомощията на Барселона са в много сфери – култура, околна среда, комуникации, транспорт, търговия, обществена сигурност и други. Испанското правителство отговаря за външните работи, въоръжените сили и фискалната политика. Областта е една от най-богатите в страната, но много каталунци са недоволни, че плащат повече на Мадрид под формата на данъци, отколкото получават обратно. Те обаче са разделени по въпроса за независимостта. В Барселона се проведоха демонстрации в подкрепа на националното единство, на които протестиращите развяваха испанското знаме. Шествия против отцепването имаше и в Мадрид. Чуха се и обвинения срещу каталунското ръководство в измяна.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Сигурно никога няма да разбера защо в Капитал за всякакви събития по света се преписва само от англосаксонски медии?
  И тъй като американските не проявяват интерес към събитията в Испания, затова остават английските. И вместо от иберийски медии, подписалата се за автор на тая компилация заимства словесни конструкции от ВВС. Те на английски може и да звучат, но в ужасния й превид на български ни се предлагат във вида: „Испания се намира в конституционна криза, след като сепаратистите в Каталуня проведоха референдум за независимост в началото на октомври, който беше обявен за незаконен от Мадрид“. В което няма и грам истина, защото от факта, че е проведен референдум, обявен преди това от Конституционния съд за противоречащ на Конституцията на Испания, изобщо не следва, че има конституционна криза.
  Естествено, много по-богата, автентична и ценна информация, разнопосочни коментари, сериозни анализи на познавачи по темата има в испанските медии. Езиковата бариера ли е проблемът да не ги срещаме тук? Едва ли, защото повечето испански медии имат и версия на английски и др. езици. Може би събитията в Капитал трябва да се осветяват по определен начин, спазвайки нечии указания?
  Днес барселонското издание El Punt Avui пише, че Карлес Пучдемон не смята да се оттегля доброволно като ръководител на автономията, поне докато не се проведат свободни избори и гражданите не решат друго. Ето линк:
  http://www.elpuntavui.cat/barcelona.html

  Карлес в последно време сменя мненията си толкова бързо, че е трудно да ги следиш. Значи ли това, че той приема насрочените от Мадрид избори на 21 декември и възнамерява да изкара мандата си дотогава, въпреки решението на Сената и правителството на Испания на основание чл. 155 от Конституцията да уволни него и правителството на автономията и да разпусне парламента й?
  Гледах една карикатура: в единия кадър Пучждемон е с дреха на хоризонтални жълти и червени райета, а в другия – на хоризонтални сиви и черни райета. Дали пък не е пророческа?

 • 2
  rkb12537512 avatar :-|
  rkb12537512

  Ако каталунският народ, местната полиция и местната администрация са лоялни на сепаратистите, то Мадрид не може да наложи властта си по никакъв начин.

 • 3
  vaticana avatar :-|
  vaticana


  До коментар [#2] от "
  rkb12537512
  ":

  Няма единно понятие "каталунски народ". Според социологично проучване, обявено днес, сепаратистите нямат мнозинство. Шефът на местната полиция подаде оставка, Местната администрация е уволнена. Барселона е абсолютно спокоен град. Съспенсът е само тук.

 • 4
  rkb12537512 avatar :-|
  rkb12537512

  До коментар [#3] от "vaticana":

  "Каталунски народ" означава "народът на Каталуния", тоест населението на Каталуния с майчин език каталунски и местен произход. Не броим имигрантите от другите испански области първо и второ поколение и чужденците, които са около 40%, но бидейки имигранти винаги ще са по-пасивна част от населението и нема да могат да попречат на независимостта, т.е. нема да си пожертват задника за чужда кауза и да окажат сериозна съпротива, освен "спонтанните" организирани от Мадрид контрапротести с неколко дена закъснение след събитията ... Те са там да изкарват пари. Така че остави тия глупости за понятия и пр., нещата са ясни кое е каталунски народ и кое не.
  Социологическото ти проучване от днес е проведено от мадридска агенция по поръчка на мадридски вестник сред 200 човека. Истинското проучване беше на изборите преди две години и на референдума преди неколко седмици.

 • 5
  beky avatar :-?
  beky


  До коментар [#4] от "
  rkb12537512
  ":

  А че на референдума агитира да се гласува "за" и партията на мароканските преселници чул ли си? Те къде са сред "народа на Каталуния"?

 • 6
  rkb12537512 avatar :-|
  rkb12537512

  До коментар [#5] от "beky":

  Всеки е свободен да агитира и гласува за каквото си иска. Ако аз бех емигрант в Каталуния също щех да агитирам и гласувам за отделяне, защото уважавам вековната борба на местното население за самостоятелност, особено след като съм намерил и препитание там. Друг е въпросът ако настроенията беха 50 на 50, тогава щех да се въздържа, но не е така, всички каталунци са за независимост, а това е техната земя и те имат моралното право да определят съдбата й. На който не му харесва е свободен да си оди дома при бащино огнище в Андалусия, Кастилия и пр.
  И е смешно когато некой ги обвинява че го правят от егоизъм и за пари. Те знаят че в краткосрочен и средносрочен план ще пострадат икономически ако се отделят. Поколението им ще изгуби много, но те се жертват за бъдещето на своя народ, за каузата. Смешно е и когато обвиняват политиците им в алчност за власт и финансови придобивки, та те рискуват да бъдат арестувани и осъдени! От какъв зор ще си развалят рахата като управляващи и ще си провалят живота заради некаква си хипотетична бъдеща власт? Каква власт, те династия ли ще основават? Нали и в свободна Каталуния ще има избори, нема незаменими хора.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход