Как новите санкции на САЩ ще повлияят на военните сделки с Москва

Всяка по-значителна сделка с руските компании ще трябва предварително да се консултира с Вашингтон.

Как новите санкции на САЩ ще повлияят на военните сделки с Москва

Мерките може да попречат и на бизнеса между руски компании

6781 прочитания

Всяка по-значителна сделка с руските компании ще трябва предварително да се консултира с Вашингтон.

© Reuters


Засегнати са корпорации, даващи 90% от износа на руско въоръжение.

На 26 октомври Държавният департамент на САЩ публикува първия списък със санкционирани компании и организации от Русия съгласно изискването на подписания от президента Доналд Тръмп нов закон от 2 август. Освен трите основни спецслужби на Москва и три организации, които според Вашингтон извършват "разузнавателна дейност", са включени 33 компании, на които се падат над 90% от износа на руско въоръжение.

Като гръбнак на руския военнопромишлен комплекс не осигуряват дори и две трети от покупките на оръжие и оборудване от руското министерство на отбраната, съобщи деловият в. "Ведомости". Сред добавените няколко имена попада и корпорация "МиГ", от която зависи модернизацията на значителна част от българската бойна авиация.

Законът, известен като Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATS), не нанася тежък удар на сегашния бизнес на повечето корпорации, тъй като 29 от тях вече са обект на американски и западни санкции от 2015 г. насам. Затова обявяването за спиране на финансиране за тях или издаване на визи за ръководството им не променя съществено ситуацията.

Кое е новото

Принципно новото е, че от 29 януари 2018 г. наказания може да се налагат от САЩ на всеки контрагент на руските компании, стига специална комисия към Държавния департамент да прецени, че е извършена "съществена транзакция" след 2 август 2017 г. Чуждата компания може да бъде изолирана от всякакви финансови услуги, кредитиране и експортни гаранции от американски банки и инвестиции, ограничаване правото да притежава имущество в САЩ, забрана за достъп на американска територия на мениджърите и основните акционери. CAATS е и класически пример за екстериториалност на мерките, тъй като може да преследва всяка компания и физическо лице по света. Това важи и за вътрешния руски пазар, т.е. за руски компании, правещи бизнес в страната със санкционираните.

При това много трудно ще е да се излезе от санкциите, тъй като CAATS позволява на Конгреса на САЩ да блокира всяко решение на президента на страната да ги отмени. Подобна сила имаше поправката "Джаксън-Ваник", приета през 1974 г. в едни от най-напрегнатите времена от студената война. С нея се въвеждаха ограничения за търговията между САЩ и СССР, а отмяната ѝ дойде 38 години по-късно.

Особеното в този случай е, че самото присъствие на компаниите и организациите в списъка не означава автоматично въвеждане срещу тях на санкции. Активите им няма да се замразяват в САЩ (това вече е направено за повечето по силата на предишно ембарго), не следва тотално прекратяване на бизнеса с тях, а имената от списъка няма автоматично да попадат в забранителния списък на финансовото министерство на САЩ, което прилага санкциите.

На въпроса "подлежат ли на санкции съюзнически или партньорски държави, закупили руско въоръжение, резервни части и свързаните с това доставки" от Държавния департамент отговарят, че не забравят колко важни са единството и отношенията с тези държави и че Вашингтон ще продължи да търси такова единство с европейски и други партньори за прилагане на санкциите, "които са ефективни и важни за контриране на руската агресия в Украйна". "Там, където е възможно, САЩ възнамеряват да работят с партньори и съюзници, за да им помогнат да идентифицират и избегнат включване в потенциално попадащи под санкциите дейности, като в същото време подсилваме военните способности, използвани за колективни отбранителни усилия."

Кой ще пострада

Очевидно се свиват бизнес възможностите за корпорации като "Ростех" и дъщерните "Рособоронэкспорт", "Оборонпром" или "Вертолеты России", извели Русия до второто (според SIPRI) място в света по износ на въоръжение през 2016 г. Андрей Фролов, главен редактор на сп. "Экспорт вооружений", коментира за РБК, че "дори клиенти със собствени финансови възможности вече добре ще си помислят как да реализират сделки така, че да не попадат под санкциите на САЩ". Индия, Китай и Виетнам ще продължат да си партнират с Русия в отбранителния сектор, но това не е сигурно за страни като Казахстан и Азербайджан.

"Най-лошото от тези санкции за военнопромишления комплекс е, че влияят косвено чрез пропуснати ползи, т.е. просто клиентите не идват при нас и няма как да разберем защо - заради ембаргото или защото не ги устройва цената", допълва той.

Ръководител на една от санкционираните компании коментира за "Ведомости", че са заплашени сделки с близки до САЩ държави като Турция, Саудитска Арабия и Катар. От друга страна, може и руски държавни банки като ВТБ и Сбербанк, работещи с военнопромишления комплекс, да се въздържат от кредитиране, за да избегнат още проблеми с американците. Затова от известно време се обмисля създаването на специална банка за обслужване на ВПК. Дори тя да се появи, ще е нужно време да заработи, а в преходния период корпорациите ще имат проблеми с обслужването на заеми, смята източникът на "Ведомости".

Ще се разшири ли обхватът

САЩ може да продължат с натиска над Москва, тъй като законът не е обвързан с уреждане на кризата в Източна Украйна или анексирането на Крим, а с руската намеса в американските избори. Мерките, които може да последват, са свързвани с железопътния, транспортния, металургичния и минно-добивния сектор на руската икономика. Като хипотеза за нови санкции се коментират още партньори на руснаците в петролно-газови проекти и участници в строителството на експортни руски тръбопроводи. В списъци може да попаднат още влиятелни бизнесмени и политици в Русия.

Засега това изглеждат далечни перспективи, тъй като санкционирането на Русия не е сред приоритетите на администрацията на Тръмп. Първият списък бе публикуван един месец след крайния срок, поставен от конгресмените, а има и проекти, които трябва да бъдат санкционирани след съгласуване със съюзниците на САЩ.

Понеже няма ясен критерий какво е "съществена" сделка, Държавният департамент предлага на компаниите, обмислящи бизнес със санкционираните, предварително да се консултират с Вашингтон. На брифинга от 27 октомври говорител на американската дипломация каза, че САЩ не възприемат закона като инструмент за конкурентна борба.

Какво е "значителна сделка"

В обяснителната част към документа се казва, че дали една сделка е "значителна" ще се решава от Държавния департамент "след обсъждане на всички факти и обстоятелства около транзакцията и претегляне на различни фактори за всеки конкретен случай". Сред факторите се посочват (но и се уточнява, че обхватът им може и да е по-широк) значимостта на сделката за националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ, естеството и мащабът на транзакцията и връзките и значението ѝ за отбранителния или разузнавателния сектор на Русия.

Изрично се посочва, че най-вероятно няма да се задействат санкции, ако сделката за стоки и услуги е за чисто граждански крайни потребители и не включва разузнавателни структури. Това означава, че конструкторското бюро "Сухой" може да е в новия списък, но клиенти в Ирландия, Мексико и Тайланд ще си получат гражданския Sukhoi Superjet 100. Същото важи и за случаи, свързани с регулаторната роля на ФСБ - руското контраразузнаване например издава сертификати за допускане на руския пазар на електроника за масова употреба. В CAATS обаче няма и твърдо обещание, че са изключени гражданските сделки.

Това много прилича на секторните санкции срещу руски банки и петролни компании - и при тях няма тотална блокада на активи и забрана да се прави бизнес, а се ограничават част от сделките.
Засегнати са корпорации, даващи 90% от износа на руско въоръжение.

На 26 октомври Държавният департамент на САЩ публикува първия списък със санкционирани компании и организации от Русия съгласно изискването на подписания от президента Доналд Тръмп нов закон от 2 август. Освен трите основни спецслужби на Москва и три организации, които според Вашингтон извършват "разузнавателна дейност", са включени 33 компании, на които се падат над 90% от износа на руско въоръжение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход