Осем души загинаха след терористична атака в Ню Йорк

Пикап се вряза в пешеходци и велосипедисти, а шофьорът му е арестуван и заподозрян в тероризъм

Пикап се вряза в пешеходци и велосипедисти близо до мемориала на Световния търговски център, съобщава Associated Press. За момента потвърдените жертви са осем, а ранените - поне 11. По информация на Bloomberg шофьор на камиона е 29-годишния Сайфуло Сайпов, който е прострелян и арестуван. Според полицай, участвал в акцията по залавянето му, нападателят е крещял "Аллах акбар" на излизане от камиона и е носил със себе си фалшиви оръжия. Камионът се е движил по пешеходната лента над километър, преди да се удари в училищен бус.

Шофьорът на пикапа е влязъл в пешеходната лента в 3:05 ч. местно време. Според шефа на полицията в Ню Йорк той е бил въоръжен с пушка за пейнтбол, както и с въздушна пушка.

Шест от осемте потвърдени жертви до момента са починали на място. При удара в училищния автобус има и ранени деца.

Според губернатора на щата Андрю Куомо става дума за единичен акт. "Нямаме доказателства, че това е част от по-голям план или схема. Това са действията на един човек, който иска да донесе болка и вероятно смърт", коментира Куомо пред медии.

Кметът на града Бил де Бласио нарече атаката "страхлив акт на тероризъм". В Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че става дума за "поредна атака от страна на болен човек. Властите следят ситуацията отблизо. Няма да позволим това да се случва в САЩ!". Той изпрати и съболезнованията си към пострадалите и техните семейства.

Това е поредна терористична атака, при която за оръжие се използва превозно средство. Миналата година такива атаки имаше в Ница, Берлин и Стокхолм, а през тази година и в Барселона.

*Тази сутрин стана ясно, че нападателят, който във вторник вечер уби 8 души на велоалеята в Манхатън, е 29-годишният Сайфуло Хабибулаевич Саипов - имигрант от Узбекистан. Според "Ню Йорк таймс" той е бил известен на федералните власти покрай разследване, но не посочва по какъв проблем е било това разследване, кога е проведено и какъв е резултатът от него