Партията, която не е партия

Републиканците контролират законодателната и изпълнителната власт в САЩ. Каква е причината това да не дава резултати?

"Рано или късно ще се стигне до гражданска война сред републиканците", казва в интервю пред американския журналист Чарли Роуз Стив Банън, само няколко дни след като подава оставка като главен стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп. Интервюто с Банън е повече от интересно, защото той, подобно на вече бившия си шеф, не страда от нуждата да си налага каквато и да било автоцензура. Въпреки че Банън ненавижда огромната част от Републиканската партия, активно се разграничава от нея и дори обяви официално война на лидера на мнозинството в Сената Мич МакКонъл, за момента думите му изглеждат истина: според растящ брой от мнения гражданската война вече се води. Понякога тихо, в други случаи не толкова.

Анализът откъде идват проблемите започва от партийната система в САЩ. Страната редовно е критикувана заради двупартийния си модел, но това е повърхностно твърдение. В двете партии - Демократическата и Републиканската - има големи групи от хора, които са обединени по някои въпроси, но също така имат и големи идеологически разминавания. Първата проява на по-голям разлом в Републиканската партия се появи през 2009 г., когато движението Tea Party на практика завладя партията, спечели мнозинство в Камарата на представителите и наложи нов курс към по-традиционно консервативни политики.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 5

  След като прочетох заглавието, реших, че ще става дума за хермафродита Герб...

  Когато се хвърля бомба, че Републиканската партия в САЩ не е партия, логично е да се обясни какво е, защото предходните съждения съвсем не водят точно до това категорично заключение.
  Допускам, че объркването на автора идва от неотчитане на принципните различия между континенталните е задокеанските партии.

  Всъщност Великата стара партия си е напълно класическа партия по американските тертипи – много бизнес забъркан с протестантско сектантство и мъ-ъ-ъничко идеология. И това е точно обратното на европейското контитентално схващане за политическа партия.
  В Републиканската партия има много противници на Тръмп още отпреди времето, когато той се появи сред кандидатите на партията за президент на САЩ. Разните републикански лобита бяха обединени от твърдото убеждение, че екзотичната му кандидатура ще катастрофира някъде по пътя и просто няма как той да стане президент. Дори в хода на избирателната кампания бе организиран републикански комитет против Тръмп. Тези настроения в РП никъде не се абсорбираха и продължават да властват. Затова и Тръмп преди време заяви, че членове на РП работят твърде малко в негова подкрепа.

  Сходно на автора виждане за разломите в РП сподели миналата седмица провалилата се кандидат-президент Хилъри Клинтън. Сред многото неща, за които се безпокояла, било и „взривяването“ на РП. „Взривяването“, според нея, се илюстрирало от отказа на няколко сенатори републиканци да издигнат отново кандидатурите си на следващите избори за попълване на Сената и откритото им недоволство от Тръмп. Според Кринтън РП е променила идеологическата си доктрина и се е превърнала в крайно дясна, а дейността на нейните представители се диктувала от религиозни и бизнес интереси.

  Дори тя не твърди, че противната й РП е „партия само на хартия“...

  Нередност?
 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino
  • + 3

  Властта развращава. Абсолютната власт - абсолютно.
  Това е отговорът на въпроса "защо една партия, която държи цялата власт не успява да наложи волята си".

  Нередност?
Нов коментар