Първият залп на Мюлър

"Руското разследване" в САЩ и как ще се отрази на американската политика

Робърт Суон "Боб" Мюлър III, бивш директор на ФБР и настоящ специален прокурор, разследващ "руската връзка" в президентските избори от 2016 г.
Робърт Суон "Боб" Мюлър III, бивш директор на ФБР и настоящ специален прокурор, разследващ "руската връзка" в президентските избори от 2016 г.    ©  Reuters
Робърт Суон "Боб" Мюлър III, бивш директор на ФБР и настоящ специален прокурор, разследващ "руската връзка" в президентските избори от 2016 г.
Робърт Суон "Боб" Мюлър III, бивш директор на ФБР и настоящ специален прокурор, разследващ "руската връзка" в президентските избори от 2016 г.    ©  Reuters
Темата накратко:

- Разследването на специалния държавен прокурор Робърт Мюлър за влиянието на Русия върху президентските избори в САЩ и възможно съглашателство с екипа на Доналд Тръмп доведе до първи обвинения.

- Разкритията за тримата бивши членове на екипа на Тръмп са сериозни, но недостатъчни, за да започне процес по импийчмънт срещу президента.

- Това е само началото на дълга политическа война в САЩ.

Робърт Суон "Боб" Мюлър III. Запомнете това име, защото то ще се чува дълго в американската и световната политика. Бившият американски "тюлен", ветеран от Виетнам, адвокат и директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) тази седмица изстреля първия залп в може би най-значимата битка в своя живот. В ролята си на специален държавен прокурор Мюлър е натоварен с тежката задача да разследва влиянието на Русия върху президентските избори в САЩ и възможно тайно споразумение между Кремъл и екипа на Доналд Тръмп. Това разследване няма как да завърши добре за сегашния президент и във всеки случай ще се превърне в политически скандал.

Един скандал, много сценарии

Единият вариант е Тръмп да се опита да се отърве от Мюлър, както направи по-рано с предишния ръководител на разследването Джеймс Коми. Което само ще затвърди съмненията, че американският президент е готов на всичко, за да предотврати разследвания, в които той или семейството му могат да се окажат обвиняеми. Това би подронило самите устои на идеята за върховенство на закона в САЩ и ще даде силен коз в ръцете на демократите срещу Тръмп. Другият вероятен сценарий е постепенно задълбочаване на разследването и разширяване на мащаба му от страна на Мюлър, което да притисне републиканския президент толкова сериозно, че да го превърне в пасив за собствената му партия в дългосрочен план.

Разбира се, съществува и опцията Тръмп и републиканците да се опитат да заглушат скандала, който тепърва ще се разгаря, или да създадат нова важна тема, върху която да се фокусира общественото внимание (както неведнъж се е случвало в американската политика). Във всеки случай обаче борбата ще бъде грозна и опасна, а резултатът от нея ще урони престижа на някои от американските институции.

Началото на една шпионска епопея

"Руската връзка" стана обект на разследване още през 2016 г. от ФБР, а първопричината бяха хакнатите имейли от вътрешния сървър на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ. Тогавашният директор на ФБР Коми описа целта на разследването по следния начин: "Да се определи естеството на всякакви връзки между личности, част от кампанията на Тръмп, и руското правителство и дали е имало някакъв вид координация между кампанията и това правителство." Което включва всичко от случая с мейлите на демократите, през срещата на Доналд Тръмп-младши с руски адвокат от юни 2016 г. до обвиненията, че Кремъл е опитвал да хакне машините за гласуване и е подпомагал разпространението на фалшиви новини в ключови за изхода от изборите щати.

"Има стара политическа шега в САЩ за ветеринаря и препаратора, които отворили общ кабинет и сложили табела "При всички случаи си взимате кучето обратно". Така е и с противниците на Тръмп - те ще спечелят от скандала, каквато и да е развръзката му".

Боб Лерман, American University

Обвиненията към момента (виж карето) не представляват доказателства за съглашателство между кампанията на Тръмп и Кремъл. Те по-скоро са прелюдия към следващи обвинения. Боб Лерман, професор по комуникации в Американския университет във Вашингтон, описва пред "Капитал" голямата стратегия на Мюлър по следния начин. "Вижда се, че специалният прокурор обработва "малките риби" да му кажат какво знаят за "големите" в замяна на това да ги остави на мира, за да стигне в крайна смета по-нагоре по веригата. Белият дом само може да гадае какво знае Мюлър и това ги ужасява."

Така смята и Доналд Грийн, професор по политология от Columbia University: "По-притеснително за Белия дом е признанието за вина на Джордж Пападопулос, което би означавало, че той е готов да свидетелства в подкрепа на обвинението, за да изкара по-лека присъда." Този подход отваря на Тръмп възможността да парира ударите на Мюлър с контраобвинение, че прокурорът надвишава правомощията си. Това обаче би бил опасен политически ход с неясни последствия. Вместо това засега президентът се опитва да измести интереса на медиите и публиката от разследването на "руската връзка".

С Twitter на нож

В типичния си маниер Тръмп започна своята контраатака през Twitter. "Много малко хора познаваха младия, поставен ниско в йерархията доброволец Джордж, който вече е доказан лъжец", отлюспи Тръмп най-младия обвинен и бивш член на предизборния екип. "Съжалявам, но това се е случило преди години, далеч преди Пол Манафорт да стане част от кампанията ми", написа президентът за най-вишестоящия обвиняем. И после нападна: "Но защо мошеничката Хилъри и демократите не са фокусът на разследването???"

Това, което той има предвид, е разследване на Wall Street Journal, което разкрива, че екипът на Хилъри Клинтън е поръчал изготвянето на скандалния 35-страничен документ, публикуван от сайта BuzzFeed през януари. Оказа се, че "досието", в което се твърди, че Тръмп е бил "култивиран" от години от Русия, е направено от бивш британски разузнавач и е поръчано и платено от серия кантори и фирми, свързани с кандидат-президента на демократите.

"Липсват доказателства за извършени сериозни престъпления от страна на самия президент"

Доналд Грийн, Columbia University

"Никога не съм виждал такава ЯРОСТ & ОБЕДИНЕНИЕ като тази на републиканците във връзка с фалшивото досие, съставено от Клинтън", написа също Тръмп в понеделник. Само че съпартийците му изобщо не са толкова ЯРОСТНИ & ОБЕДИНЕНИ в отхвърлянето на обвиненията на Мюлър.

Републиканските сенатори не обелват дума по темата, а председателят на доминираната от републиканците Камара на представителите в Конгреса Пол Райън смени темата с тази за предстоящото обсъждане на данъчните правила, запитан от репортери за коментар относно разследването. Разликата е, че използването на частен разследващ, бил той и бивш британски шпионин, не е подсъдимо, докато колаборацията с "враждебно правителство" с цел промяна на изхода от изборите е нещо съвсем друго.

Основните въпроси в момента са два. Първият е може ли в крайна сметка разследването на Мюлър да доведе до импийчмънт на президента. Другият е какви ще бъдат политическите последствия от обвиненията.

Импийчмънтът (все още) невъзможен

Преобладаващият отговор на въпроса за отстраняването от власт на Тръмп е - не и към момента. Но нюанси има. "Ако ме бяхте попитали дали има шанс Тръмп да бъде импийчнат през януари, щях да кажа твърдо не". Днес може би има малка вероятност това да се случи, но е твърде рано да се каже", посочва Боб Лерман. "Липсват доказателства за извършени сериозни престъпления от страна на самия президент", смята и Доналд Грийн. А Пол Сурасик, декан на катедрата по политология в Youngstown State University, твърди, че очакванията за импийчмънт най-добре могат да бъдат описани като "политическа фикция".

"За да бъде отстранен от поста, са нужни 67 сенаторски гласа", припомня пред "Капитал" Сурасик. А в момента ситуацията е следната - в Сената има 52 републиканци и 48 демократи. Само деветима републиканци подлежат на преизбиране през 2018 г. Ако всички те загубят, което никак не е вероятно, ще има 57 сенатори демократи и ще е нужно 10 републиканци да гласуват против президент от собствената си партия. Според Сурасик без ясни доказателства за извършено престъпление това никога няма да се случи.

"Демократите имат полза да преувеличават значението на случилото се в понеделник, за да отслабят Доналд Тръмп политически. По същата причина републиканците се опитват да преместят фокуса към грешките на демократите".

Пол Сурасик, Youngstown State University

Лерман посочва, че има и други варианти, включително Тръмп да си каже "кому е нужно това", да се задоволи, че е успял да влезе в учебниците по история, и да подаде оставка, за да прекрати всякакви бъдещи разследвания срещу семейството и бизнеса му. Това е малко обсъждан сценарий, но като се има предвид, че специалният обвинител има право да иска документи и свидетелства от всички членове на екипа на президента и семейството му, а отказ да бъдат представени би бил криминален акт, може в един момент да се окаже напълно реалистичен изход, който минимизира щетите.

Политическите отломки

Независимо докъде ще стигне разследването политическите ефекти от него вече се усещат. Според Доналд Грийн дори Белият дом да твърди, че прането на пари и другите предполагаеми престъпления са се случили, преди Манафорт да стане част от екипа на Тръмп, това със сигурност ще накара президента да изглежда зле в очите на американците преди следващите президентски избори, а може би и по-рано. "Дори Тръмп да се измъкне без обвинения, политическите последици са зашеметяващи. Предстоят междинни избори за Сенат и Конгрес през 2018 г. Ако демократите успеят да си върнат мнозинството в Сената и позициите в Конгреса, ще се стигне до блокаж, както през 1994 г., когато пък демократите загубиха мнозинството. Това ще е катастрофално за законодателния процес", смята Боб Лерман.

Пол Сурасик има по-скромни очаквания за ефектите от обвиненията. "Всъщност към този момент детайлите от разследването работят в полза на президента Тръмп. Обвиненията срещу Манафорт са във финансови измами, и то преди да стане част от кампанията на Тръмп. Няма данни, че той е съглашателствал с руснаците. Колкото до ситуацията с Пападопулос, тя поставя президента в неудобно положение, но не го засяга директно. Пападопулос не е обвинен в престъпно деяние заради това, че се е опитвал да организира среща между руснаците и Тръмп, а че е лъгал относно действията си", смята политологът от Youngstown State University. Прочитът на Боб Лерман е по-различен: "Стореното от Пападопулос не е престъпление по законите на САЩ, но ако е вярно, е опровержение на това, което президентът повтаря цяла година."

Досега републиканците и демократите избират най-очевидната стратегия - да игнорират обвиненията на другата страна и да се фокусират единствено върху прегрешенията ѝ. "Демократите имат полза да преувеличават значението на случилото се в понеделник, за да отслабят Доналд Тръмп политически. По същата причина републиканците се опитват да преместят фокуса към грешките на демократите. В крайна сметка ситуацията не се променя много", обобщава Пол Сурасик.

И все пак опонентите на Тръмп няма как да не излязат на плюс в ситуацията. Както казва Боб Лерман, "има стара политическа шега в САЩ за ветеринаря и препаратора, които отворили общ кабинет и сложили табела "При всички случаи си взимате кучето обратно". Така е и с противниците на Тръмп - те ще спечелят от скандала, каквато и да е развръзката му".

Кой за какво е обвинен

Пол Манафорт

Най-високопоставеният сред тримата беше ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп за няколко седмици през лятото на 2016 г., докато срещу него се появиха твърдения, че е укрил разплащания за милиони долари от сделки с проруски политици в Украйна, както и обвинения в недеклариран лобизъм за чужда държава. Адвокатите на Манафорт и Гейтс са пледирали за невинност на клиентите им.

Рик Гейтс

Вторият обвиняем е бивш бизнес съдружник на Манафорт и няма доказано пряко участие в екипа на Тръмп. Заедно с Манафорт е обвинен в 12 престъпления - конспирация срещу САЩ; пране на пари; че не са регистрирали като "чужди агенти", представители на интересите на чуждестранни официални или частни институции; за лъжливи и подвеждащи твърдения пред агенцията за чуждите агенти. Двамата са работили като нерегистрирани агенти на украинското правителство и на партията на украинския президент Виктор Янукович между 2006 г. и 2015 г., печелейки над 74 млн. долара, които са укрили по сметки предимно в Кипър.

Джордж Пападопулос

Бивш външнополитически съветник в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Обвиненията срещу него са, че съзнателно е "прикрил датите, размера и естеството на контактите и отношенията си с определени чуждестранни лица, за които е знаел, че имат тесни връзки с високопоставени руски правителствени представители". Освен това той е участвал в заседание по въпросите на националната сигурност в присъствието на настоящия президент и други външнополитически съветници на кампанията му, на което е заявил, че може да уреди среща между Тръмп и президента на Русия Владимир Путин, а през април вече е работел активно в тази посока. Пападопулос се призна за виновен.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Да си подава оставката и да престане да ни дразни с присъствието си!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Цяло щастие за Тръмп е, че не чете Капитал.
  Защото след тази увлекателна конспирология, щеше да му стане ясно, че му остава само дегизиран да скочи в авиона на Аерофлот за Моску и падайки в краката на Вовата да моли за политическо убежище в Сибир...

  Искрено съм притеснен, че преговарящите в газетата тази тема продължават да не правят разлика между Украйна и Русия. Манафорт и Гейтс са прали пари на украинския президент Янукович в периода 2006 - 2014 г. , а Украйна и Русия не са в една държава от 1991 г. Каква е връзката?
  Много тъпо е, но словоблудството и жонглирането с внушения ме кара да опонирам с факти и обстоятелства и така и в собствените си очи взех да минавам за тръмпист. Какво чудо могат да направят глупостите...

  П.П. Ало, редакцията, ащо няма вариант да отбележа настроение "тъжно" или дори "с покруса"? Щях да маркирам и двете.

 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  Много АКО в тази статия! Ако се махнат 1-2 и тя ще се разпадне като кула от карти.

 • 4
  mishoch avatar :-|
  mishoch

  Tony Podesta липсва в статията, макар че е прал украинско-руските (Янукович си е про-руски президент) пари с Манафорт в The Podesta Group, “грешките на демократите” са без конкретен пример като превземането на DNC от кампанията на Hillary според Donna Brazille. Вместо медиите да следят да има разследване и процеси срещу всички (Тръмп и Сие заедно с Клинтън и Сие) - да се разследва и съди до дупка, преобладава явно невидимата връзка между Русия и Тръмп в корпоративните медии. Капитал слага кавички поне, не че не взема страна - страх ги е да не ги заклеймят. Ако Bernie беше президент, както би станало ако DNC не беше корумпирана, тези новини нямаше да са актуални и доверието в политическата система щеше да нарасне, а не Goldman Sachs да имат 6 човека в Тръповото правителство. Кой да мисли, обаче.

 • 5
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Никой не си задава правилният въпрос: Връзката на семейство Тръмп с Израел и еврейското лоби чрез зетя и дъщерята Иванка (приела юдаизма!). Всички се занимават с тъпите инсинуации за връзка между Тръмп и Русия. В един момент, в който Северна Корея и Иран заплашват откровенно САЩ всяка атака (особенно необоснованна като тази) отслабват националната сигурност на САЩ. Освен това Русия (заедно с Китай) е важен канал за оказване на американски натиск върху посочените две агресивни страни и може да спаси живота на милиони хора. Не забравяйте, че президента Тръмп няма алтернатива при нападение и ще трябва да избере незабавно най-страшния за цялото човечество отговор. Затова дребните отмъстителни акции на демократическия истаблишмънт са доста вредни. тримата обвинени да отговарят за неплатени данъци и лъжи .. но само толкоз.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Политически поръчкови съдебни процеси.. има ги навсякъде. Само дето контрастират с приказките за справедливост в САЩ.

  Цацаров има какво да учи от американските си колеги.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Публична тайна е, че в САЩ много хора са осъдени без да са направили престъпление.. просто трябва да има виновен и се намира удобен човек.

  В случая.. след като са раздухали случая ясно е, че ще вкарат в затворя някого.. ей така щото американската прокуратура и служби за сигурност "никога не грешат". Даже когато грешат.

  Нещо като с Гуантанамо и тамошните затворници заключени без съд и присъда.. а уж в САЩ такива неща не могат да се случат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход