Наблюдатели: Обвиненията срещу Осман Кавала са нелепи

Европейски наблюдатели настояват в отворено писмо за освобождаването на турския бизнесмен и правозащитник

Група европейски наблюдатели изпратиха отворено писмо до "Файненшъл таймс" по случая с арестувания преди две седмици и впоследствие обвинен в опит за сваляне на правителството бизнесмен и правозащитник Осман Кавала. Той е основател на организацията Anadolu Kultur, работеща за популяризирането на културата и човешките права, а официални представители на ЕС и САЩ изразиха загриженост заради задържането му.

В писмото, подписано от Карл Билдт, Тимъти Гартън Аш, Иван Кръстев, Калипсо Николайдис, Клаус Оффе, Крис Патън, Хавиер Солана и Натали Точи, която е специална съветничка на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, се казва:

"Пишем, за да обърнем внимание на напълно неоснователното задържане на Осман Кавала, един от най-видните граждани на Турция и ангажиран европеец. Той е обвинен, че eдва ли не еднолично разрушава конституционния ред на Турция. Осман Кавала е добре познат в европейската академични среда и гражданско общество. В продължение на десетилетия той използва изкуството и диалога в полза на културния обмен в Турция, нейните съседи и цяла Европа.

Неговата скромност и почтеност го правят предпочитан партньор на много от големите европейски институции. Когато Съветът на Европа имаше нужда от партньор в Турция, те потърсиха г-н Кавала. Турция, разбира се, е сред основателите на Съвета на Европа.

Той също така беше един от първите, които предупредиха за скритите мрежи на гюленистите, отговорни за опита за преврат през миналата година. След 14-дневен престой в ареста на 1 ноември съд в Истанбул реши да обвини г-н Кавала в опит за нарушаване на конституционния ред и връзки с терористични организации. За човек, посветил живота си на демокрацията и диалога, тези обвинения са повече от нелепи.

Турция преживява тежка травма след опита за преврат от юли 2016 г. и Европа трябва да направи повече, за да покаже солидарност с турския народ. Европейските държави и институции трябва да помогнат на страната в усилията й да разследва и преследва извършителите, но само ако турската съдебна система прекрати практиката на гротескните обвинения като това срещу Осман Кавала. Като приятели на турския народ настояваме той да бъде освободен!".